05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Merkez Bankası BaÅŸkanı’ndan sıkı parasal duruÅŸ vurgusu

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir." dedi.

Finansal Ä°stikrar Raporu’nun 32’nci sayısına önsöz yazan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžahap KavcıoÄŸlu, 2020 yılında küresel ölçekte yaÅŸanan Kovid-19 salgınının seyrine dair belirsizliklerin Finansal Ä°stikrar Raporu’nun son sayısından bugüne kısmen devam ettiÄŸini belirtti.

Kavcıoğlu, diğer taraftan sosyal izolasyon önlemlerinin kademeli biçimde hafifletilmesi ve döneme özgü genişleyici maliye ve para politikalarının desteği ile küresel iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin korunduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinde 2020 yılının üçüncü çeyreÄŸiyle baÅŸlayan güçlü seyrin iç ve dış talep ile desteklendiÄŸini vurgulayan KavıoÄŸlu, “Sanayi üretimi kuvvetli bir seyir izlerken, salgın kaynaklı belirsizlikler ve kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle hizmetler sektöründe kaydedilen toparlanma görece sınırlı kalmıştır. Dış talepteki artışın, altın ithalatındaki gerileme ve kredilerde finansal koÅŸullardaki sıkılaÅŸmanın etkisiyle kaydedilen yavaÅŸlama ile cari iÅŸlemler dengesinde gözlenen iyileÅŸmenin önümüzdeki dönemde de süreceÄŸi öngörülmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Önümüzdeki dönemde kredi büyüme oranlarının gerilemeye devam etmesi beklenmektedir”

Şahap Kavcıoğlu, salgına yönelik ekonomik tedbirlerle borçluluk seviyelerinin 2020 yılından itibaren tüm dünyada arttığını belirtti.

Bu dönemde Türkiye’de de gerek hanehalkının gerekse reel sektörün borçluluk oranlarında artışlar olduÄŸunu ancak söz konusu oranların geliÅŸmekte olan ülkeler ortalamasının altında ve görece düşük seviyelerde gerçekleÅŸmeye devam ettiÄŸini vurgulayan KavcıoÄŸlu, reel sektör firmalarının yabancı para pozisyonundaki iyileÅŸme eÄŸiliminin devam etmesi ve kısa vadeli yabancı para borç karşılama oranındaki kuvvetli seyrin mali bünyelerinin kur geliÅŸmelerine karşı dayanıklılığını artırdığının altını çizdi.

Kavcıoğlu, hanehalkı tarafında ise bireysel kredilerde salgın döneminde görülen artışın, son dönemde yavaşladığını ifade etti.

Söz konusu eğilimin korunmasının, enflasyon ve cari dengenin sürdürülebilirliği ile makroekonomik ve finansal istikrar açısından önem arz ettiğini belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde kredi büyüme oranlarının gerilemeye devam etmesi beklenmektedir. Bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, yüksek sermaye ve likidite tamponları ile güçlü bilanço yapısı sonucunda aktif kalitesi kaynaklı riskler yönetilebilir seviyede seyretmeye devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde saÄŸlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin baÅŸlaması, döviz rezervlerinin artış eÄŸilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceÄŸi deÄŸerlendirilmektedir. Sıkı parasal duruÅŸ; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa geliÅŸmeleri baÄŸlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon iÅŸlevi görecektir. Bu çerçevede, finansal istikrara iliÅŸkin güncel durum ve görünümle birlikte küresel ve yurt içi makroekonomik geliÅŸmelere yer verdiÄŸimiz Finansal Ä°stikrar Raporumuzun 32’nci sayısının kullanıcılar için faydalı olmasını dilerim.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ekonomiye güven azaldı

HIZLI YORUM YAP