24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Merkez Bankası’nın Enflasyon Tahmini Tutacak mı?

Bana kalırsa 2022’den ziyade TCMB’nin 2023 yılına ilişkin enflasyon tahmini oldukça iyimser ve bir o kadar da piyasa tahminlerinin gerisinde. TCMB diyor ki 2023 yılı sonunda enflasyon %12,9 civarında olacak.

Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu yayınladı. Raporda enflasyon tahminlerini hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl için yukarı yönlü revize etti. Daha önceki raporda %23,2 olan 2022 yılsonu enflasyon tahminini 19,6 puan artırarak %42,8’e çıkarırken 2023 yılsonu enflasyon tahminini de %8,2’den %12,9’a çıkardı.

2022 yılı için yaptığı %19,6 puanlık artışın 5,5 puanı TL ithalat fiyatı yükselişinden, 2,1 puanı yönetilen ve yönlendirilen fiyat artışlarından, 2,8 puanı gıda enflasyonundan, 9,3 puanı başlangıç koşullarındaki güncellemelerden ve 0,1 puanlık azalış da çıktı açığı güncellemesinden kaynaklanmış. Yine TCMB enflasyon tahmini yaparken 2022 yılı için ortalama varil petrol fiyatını 80,4’ten 102,2’ye yükseltirken dolar cinsi ithalat fiyat artışını %8,2’den %22,2’ye ortalama gıda enflasyonunu ise %24,2’den %49’a yükseltmiş. Şu anda gıda enflasyonu zaten yıllık olarak %70’e ulaşmış durumda ve yıl boyunca da artacağı düşünülüyor. Haliyle TCMB’nin yılsonu için %49’luk yıllık gıda enflasyonu oldukça düşük bir tahmin diyebiliriz.

Merkez Bankası’nın son enflasyon tahminleri piyasada nasıl karşılandı gelin ona yakından bir bakalım isterseniz. İlk olarak şunu söylemek çok yanlış olmayacaktır. Çok kısa vade için TCMB’nin enflasyon tahmininin piyasa beklentileri ile tutarlı olduğunu söyleyebilirim. Yani ne demek istiyorum; TCMB Mayıs ayında %70-75 aralığında enflasyonun zirve yapacağını varsayıyor. Bu kısım piyasa beklentileri ile uyumlu. Piyasadaki hâkim beklentiye göre enflasyon %75 civarında Mayıs ya da Haziran ayında zirveyi görecek. Şunu da belirtmeden geçmek istemem hâkim beklenti olmamasına rağmen çok güvendiğim bazı ekonomistler zirvenin Eylül ya da Ekim gibi görülebileceğini düşünüyorlar, bunu da bir kenara not etmiş olalım.

Enflasyon raporunun zirve görüldükten sonraki tahminleri ile piyasa tahminleri maalesef ki uyuşmuyor. Örneğin TCMB Mayıs ayında zirve görüldükten sonra belirgin bir düşme yaşanacağını ve hatta Kasım ve Aralık ayındaki baz etkisiyle enflasyondaki düşmenin oldukça belirginleşeceğini ve seneyi %42 civarında kapatacağımızı düşünüyor. Piyasaya göre yılın ikinci yarısında hele ki Kasım Aralık gibi böylesine güçlü bir dezenflasyonist sürecin başlaması çok mümkün görünmüyor. Çünkü geçtiğimiz hafta enflasyon raporu sunumunda TCMB başkanı Sayın Kavcıoğlu yaptığı sunumda faiz artırım ihtimalinin tamamen masadan kalktığı yönünde mesajlar verdi. Haliyle güçlü bir para politikası tepkisi olmadan enflasyonda böylesine belirgin bir düşme çok mümkün görülmüyor. Bu noktada piyasanın beklentisi Mayıs ya da Haziran ayında zirvenin görülmesinin ardından enflasyonun %65 civarına gerileyerek sene sonuna kadar bu civarda kalıcılık sağlayacağı ve Kasım ve Aralık’taki baz etkisi ile en iyi ihtimalle %54 civarında seneyi kapatacağımız yönünde. Yani piyasadaki hakim beklenti bu yıl sonu enflasyonun %55-60 aralığında olacağı yönünde. Bu yönüyle TCMB’nin %42,8’lik yılsonu enflasyon tahmininin piyasanın gerisinde kaldığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Bana kalırsa 2022’den ziyade TCMB’nin 2023 yılına ilişkin enflasyon tahmini oldukça iyimser ve bir o kadar da piyasa tahminlerinin gerisinde. TCMB diyor ki 2023 yılı sonunda enflasyon %12,9 civarında olacak. Oysa piyasadaki en iyimser tahminler seneyi %28 ile kapatacağımızı hâkim beklenti ise %30 civarında kapatacağımızı düşünüyor. Hal böyle olunca TCMB’nin 2023 enflasyon tahmini tahminden çok temenni gibi duruyor. Yine 2024 yılsonu enflasyon tahmini ise %8,4, yani bu oran bile orta vadeli hedef olan %5’in üzerinde. Tabi bu durumda insan ister istemez şu soruyu sormadan edemiyor; madem orta vadede %5’i tutturamayacağız, peki TCMB neden hala politika metinlerinde ısrarla orta vadede %5’e ulaşacağız diyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile Ticaret Hedefimiz Ne?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.