20 Mart 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), mart ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) 250 baz puan indirerek, yüzde 42,5 seviyesine çekti. Ekonomistlerin beklentisi de bankanın faizi 250 baz puan indirmesi yönündeydi.
Merkez Bankası, para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtirken; enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimine karşın dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği kaydedildi.
Merkez Bankası, 2024 Aralık toplantısında politika faizinde 250 baz puan indirime giderek, 22 ay sonra ilk kez faiz indirmiş ve 2024 Mart ayında gerçekleştirdiği son faiz artışının ardından, 8 ay sonra para politikasını değiştirmişti. Banka, ocak ve mart toplantılarında da faiz indirimine devam etti ve üç ayda toplam 750 baz puanlık indirim yaptı.
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 17 Nisan tarihinde gerçekleÅŸtirilecek.
Merkez Bankası’nın karar metninde ÅŸu ifadeler kullanıldı:Â
“Enflasyonun ana eÄŸilimi ocak ayındaki artış sonrasında ÅŸubat ayında gerilemiÅŸtir. Bu dönemde temel mal enflasyonu görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaÅŸlamıştır. Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiÅŸtir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreÄŸinde de sürdüğünü ima etmektedir. Para politikası duruÅŸunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileÅŸme eÄŸilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.
Son dönem kredi büyümesi gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı korumak ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla ek adımlar atılmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaÅŸtırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eÄŸilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaÅŸtıracak parasal ve finansal koÅŸulları saÄŸlayacak ÅŸekilde belirleyecektir. Bu doÄŸrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve ÅŸeffaf bir çerçevede alacaktır.”
Menkul satışlarında yeni düzenleme; “Döviz olarak yapılabilecek”
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
BEST Grubu iftarda buluÅŸtu
Bursa ve Balıkesirli iş insanları iftarda buluştu
Adalet Bakanı Tunç: Türk yargısına güvenmemiz gerekir
TBMM’de İmamoğlu protestosu
Gram altın 4 bin lirayı gördü
Mısır ithalatında yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı
İşte gözaltına alınanların tam listesi
Gözaltı kararı sonrası altın ve dolar fırladı
Sosyal medyada erişim sorunu yaşanıyor
Ä°stanbul’da gösteri ve yürüyüşler 4 gün boyunca yasaklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.