28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Milli elektronik kelepçe eylülde Adalet Bakanlığına teslim edilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:"SİP kapsamında millileştirilen elektronik kelepçeler eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye başlanacak"
"Artık kimseye muhtaç olmadan bu ürünü kendi ihtiyacımızı görecek şekilde kullanabileceğiz. Yurt dışından bu ürüne dönük talepler var. Burada da ihracat potansiyeli var"
"Bundan önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamı, yurt dışından bir İsrail firmasından ithal ediliyordu"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi Ä°ÅŸbirliÄŸi Projeleri (SÄ°P) kapsamında millileÅŸtirilen elektronik kelepçelerin eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye baÅŸlanacağını belirterek, “Artık kimseye muhtaç olmadan bu ürünü kendi ihtiyacımızı görecek ÅŸekilde kullanabileceÄŸiz. Yurt dışından bu ürüne dönük talepler var. Burada da ihracat potansiyeli var.” ifadelerini kullandı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının yerli ve milli ürünler kullanması için yönlendirici rol üstleniliyor.

Bakanlık, SÄ°P ile kamu idarelerinin yenilik, yerlileÅŸme ve teknoloji transferi içeren alımlarının teknoloji odaklı proje yönetimi yaklaşımıyla yapılmasını ve yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanılmasını hedefliyor. 

SÄ°P kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel MüdürlüÄŸünce denetimli serbestlik altındaki hükümlülerin, haklarında hükmedilmiÅŸ yükümlülüklerinin infazı sürecinde rehabilitasyonunun saÄŸlanması, toplumla bütünleÅŸtirilmesi, tekrar suç iÅŸlemelerinin önlenmesi, toplum güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve cezanın yıpratıcı etkisine alternatif oluÅŸturulması amacıyla Elektronik Ä°zleme Sistemi Hizmet Alımı ihalesi yapıldı.

Ä°hale sonucunda elektronik izleme yazılımıyla elektronik kelepçe, ev hapsi ünitesi, maÄŸdur izleme ünitesi, anlık takip sistemi, alkol izleme ünitesi ve bu üniteleri oluÅŸturan modüller, yazılım ve elektronik devre kartları yurt içinde tasarlanmaya, geliÅŸtirilmeye ve üretilmeye baÅŸlandı. Test aÅŸamalarının tamamlanmasının ardından 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yabancı ürünler yerini tamamen milli ürünlere bırakacak.

“Daha ucuz maliyetle tedarik edilecek”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÅž (STM) ana yükleniciliÄŸinde Mahrek Teknoloji ile kelepçeleri üreten ve BiliÅŸim Vadisi’nde faaliyetlerini sürdüren Ortem firmasını ziyaret etti.

Firmanın Genel Müdürü Ömer Åžahin Karaman’dan bilgi alan Varank, üretim tesisinde millileÅŸtirilen elektronik kelepçelerin prototiplerini inceledi.

Bakan Varank, ziyarete iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de elektronik kelepçe kullanıldığını belirterek, önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamının yurt dışından, bir Ä°srail firmasından ithal edildiÄŸini bildirdi.

Varank, şunları ifade etti:

“Bu sene Sayın Adalet Bakanımızla ‘SÄ°P ile yeni çıkılan ihalede nasıl bir yerlileÅŸme yapabiliriz?’ diye yola çıktık. Bu ihale kapsamında STM-Ortem-Mahrek ortaklığında yerli firmalarımız elektronik kelepçe ihalesini kazandı. Böylece, hem buradaki ürünlerin yerlileÅŸtirilmesi, millileÅŸtirilmesi hem de daha ucuz bir maliyetle Adalet Bakanlığımızca bunların tedarik edilmesi saÄŸlanmış oldu.”

  Ziyareti sırasında ürünün ilk prototiplerini görme imkanı olduÄŸunu belirten Varank, “Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye baÅŸlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doÄŸru bir geçiÅŸ olacak. Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi kendine yetebilen, dünyada öncü teknolojiler üretebilen bir ülke haline gelmek istiyoruz. Bakanlığımızın, diÄŸer bakanlıklarla yapacağı iÅŸ birlikleri ile Türkiye’de yerlileÅŸme hamlesini hızlandırmak istiyoruz. Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi.” bilgilerini verdi.

“Ä°hracat potansiyeli var”

SÄ°P mevzuatı çok uzun süredir yürürlükte olmasına raÄŸmen bu konuda ÅŸimdiye kadar baÅŸarılı bir ihale yapılmadığına iÅŸaret eden Varank, bunun ilk örneÄŸini elektronik kelepçe ile baÅŸardıklarını ve ürünü yerlileÅŸtirdiklerini ifade etti. 

Varank, Türkiye’nin artık kimseye muhtaç olmadan ürünün ülkenin ihtiyacını görecek ÅŸekilde kullanılabileceÄŸini vurgulayarak, “Yurt dışından bu ürüne dönük talepler var. Burada da ihracat potansiyeli var. Elbette firmalarımız bunu deÄŸerlendirecek.” dedi.

“Kadına yönelik ÅŸiddette kullanılıyor”

Bakan Varank, bu ürünün, denetimli serbestlik uygulamaları yanında özellikle kadına yönelik ÅŸiddette ve uzaklaÅŸtırma cezalarında kullanıldığına dikkati çekerek ÅŸunları kaydetti:

“Panik butonu olarak kullanılıyor. Adalet Bakanlığımızın yeni tip infaz uygulamalarının yanında özellikle kadına yönelik ÅŸiddette teknolojik ürünlerle kadınlarımızın koruma altına alınması da önemli bir konu diye düÅŸünüyoruz. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının yerli ve milli ürünler kullanması konusunda farkındalık oluÅŸturmaya çalışıyoruz. Bu konudaki hassasiyeti nedeniyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de teÅŸekkür ediyorum.” 

Elektronik izleme üniteleri nasıl kullanılıyor?

Åžüpheli, sanık ve hükümlülerin, cezalarının infazı veya bu kiÅŸilere denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulaması amacıyla 2013’te Elektronik Ä°zleme Sistemi baÅŸlatılmıştı.

Türkiye’de elektronik izleme üniteleri, konutun terk edilmemesi, belirlenen yerlere gitmekten yasaklanma veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi, alkol kullanımı izleme ve maÄŸdur koruma amaçlı olarak kullanılıyor. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin ilk “Engelliler İçin Destek Programı” açıldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.