25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Lübnan’da sular durulmuyor

Ekonomik krizle mücadele ederken Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamayla yeni bir felakete sürüklenen Lübnanlılar, hükümetin düşmesinden sonra erken seçime gidilerek parlamentonun değişmesini istiyor.

Lübnan’ın baÅŸkenti Beyrut’ta ağır can ve mal kaybına yol açan ÅŸiddetli patlamanın ardından baÅŸlayan protestolar, ülkeyi ekonomik krizden kurtarmak amacıyla henüz birkaç ay önce kurulan hükümeti devirdi. Göstericiler ise daha fazlasını istiyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan, geçen yıl ekim ayından beri yaÅŸadığı ekonomik krizle mücadele için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelere devam ettiÄŸi bir dönemde ülkenin en büyük ticaret kapısı olan Beyrut Limanı’nda meydana gelen felaketle sarsıldı.

Patlamada 163 kiÅŸi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kiÅŸi yaralandı ve kentte meydana gelen büyük yıkım nedeniyle yüz binlerce kiÅŸi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Beyrut Limanı’ndaki patlama halkın uzun zamandan beri yönetime karşı olan öfkesini daha da artırdı.

Binlerce kiÅŸinin katılımı ve “Hesap Günü” sloganlarıyla cumartesi Beyrut ÅŸehir merkezinde baÅŸlayan protestoların üçüncü gününde BaÅŸbakan Hassan Diyab istifasını duyurdu.

Ekonomik kriz etkisiyle bankalardaki döviz mevduatlarına aylardan beri ulaÅŸamayan ve geçen hafta meydana gelen büyük patlamayla yeni bir felakete sürüklenen Lübnanlılar, hükümetin düÅŸmesinden sonra erken seçime gidilerek parlamentonun deÄŸiÅŸmesini istiyor.

Parlamentonun istifası için eylemler devam edecek

AA muhabirine konuÅŸan protestoculardan Gita MeÅŸik, “BaÅŸbakan Diyab’ın istifası zaten biliniyordu. Bu nedenle son günlerdeki protestolarla parlamentoya baskı oluÅŸturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Meclis BaÅŸkanı Nebih Berri baÅŸta olmak üzere milletvekillerinin tümü istifa edinciye kadar parlamento binası çevresindeki eylemlerine devam edeceklerini söyleyen MeÅŸik, yeni bir yönetim istediklerini, dolayısıyla eski BaÅŸbakan Saad el-Hariri’nin yeniden hükümetin başına geçmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Halkın artık her ÅŸeyin farkında olduÄŸunu savunan MeÅŸik, bu nedenle erken seçim olsun veya olmasın yeni bir seçim yasası istediklerini aktardı.

Hükümetin istifasının protestocular için anlamı yok

Protestoculardan Beyrutlu Eli Akiki de hükümetin istifasının kendileri için hiçbir ÅŸey ifade etmediÄŸini belirterek, “Çünkü geçen yıl Ulusal Birlik Hükümeti de istifa etti ancak arkasında aynı siyasi güçlerin öncülüÄŸünde yeni hükümet kuruldu.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yönetimin tümüyle deÄŸiÅŸmesi ve gerçek anlamda halkı temsil eden bir yönetimin gelmesi yönündeki taleplerinden geri adım atmayacaklarını vurgulayan Akiki, CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn ve Meclis BaÅŸkanı Berri’nin düÅŸmesi için baskı kurmaya devam edeceklerini kaydetti.

ÇaÄŸdaÅŸ ve adil yeni bir seçim yasası istediklerini aktaran Akiki, “Beyrut Limanı’nda yaÅŸanan felaket nedeniyle mevcut ve eski yöneticilerin hepsinin hesap vermesi gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

“Ülkenin en büyük sorunu cumhurbaÅŸkanlığı ve parlamentodur”

Leyal Sublani isimli Lübnanlı ise Diyab’ın istifasının halkın taleplerinden biri olduÄŸunu dile getirirken, bununla birlikte, “Diyab ve kabinesi, Beyrut Limanı’ndaki felaket ve ülkenin maruz kaldığı ekonomik çöküÅŸten en az sorumlu kesimdir.” ifadelerini kullandı.

Sublani, “Ülkenin en büyük sorunu cumhurbaÅŸkanlığı ve parlamentodur. Bu iki makam, vatandaşın beklentilerini karşılamadığı gibi 1975-1990 yıllarında yaÅŸanan iç savaşın suçlularınca yönetiliyor. Bu nedenle en büyük hedefimiz, CumhurbaÅŸkanı Avn, Meclis BaÅŸkanı Berri ve yönetime gelen tüm baÅŸbakanlardan hesap sormaktır.” dedi.

“Siyasilerin hepsi gitmeli”

Ülkenin kuzeyindeki TrablusÅŸam’dan eylemlere katılmak için sık sık Beyrut’ta geldiÄŸini belirten Muhammed Åžema, BaÅŸbakan Diyab’ın istifa etmekte geciktiÄŸini, patlamanın yaÅŸandığı gece veya sonraki gün istifa etmesi gerektiÄŸini savundu.

Diyab hükümetinin halkın talebi üzerine deÄŸil siyasi irade istediÄŸi için istifa ettiÄŸini söyleyen Åžema, “Göstericiler ise CumhurbaÅŸkanı Avn ve Meclis BaÅŸkanı Berri dahil tüm siyasilerin gitmesini istiyor.” diye konuÅŸtu.

Halkın talepleri net

Beyrut sakinlerinden Luran Yunus ise, “Sözde teknokratlar hükümeti olan Hassan Diyab kabinesi tümüyle siyasileri temsil ediyordu. Bu hükümet, ekonomik kriz ve yerel para biriminin deÄŸerini koruma konularında baÅŸarılı olamadığı gibi yeni tip koronavirüste de baÅŸarı göstermedi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Halkın taleplerinin net olduÄŸunun altını çizen Yunus, “Lübnanlılar, siyasi güçlerin içinde yer almadığı yeni bir hükümet kurulmasını, yeni bir seçim yasası getirilmesini, yolsuzluÄŸa bulaÅŸan yetkililerden hesap sorulmasını ve çalınan malların iadesini saÄŸlayacak bağımsız bir yargı oluÅŸturulmasını istiyor.” ifadelerini kullandı.

Lübnan BaÅŸbakanı Diyab, dün Hükümet Sarayı’nda düzenlediÄŸi basın toplantısında, Beyrut Limanı’ndaki patlamayı “devlet yönetiminde kök salmış yolsuzluÄŸun sonucu” olarak deÄŸerlendirerek istifasını açıklamıştı.

VatandaÅŸla birlikte deÄŸiÅŸim hareketine katılmak üzere bir adım geri gideceklerini belirten Diyab, “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz.” demiÅŸti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Su ürünleri ihracatından 548 milyon dolar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.