25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

LPG’li araç sahiplerine önemli uyarı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şube Başkanı Melih Yalçın, LPG'li araçların tanklarının 10 yıllık kullanım ömrü bulunduğunu, bu süreyi tamamlayan tankların değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Ä°statistik Kurumu 2019 verilerine göre ülkede 4 milyon 661 bin 707 LPG’li otomobil bulunuyor. Kimi yakıttan tasarruf etmek kimi de çevreye daha az zararlı olduÄŸu için benzinli araçlarını LPG’li sisteme çeviriyor. Son yıllarda bazı modellerin fabrikadan çıkışı da LPG’li olabiliyor. 

MMO Ä°zmir Åžube BaÅŸkanı Yalçın, sayıları artmaya devam eden LPG’li araçlardaki sistemin bakım ve kontrollerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

LPG dönüÅŸüm sistemlerinin uygulanan teknoloji itibarıyla güvenli olduÄŸunu ve katı ve sıvıya göre gaz yakıtların kontrolünün daha kolay yapıldığını ifade eden Yalçın, bu konudaki standart ve kurallara uyulmasının kritik önem taşıdığına iÅŸaret etti.

LPG’li araçlarla ilgili unutulmaması gereken en önemli konunun tankların kullanım ömrü olduÄŸuna dikkati çeken Yalçın, tanklar için üretici firmaların 10 yıl ömür biçtiÄŸini, bu sürenin aşımında araçlarda sıkıntı yaÅŸanabileceÄŸini dile getirdi.

Bu süreyi tamamlayan tankların deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Yalçın, “LPG sisteminde çalışan mekanizmalar zaman içinde arıza verebilir. ÖrneÄŸin filtreler tıkanabilir. Ancak tank, hayati önem taşıyor. Patlama riski söz konusu.” dedi.

“Arıza lambası yanmamalı”

Ä°zmir’in Buca ilçesindeki sanayi sitesinde LPG dönüÅŸümü yapan 23 yıllık usta Recep Kurt da tüm sistemlerde olduÄŸu gibi LPG’lerde de belli bir kullanım ömrü olduÄŸunu söyledi.

Kurt, “LPG tankının ömrü 10 yıl, bu süre dolduÄŸunda deÄŸiÅŸmesi lazım. DeÄŸiÅŸim olmazsa patlama ve kaçak riski bulunuyor. Ancak sadece LPG tankı ile iÅŸ bitmiyor. Sistemin diÄŸer parçalarının da bakım ve deÄŸiÅŸimi zamanında yapılmalı.” diye konuÅŸtu.

Bazı otomobillerde LPG’li kullanımda motor arıza lambasının yandığına dikkati çeken Kurt, “Bazı ustalar LPG’li araçta arıza lambasının yanmasının normal olduÄŸunu söylüyor. Bu kesinlikle yanlış. EÄŸer LPG’li aracın bakımları, deÄŸiÅŸimleri zamanında yapılırsa benzinli araçtan bir farkı yok. Arıza lambasının yanması bir ÅŸeylerin yolunda gitmediÄŸini gösterir.” ifadelerini kullandı.

LPG’li araçların, 10 bin kilometrede bir bakımının yapılması gerektiÄŸini aktaran Kurt, vatandaÅŸların küçük kontrollerle büyük masrafların önüne geçebileceÄŸini belirtti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan Nijerya’daki gemi baskını açıklaması

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.