23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediÄŸi bilgilere göre, Marmara Bölgesi‘nde martta uzun yıllar yağış ortalaması 66,1 milimetre olarak gerçekleÅŸti. Bölgeye geçen yıl martta 83,4 milimetre, bu senenin aynı ayında ise 37 milimetre yağış düştü.
Bölgede 2022’nin mart ayındaki yağışların, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 44, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 azaldığı belirlendi.
Martta yağışlar Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale çevrelerinde normallerine göre yüzde 60’tan fazla azaldı.
Geçen ay 14 milimetre yağışın düştüğü Kırklareli, son 39 yılın en düşük mart yağışını aldı.
Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Levent Åžaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, martta Marmara Bölgesi ile beraber Ege’de de yağışların azaldığını söyledi.
Tarım yılı yağışlarına bakıldığında ise Marmara, Ege, İç Anadolu ve DoÄŸu Anadolu bölgelerindeki yağışlarda normale yakın deÄŸerlerin olduÄŸunu belirten Åžaylan, “Beklenen yağışlar bu bölgelerde meydana geldi diyebiliriz. Ama GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi tarım yılı baÅŸlangıcından ÅŸubat ayının sonuna kadar dönemde daha fazla kuraklık riski ile karşı karşıyayken mart ayında beklenenden daha fazla miktarda bir yağış aldı. Ama yine de tarım yılı yağışları mart sonuna kadar normal deÄŸerlerin altında gerçekleÅŸti.” dedi.
Prof. Dr. Åžaylan, bu yıl Türkiye genelinde 1 Ekim’den itibaren bakıldığında yağışların 384 milimetre civarında olduÄŸunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Son 30 yıllık verilere göre yağışlar sadece 10 milimetre yukarıda. Yani beklenen yağışların çok az üzerinde yağışlar gerçekleÅŸti. Ãœlkemizdeki yağışlar GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi hariç normal civarında veya üzerinde. Åžu ana kadar yağışlar bitkilerimiz için çok iyi oldu. Önümüzdeki aylardaki yağışlar verim ve bitki geliÅŸimi açısından son derece önemli. Åžu anda toprakta yeteri kadar nem var. Barajlarımızın birçoÄŸundaki su seviyeleri çok iyi durumda. Bunlar sulama için destek saÄŸlayacak ama eÄŸer yağış meydana gelirse en azından üretici sulama için yakıt veya enerji masrafı yapmaz. Türkiye genelinde GüneydoÄŸu hariç ülkemizde toplamda yağışa bakarsak yağış durumu iyi durumda. Ancak bu durum ülkemizde artık kuraklık probleminin olmadığını göstermez. Çünkü iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ilgili yapılan tahminler bazı bölgeler hariç gelecek için ülkemizde kuraklık probleminin artabileceÄŸini gösteriyor. Bu verilere bakarak biz her zaman kuraklıkla ilgili önlemlerimizi almak durumundayız.”
Marmara Bölgesi’nde mart ayında yağışların azaldığını vurgulayan Åžaylan, bölgede bu yağışların azalmasının yılın toplam yağış miktarını pek fazla etkilemediÄŸini anlattı.
Åžaylan, “Marmara Bölgesi’nde martta düşen yağışların bir miktar azalmasının olumsuz etkisi olacağını zannetmiyorum. Ancak nisan ve mayıs aylarında yağışlar azalmaya devam ederse ve bitkilerin ihtiyacı olduÄŸu zamanda toprakta yeteri kadar su bulunmaz ise tarımsal üretimin miktar ve kalitesi olumsuz etkilenebilir.” diye konuÅŸtu.
Birçok yerde barajlarda su seviyelerinin yüksek olduğuna değinen Şaylan, şunları kaydetti:
“DiÄŸer yandan bu durum önümüzdeki aylarda sulama, içme ve kullanma suyu ihtiyacının artmasıyla deÄŸiÅŸebilir. Genel olarak, mart ayına kadarki dönemde Marmara’daki yağışlar tarım açısından bir risk olarak gözükmüyor. Ancak unutmamak gerekir ki özellikle nisan ve mayıs ayları birçok bitkinin geliÅŸiminin ve dolayısıyla su tüketimlerinin arttığı aylardır. Ãœlkemizde genellikle tarımsal üretim ‘kuru tarım’ yani yağışın miktar ve zamansal dağılımına baÄŸlı olarak gerçekleÅŸmektedir. Sulama yapılan alanlarımız yaklaşık olarak 6 milyon hektar civarındadır. Sulanmayan alanlarımızda kuru tarım yapılmaktadır. Yağış, dolayısıyla su, ülkemizde tarım için önemlidir ancak tarımsal üretimin sadece yağışa baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸmediÄŸi de dikkate alınmalıdır.”
Pençe-Kilit’ten acı haber
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?