15 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalarda işler karışık

Küresel piyasalar, yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, hafta boyunca takip edilecek yoğun veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Önemli merkez bankaların, şahin para politikalarının sonuna geldiğine yönelik öngörüler güçlü kalmaya devam ederken, faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına dair belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde belirleyici olmayı sürdürüyor.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) ocakta faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını ifade ederek, bankanın mart toplantısında yüzde 73 ihtimalle faiz indirimlerine başlayacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

ABD’de, cuma günü açıklanan Ãœretici Fiyat Endeksinin (ÃœFE), geçen yıl aralıkta aylık bazda yüzde 0,1 azalması ve yıllık bazda ise yüzde 1 artışla beklentilerin altında kalması, Fed’in faizleri piyasa beklentilerine paralel olarak martta indirmeye baÅŸlayabileceÄŸi beklentilerini destekledi.

Geçen haftanın son işlem gününde, düşüş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan ABD 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 3,94 seviyesinden haftayı tamamladı.

102,0-102,8 arasında geçen hafta dalgalı bir seyir izleyen dolar endeksi, yeni haftaya önceki kapanışının hemen altında 102,4 seviyesinden başladı.

Bugün yükseliş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan altının ons fiyatı, yüzde 0,3 artışla 2 bin 54 dolardan alıcı buluyor.

Kripto para piyasaları tarafında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonuna (ETF) onay vermesiyle 49 bin dolara yaklaÅŸarak, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesini test etmesinin ardından gelen kar satışlarıyla 41 bin 500 dolara kadar geriledi. Åžu sıralarda Bitcoin, önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 42 bin 580 dolardan iÅŸlem görüyor.

Cuma günü, New York borsasında Nasdaq endeksi 0,02 ve S&P 500 endeksi ise yüzde 0,08 artarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,31 azalış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da karışık bir seyirle baÅŸlarken, spot piyasalarda bugün tatil nedeniyle iÅŸlem gerçekleÅŸmeyecek.

Avrupa borsalarında cuma günü pozitif seyir hakim olurken, bu hafta gözler bölge genelinde nihai enflasyon verilerine çevrildi.

Avrupa genelinde beklentilerin üzerinde açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri enflasyon endişelerinin güçlü kalmasına neden olurken, geçen hafta açıklanan makroekonomik veriler ise ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz sinyaller vererek resesyon ihtimalinin de sıcaklığını koruduğuna işaret etti.

Geçen hafta açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde, bankanın enflasyonun yüzde 2’ye yaklaÅŸmasından emin olduktan sonra faiz indirimlerine baÅŸlayabileceÄŸini ifade etti.

Geçen hafta, 1,0910-1,1000 aralığında dalgalı bir seyir izleyen avro/dolar paritesi, yeni haftaya yüzde 0,1 artışla 1,0960 seviyesinden başladı.

Cuma günü, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,05, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,95 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,73 artış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise karışık bir seyirle baÅŸladı.

Asya pay piyasalarında haftanın ilk iÅŸlem gününde karışık bir seyir öne çıkarken, Çin’de ekonomik aktivitenin yavaÅŸladığına iliÅŸkin sinyaller güç kazanmaya devam ediyor.

Buna karşın, Çin Merkez Bankası (PBoC) bugün orta vadeli borç verme faizi olarak da bilinen bir yıllık politika kredilerinin oranını deÄŸiÅŸtirmeyerek yüzde 2,50’de sabit tuttu.

Analistler, piyasa beklentilerinin bankanın faiz indirimi yapacağı yönünde olduğunu anımsatarak, önümüzdeki aylarda bankanın zorunlu karşılık oranını azaltabileceğine ilişkin tahminlerin arttığını söyledi.

Japonya pay piyasalarında ise artmaya devam eden risk iÅŸtahı dikkati çekerken, yükseliÅŸ eÄŸilimini üst üste beÅŸinci iÅŸlem gününe taşıyan Nikkei 225 endeksi yaklaşık 36 bin puan ile 1990’dan bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Öte yandan, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’da hafta sonunda yapılan baÅŸkanlık seçimleri, iktidardaki Demokratik Ä°leri Partinin (DPP) adayı, görevdeki BaÅŸkan Yardımcısı Lai Ching-te’nin galibiyetiyle sonuçlanırken yeni dönemde Pekin ile gerilimlerin devam edeceÄŸi öngörülüyor.

Cuma günü, yüzde 0,3 azalışla günü 144,9 seviyesinden tamamlayan dolar/yen paritesi, ÅŸu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 145,1’de bulunuyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,2 artış kaydederken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 geriledi.

Yurt içinde cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,15 deÄŸer kazancıyla 7.986,47 puandan tamamladı.

Dolar/TL, geçen haftanın son iÅŸlem gününde önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 30,1074’ten günü kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,0970 seviyesinden iÅŸlem görüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s cuma akÅŸamı piyasalar kapandıktan sonra, Türkiye ekonomisine iliÅŸkin takvim dahilinde deÄŸerlendirmeye gitti.

KuruluÅŸtan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “B3” olarak teyit edildiÄŸi, daha önce “duraÄŸan” olan not görünümünün ise “pozitif”e yükseltildiÄŸi bildirildi.

Açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeninin “ekonomi politikasındaki belirleyici deÄŸiÅŸiklik, özellikle de Ortodoks para politikasına dönüş” olduÄŸu belirtildi.

Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.060 ve 8.150 seviyelerinin direnç, 7.900 ve 7.750 puanın destek konumunda olduÄŸunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

11.00 Türkiye, aralık ayı bütçe dengesi

13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı sanayi üretimi

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Asgari ücrette iÅŸveren desteÄŸi Meclis’e sunulacak

HIZLI YORUM YAP