23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Marmara’da kuraklık kritik seviyede

Türkiye genelinde 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 tarihleri arasında yağışlar, uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 düştü.

Türkiye’de son üç ayda yağışların uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma göstermesiyle kuraklık riski arttı. Yağışların azalmasıyla kuraklık en fazla Marmara ve İç Ege’de hissediliyor.

“Yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doÄŸal olay” olarak tanımlanan kuraklık, Türkiye’de yağışlarının azalmasına baÄŸlı olarak son dönemde etkisini artırdı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediÄŸi bilgilere göre, Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleÅŸmesi nedeniyle yağışlar azaldığından kuraklık belirgin hale geldi.

Türkiye’de 2 bin 57 gözlem sisteminden elde edilen en az 30 yıllık kesintisiz yağış ve sıcaklık verileri ile üçer aylık dönemler halinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor.

Buna göre, Marmara Bölgesi’nin tamamında, Ege Bölgesi’nin MuÄŸla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diÄŸer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doÄŸu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz Bölgesi’nin yer yer batı, orta ve doÄŸu kesimlerinde, DoÄŸu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde deÄŸiÅŸen ÅŸiddetlerde kuraklık etkili oldu.

Kuraklık Marmara ile İç Ege’de ileri düzeylerde hissedildi. DiÄŸer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal deÄŸerlerde verilere yansıdı.

Analizlere göre, “olaÄŸanüstü kuraklık”, “çok ÅŸiddetli kuraklık” ve “ÅŸiddetli kuraklık” diye tanımlanan ileri düzey kuraklık, Marmara ve Ege’de TekirdaÄŸ ve Çanakkale’nin kıyı kesimleri, Ä°stanbul ve Yalova kıyıları, Edirne ile Burdur ve UÅŸak çevreleri, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik’te, İç Anadolu’da KırÅŸehir, Çankırı, Konya, Kırıkkale’de, Karadeniz’de de Sinop ve Trabzon’un iç kesimlerinde etkisini gösterdi.

En yağışlı bölgede de yağışlar azaldı

Türkiye’de su yılı yağışları, her sene 1 Ekim’den bir sonraki yılın 30 Eylül tarihine kadar olan dönemi kapsıyor ve bu dönemde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından takip edilerek hesaplanıyor.

2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, “normali” olarak adlandırılan ve 1991-2021 dönemini kapsayan uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 54 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleÅŸti.

Türkiye’nin en yağışlı bölgesi Karadeniz’de de yağış geçen yıla göre yüzde 17,6 azaldı.

Ankara’da yüzde 36,3, Ä°stanbul’da 51,8 azaldı

1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 tarihleri arasında üç büyük ÅŸehirde yağışların azaldığı verilere yansıdı. Ankara’da yağışlarda normaline göre yüzde 36,4, Ä°stanbul’da yüzde 51,8, Ä°zmir’de yüzde 41,7 düşüş ölçülürken, Türkiye’nin buÄŸday ambarı olarak nitelendirilen Konya’da da yüzde 50,3 azalma kaydedildi.

Bu dönemde tüm havzalarda yağışlarda da normaline göre azalma gerçekleşti. Yağışlarda en fazla azalma yüzde 64,6 ile Asi havzasında görüldü. Bu azalmayı yüzde 50,5 ile Marmara havzası, yüzde 47,7 ile Susurluk, yüzde 57,7 ile Kuzey Ege, yüzde 43,5 ile Gediz takip etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Orta gelirliye konut kampanyası ayrıntıları belli oldu

HIZLI YORUM YAP