23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Medikal teknolojideki atılım ‘saÄŸlığa’ iyi geldi

Hükümetin üretimde öncelikli sektörler arasına aldığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da teşviklerle desteklediği sağlık teknolojileri alanındaki ürünler, Kovid-19 salgını sürecindeki yatırımlar ve geliştirilen cihazlarla etkisini gösterdi.

Yerli üretimde saÄŸlık teknolojilerini öncelikli alanlardan biri olarak belirleyen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teÅŸvikleriyle de bu süreci pekiÅŸtiren Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede kamu ve özel sektörün birlikte attığı adımların meyvelerini topluyor. Son olarak, Alvimedica firması da 480 milyon dolar patent deÄŸerine sahip medikal ürünlerin teknoloji transferiyle yerlileÅŸtirilmesi amacıyla 100 milyon liralık fiziki yatırım gerçekleÅŸtirdi. 

Türkiye’de katma deÄŸerli yerli üretimin ve üretim kapasitesinin artırılması amacıyla 6 odak sektör belirlenmiÅŸti. 

“Kimya”, “Bilgisayar, Elektronik ve Optik”, “Elektrikli Teçhizat”, “Makine”, “Ulaşım Araçları”nın yanı sıra “Eczacılık ile Tıbbi ve DiÅŸçilikle Ä°lgili Araç Gereçler Ä°malatı” da bu kapsama alınarak, üretim seferberliÄŸi baÅŸlatılmıştı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teÅŸviklerle desteklediÄŸi saÄŸlık teknolojilerindeki yatırımlar sayesinde yeni ürünler birbirini izlerken, Kovid-19 sürecindeki ihtiyaçlar da dikkate alınarak çeÅŸitli araç, gereç ve malzemelerin yerli ve milli imkanlarla üretimi için yatırımlara ağırlık verildi. 

Alvimedica firması da 480 milyon dolar patent deÄŸerine sahip medikal ürünlerin teknoloji transferiyle yerlileÅŸtirilmesi amacıyla ilk adımda 100 milyon liralık fiziki yatırım yaptı.

Alvimedica Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Leyla Alaton, AA muhabirine, yürüttükleri çalışmalar ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Medikal teknolojiler alanında yapılan Ar-Ge, hayvan ve insan klinik çalışmaları, ruhsatlandırma ve regülatif gerekliliklerin yüksek maliyet oluÅŸturduÄŸunu belirten Alaton, söz konusu yatırımlarda devlet desteklerinin önem taşıdığını söyledi. 

Cari açığın önlenmesine yıllık 1 milyar lira katkı hedefi

Åžirketin, yurt içinde ve dışında firma satın alma, üretim tesisi ve Ar-Ge çalışmaları gibi yatırımlarının 300 milyon dolara ulaÅŸtığını ifade eden Alaton, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Son dönemde 480 milyon dolar patent deÄŸerine sahip medikal ürünlerin teknoloji transferiyle yerlileÅŸmesine yönelik yatırımların ilk adımı olarak 100 milyon lira fiziki yatırım gerçekleÅŸtirdik. Åžirketimizin çeÅŸitli ülkelerdeki direkt satış ekibi ve dağıtım iÅŸtirakleri aracılığıyla dünya çapında 70’ten fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Alvimedica sadece Türkiye’de gerçekleÅŸtirdiÄŸi üretimle ülkemizin yıllık 100 milyon lira cari açığının önlenmesine katkı saÄŸlıyor. Kapasite artışı yatırımlarımızın tamamlanmasıyla yurt dışı fabrikamızdaki üretim hariç, cari açığı azaltıcı yönde etkimizin ilk planda yıllık 1 milyar liraya ulaÅŸacağını öngörüyoruz.”

Kovid-19 sürecinde de üretimlerinin durmadığını ve iÅŸten çıkarma yapmadıklarını vurgulayan Alaton, tabi oldukları regülasyonlar gereÄŸi ileri steril ortamda gerçekleÅŸtirdikleri üretimlere yönelik SaÄŸlık Bakanlığının genelgeleri doÄŸrultusunda uyguladıkları tedbirleri anlattı. 

“Üretim altyapımız ülkemizin acil ihtiyaçları doÄŸrultusunda kullanılabilir”

Alaton, salgın döneminde tüm dünyada maske, koruyucu kıyafetler, dezenfektan ve solunum cihazı gibi ürünlerin temini konusunda sorunlar yaÅŸandığına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:

“Alvimedica olarak salgının baÅŸlangıcından itibaren ihtiyaç duyulan tıbbi ürünlere yönelik çalışmalarda bulunduk. Gelecek dönemlerde böyle ihtiyaçların karşılanabilmesi adına her türlü medikal ürünü üretebileceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Fabrikamızda sahip olduÄŸumuz standart belgeleri, temiz odalar ve sterilizasyon birimi gibi yetkinliklerimiz ve üretim alanımızda yapacağımız düzenlemelerle görüntüleme cihazları gibi teknolojik ürünler dahil birçok ürün üretebilecek altyapımız bulunuyor. Fabrikamızın ülkemizin acil ihtiyaçları doÄŸrultusunda kullanılabileceÄŸini her ortamda belirtmek istiyoruz.”

Kovid-19 ile mücadele kapsamında ÅŸirketin ürün gamında olmayan bazı ürünler için de Ar-Ge çalışmaları baÅŸlattıklarına iÅŸaret eden Alaton, antiseptik üretimiyle ilgili ruhsat baÅŸvurusunda bulunduklarını ve onay sürecinden sonra üretime baÅŸlayacaklarını bildirdi.

Alaton, maske üretimine de baÅŸladıkları bilgisini vererek, olası gereklilik durumunda Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabileceklerini, Kovid-19 kaynaklı solunum problemleri yaÅŸayan hastaların tedavisine yönelik Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.

“Yatırımlar devam edecek”

Tıbbi cihaz teknolojilerine yönelik yatırımlarının devam edeceÄŸini belirten Alaton, TÜBÄ°TAK tarafından SAYEM Programı kapsamında almayı planladıkları desteklerle kalp kapakçığı üretimine yönelik Ar-Ge çalışmalarını tamamlamak istediklerini söyledi.

Alaton, ürünün prototipinin hazır olduÄŸunu ifade ederek, hayvan deneyleriyle klinik araÅŸtırmalar tamamlandığında üretime geçileceÄŸini ifade etti.

Nihai ürüne 4 yıl içinde ulaÅŸmayı öngördüklerini vurgulayan Alaton, “Bu sürede üretim tesisini de kuracağız. Böylelikle ürünleÅŸme saÄŸlanır saÄŸlanmaz üretime geçecek ve giriÅŸimsel yöntemle kullanılabilen dünyadaki ilk mitral kalp kapakçığını üretmiÅŸ olacağız.” diye konuÅŸtu.

Muhabir: Sevgi Ceren Gökkoyun

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye 125 ülkenin yardım talebini karşıladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.