25 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Küresel piyasalar, ABD’de devam eden bilanço sezonunda ÅŸirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyaller ve Fed’in para politikasına iliÅŸkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.
Fed’in gelecek hafta alacağı para politikası kararları öncesi makroekonomik veriler ve ÅŸirket finansal sonuçları varlık fiyatlarını etkiliyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in 26 Temmuz’da politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka’nın bu toplantının ardından atacağı adımlara iliÅŸkin belirsizlik devam ediyor.
Analistler, ABD’de ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısındaki gerilemenin ardından soru iÅŸaretlerinin daha fazla arttığını belirterek, ABD’de haftalık iÅŸsizlik baÅŸvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.
Bununla birlikte para politikası kararlarının gecikmeli etkisinin yatırımcılar arasında öne çıkan baÅŸlıca soru iÅŸaretleri arasında olduÄŸunu aktaran analistler, 26 Temmuz’daki toplantı öncesi dolar ve tahvil faizlerinin dünkü yükseliÅŸle beraber haftalık kayıplarını telafi etmesi dikkati çekti.
Analistler, gelecek hafta toplantının karar metninden alınacak sinyaller ve Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını vurguladı.
Analistler, şimdiye kadar açıklanan finansal sonuçların, mart ayındaki bankacılık krizinden sonra yatırımcıların ABD tüketicisinin dayanıklılığı ve finansal sistemin sağlığına ilişkin endişelerini hafiflettiğini ifade etti.
Fed toplantısı öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,4 yükselişle haftayı 3,8460 seviyesinden, dolar endeksi de yüzde 1,1 kazançla 101,1 seviyesinden tamamladı.
Emtia piyasasında da altının onsu yüzde 0,3 artışla 1.962 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,6 kazançla 80,8 dolardan, bakırın libresi yüzde 2,8 azalışla 3,79 dolardan, Chicago Ticaret Borsası’nda iÅŸlem gören buÄŸday ise yüzde 5,3 artışla 6,9650 dolardan haftayı kapattı.
Rusya’nın Tahıl Koridoru AnlaÅŸması’ndan çekilmesiyle artan arz endiÅŸeleri, buÄŸday fiyatlarında yükseliÅŸe neden oldu.
ABD’de pay piyasaları, açıklanan makroekonomik veriler ve ÅŸirketlerin finansal sonuçlarından gelen karışık sonuçlarla haftayı karışık seyirle tamamladı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yaptığı açıklamalarda, ABD’de büyümenin yavaÅŸladığını ancak iÅŸ gücü piyasasının oldukça güçlü olmaya devam ettiÄŸini belirterek, bir resesyon beklemediÄŸini kaydetti.
Yellen, Çin’e uygulanan tarifelerin “kısasa kısas” olmadığını ifade ederek, ABD’nin ulusal güvenliÄŸini saÄŸlamada ihracat kontrollerinin önemine iÅŸaret etti.
Öte yandan, ülkede açıklanan verilere göre, New York Fed imalat endeksi, temmuzda 1,1 ile beklentileri aştı. Böylece endeks, 2 ay üst üste tahminlerin üzerinde bir performans gösterdi.
Fed New York Åžubesi, Tüketici Beklentileri Anketi kapsamında 4 ayda bir yapılan Krediye EriÅŸim Anketi’nin bulgularını paylaÅŸtı. Buna göre, her türlü krediye yönelik baÅŸvuru oranı yüzde 40,9’dan yüzde 40,3’e gerileyerek Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.
ABD’de ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı, 15 Temmuz ile biten haftada 228 bine gerileyerek 2 ayın en düşük seviyesine indi. Ãœlkede, ikinci el konut satışları, haziranda aylık yüzde 3,3 azalarak 5 ayın düşük seviyesine geriledi.
ABD’de Philadelphia Fed Ä°malat Endeksi, temmuzda eksi 13,5 ile beklentilerin altında gelirken, sektörde daralmanın sürdüğünü gösterdi.
Ülkede, perakende satışlar haziranda aylık bazda yüzde 0,2 artışla tahminlerin altında artarken, sanayi üretimi de aynı dönemde yüzce 0,5 azalarak beklentileri karşılayamadı.
Analistler, haftaya Fed’in faiz kararının yanı sıra ülkede açıklanacak makroekonomik verilerin de piyasaların odak noktasında bulunduÄŸunu kaydetti.
Söz konusu gelişmelerle geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 1 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,3 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,2 azaldı.
24 Temmuz ile baÅŸlayan haftada pazartesi günü hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), salı günü konut fiyat endeksi, Conference Board tüketici güven endeksi, çarÅŸamba günü yeni konut satışları ve Fed’in faiz kararı, perÅŸembe günü büyüme, dayanıklı mal sipariÅŸleri, bekleyen konut satışları, cuma günü de kiÅŸisel gelir ve harcamalar, Michigan Ãœniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek.
Avrupa borsalarında pozitif bir seyir öne çıkarken, piyasaların odağında ECB’nin gelecek hafta açıklayacağı faiz kararı bulunuyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka’nın yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması bekleniyor.
Tahıl Koridoru AnlaÅŸması’na yönelik geliÅŸmeler de Avrupa’da gündemin odağında yer almaya devam ediyor.
Avrupa’da enflasyon baskısı ABD’ye göre daha güçlü kalmayı sürdürüyor.
ECB Üyesi Joachim Nagel, açıklamalarında, bu ayki toplantıda faiz artışının gerekli olduğunu belirterek, eylül toplantısı için verilere göre hareket edileceğini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Almanya ekonomisinde sıkılaşan finansal koşullar ve enerji şoku nedeniyle bu yıl daralma beklediğini duyurdu.
Ä°ngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) haziranda yıllık yüzde 7,9 artışla beklentilerin altında gerçekleÅŸirken, Avro Bölgesi’nde yıllık yüzde 5,5 ile öngörüler doÄŸrultusunda arttı.
Analistler, Avro Bölgesi’nde enflasyonun tahminlere paralel gerçekleÅŸmesinden ziyade çekirdek TÃœFE’deki artışın, bölge genelinde enflasyonist ortamın uzun süre etkisini göstereceÄŸine iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.
Avro Bölgesi’nde çekirdek TÃœFE, haziranda yıllık bazda yüzde 5,5 artışla beklentileri aÅŸmıştı.
Almanya’da Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) haziranda aylık yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 0,1 arttı. Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ise eksi 15,1 seviyesinde gerçekleÅŸti.
Geçen hafta Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,8, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,5 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,6 deÄŸer kazandı.
Gelecek hafta pazartesi günü Almanya, Avro Bölgesi ve Ä°ngiltere’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, perÅŸembe günü ECB faiz kararı ve Almanya GfK tüketici güveni, cuma günü Avro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi ve Almanya’da enflasyon takip edilecek.
Asya piyasaları da BoJ kararı öncesi satış ağırlıklı seyretti.
Japonya’da geçen ay yıllık enflasyon yüzde 3,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸti.
Analistler, enflasyonun BoJ’un yüzde 2 hedefinin üzerinde olduÄŸunu belirterek, Banka’nın para politikasında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesinin beklenmediÄŸini ancak gelecek haftaki toplantısında politikada ayarlamalar yapabileceÄŸine yönelik spekülasyonların artabileceÄŸini söyledi.
Çin hükümetinin, ekonominin farklı alanlarını destekleyici adımlarına karşın ülke ekonomisinin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,3 ile beklentilerin altında büyümesi resesyon endişelerini tekrar gündeme taşıdı.
Analistler, ülkede açıklanan verilerin karışık sinyaller vermeye devam ettiÄŸini belirterek, Çin’de sanayi üretiminin haziranda yıllık yüzde 4,4 artışla beklentileri aÅŸtığını bildirdi.
Çin hükümetinin, ekonominin farklı alanlarını destekleyici adımlarına karşın ülke ekonomisinin beklentilerin altında büyümesinin etkilerinin devam ettiÄŸi görülürken, dün Çin Merkez Bankası (PBoC), orta vadeli borç verme faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi ve oranları yüzde 2,65’te sabit bıraktı. PBoC, ayrıca en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,55’te sabit tuttu.
Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Japonya arasında iş konseyi kurulması için mutabakat zaptı imzalandığı belirtilirken, Suudi Arabistan ile Japonya arasında da yenilenebilir enerji, teknoloji ve tarım olmak üzere 26 anlaşma ve protokol imzalandığı bildirildi.
Analistler, piyasalarda Çin hükümetinin, ekonomiyi destekleyici adımlarının yeterli olmadığı düşüncesinin hakim olduÄŸunu belirterek, ilerleyen süreçte Çin’den daha fazla destek açıklaması gelebileceÄŸini söyledi.
Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 2,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7 geriledi.
Yurt içinde geçen hafta Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 3,88 yükseliÅŸle 6.687,78 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.724,42 puana taşıdı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Hindistan’da düzenlenen G20 toplantılarında yoÄŸun görüşme trafiÄŸi gerçekleÅŸtirdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, Bakan ÅžimÅŸek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye’nin ekonomik görünümü ve politika yönünü görüştüğü bildirildi.
Görüşmede ayrıca, küresel ekonomik sorunları ele almak ve iki ülke ekonomisinde refahı artırmak için Türkiye ve ABD’nin, G20 de dahil nasıl birlikte çalışabileceÄŸinin ele alındığı kaydedildi.
Öte yandan, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, Vizyon 2030 yatırımlarında özel sektörün bulunmasını çok önemsediklerini ifade ederek, “Hem Suudi Arabistan hem de Türkiye özel sektörünün var olmasını çok önemsiyoruz. Burada yatırımların farklılaÅŸmasını ve çeÅŸitlenmesini istiyoruz.” dedi.
CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan yapılan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ziyareti kapsamında, Türkiye ile BAE arasında muhtelif alanlarda 13 belgenin imzalanıp kabul edildiÄŸi, anlaÅŸmaların tutarının 50,7 milyar dolar olduÄŸu bildirildi.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50’ye çıkardı. TCMB duyurusunda, “DoÄŸrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koÅŸullarındaki belirgin iyileÅŸme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteÄŸiyle cari iÅŸlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.” denildi.
TCMB ayrıca, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artırırken, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.
Gelecek hafta salı günü reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, çarÅŸamba günü TCMB’nin açıklayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti, cuma günü ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi açıklanacak.
TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında, 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3, gelecek yıl sonu tahminini de yüzde 8,8’de sabit tutmuÅŸtu.
Dolar/TL ise haftayı, bir önceki hafta kapanışının yüzde 3 üzerinde 26,9747 seviyesinden tamamladı.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.850 seviyelerinin direnç, 6.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
AA
İlk 6 ayda 10 bine yakın şirket kapandı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü
TIR’la öğrenci servisi çarpıştı: 8’i ağır 26 yaralı
Bankadan para çekmeye belge zorunluluğu geliyor
Yeni asgari ücrete siyasilerden peş peşe tepki
TÃœRK-Ä°Åž’ten asgari ücrete tepki
Alkollü içkilerde ÖTV tutarı artırıldı
2025 asgari ücreti belli oldu
BUSİADLILAR yıl sonu toplantısında
Teğmenler için karar günü belli oldu
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında soruşturma
Kazakistan’da yolcu uçağı düştü
TIR’la öğrenci servisi çarpıştı: 8’i ağır 26 yaralı
Bankadan para çekmeye belge zorunluluğu geliyor
Yeni asgari ücrete siyasilerden peş peşe tepki
TÃœRK-Ä°Åž’ten asgari ücrete tepki
Alkollü içkilerde ÖTV tutarı artırıldı
2025 asgari ücreti belli oldu
BUSİADLILAR yıl sonu toplantısında
Teğmenler için karar günü belli oldu