15 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Mutfağını sınıfa, buzdolabını tahtaya, oyuncakları deney materyaline dönüştürdü

Fen Bilgisi Öğretmeni Şahiner, uzaktan eğitimde küçük bir laboratuvar sınıfına dönüştürdüğü mutfağındaki eşyalar ve çocuklarının oyuncaklarıyla yaptığı deneylerle, dersleri öğrencileri için ilgi çekici ve eğlenceli hale getirdi.

Sincan Süleyman Åžah Ortaokulu Fen Bilgisi ÖÄŸretmeni Esma Åžahiner, Kovid-19 salgını nedeniyle uzaktan eÄŸitim yoluyla bir araya geldiÄŸi öÄŸrencilerinin fen bilimlerine ilgisini artırmak ve derslerden geri kalmamalarını saÄŸlamak için evdeki imkanlarla farklı öÄŸretim yöntemleri uygulamaya baÅŸladı.

Mutfağını küçük bir laboratuvar sınıfına, buzdolabını tahtaya dönüÅŸtürerek öÄŸrencileriyle birlikte eÄŸlenceli deneyler yapan Åžahiner, çocuklarının oyuncaklarını da bu çalışmalara dahil etti. Mart 2020’den itibaren ağırlıklı olarak uzaktan eÄŸitimle okullarına devam eden öÄŸrenciler, öÄŸretmenlerinin bu çabası sayesinde fen bilgisini ev deneyleriyle keyifle öÄŸrenmeyi sürdürüyor.

“Bu ÅŸartlarda öÄŸrencilere verilebilecek en iyi eÄŸitimin verildiÄŸini düÅŸünüyorum”

ÖÄŸretmen Åžahiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır öÄŸretmenlik yaptığını, 10 yaşında bir kızı ve 5 yaşında bir oÄŸlu olduÄŸunu anlattı.

Salgınla birlikte hem öÄŸrencilerin hem de öÄŸretmenlerin ilk kez uzaktan eÄŸitimi tecrübe ettiklerine dikkati çeken Åžahiner, baÅŸlangıçta adaptasyon konusunda zorluklar yaÅŸandığını ama ÅŸu anda sistemin çok güzel oturduÄŸunu vurguladı.

Åžahiner, ekrandan çocuklara bir ÅŸeyler aktarabilmek için devamlı yeni yöntemler bulmanın gerekliliÄŸine iÅŸaret ederek, “Ben de fen bilgisi dersleri için evimde bulunan malzemeleri kullanmaya baÅŸladım. OÄŸlumun legolarından periyodik cetvel yaptım. Buzdolabımı tahtaya dönüÅŸtürdüm, ekran görüntüsünü oraya yansıtarak öÄŸrencilerime bir ÅŸeyler aktarmaya çalışıyorum. Sistemimiz oturdu, her ÅŸey rayında ilerliyor. Bu ÅŸartlarda öÄŸrencilere verilebilecek en iyi eÄŸitimin verildiÄŸini düÅŸünüyorum.” dedi.

“Oyuncak toplara elementlerin sembollerini yazdım”

Fen bilgisi derslerinin deneysiz olamayacağının altını çizen Åžahiner, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“ÖrneÄŸin derste basınç konusunu iÅŸlerken mutfaktaki malzemeleri kullandım. Katı basıncını oÄŸlumun ‘Jenga’ oyununu kullanarak anlattım. ÖÄŸrencilerimin ilgisini çekebilmek için oyuncak toplara elementlerin sembollerini yazdım, bana bir renk söyleyin o renkteki elementi tahmin etmeye çalışalım ÅŸeklinde sürdürdüm dersleri. Bunları yapmaya çalışıyorum çünkü çocuklar beni çok küçük bir ekrandan görebiliyor. Ne kadar çok materyal kullanırsam ilgilerini de o kadar çekebilirim demek.

Çocuklarımın oyuncakları, mutfaktaki kaplar, eÅŸyalar hepsi benim için bir deney materyali haline geldi. ÖÄŸrencilerim de bu durumdan çok memnun. Onlar için de güzel bir deneyim olmaya baÅŸladı.”

“ÖÄŸrenmeleri çok daha kalıcı hale geliyor”

Åžahiner, Kovid-19’un tüm olumsuz etkilerine karşın öÄŸrencilerinin medya okuryazarlığı ve öz denetim becerileri konusunda bilinç kazandığını, sabah erkenden kalkıp ekran karşısına geçtiklerini belirtti.

Evde yapılan deneylerin çocukların kalıcı öÄŸrenmesine çok önemli katkılar saÄŸladığını vurgulayan Åžahiner, “Ders öncesinde çocuklara ÅŸu malzemeleri hazırlayıp ekran karşısında olalım diyorum. Hepsi evimizde bulunan bardak, su, kağıt gibi malzemeler zaten. Çok küçük materyaller ama akılda kalıcılığı inanılmaz yüksek. Ekran karşısında kendileri deney yaptığında öÄŸrenmeleri çok daha kalıcı hale geliyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Åžahiner, soru yelpazesi, konu tekrarı ve müfredata uyum açısından EBA yayınlarının öÄŸretmenlerin en büyük kurtarıcısı olduÄŸunun altını çizdi.

Türkiye genelinden yüzlerce öÄŸrenci sokak hayvanları için barınak tasarladı

Fen bilgisi derslerinin yanı sıra öÄŸrencileriyle farklı sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirdiklerini dile getiren Åžahiner, ÅŸunları kaydetti:

“Ayrıca öÄŸrencilerimle ‘Her Can DeÄŸerlidir’ isimli bir eTwinning projesi uyguladık. Çıkış temamız pandemiydi. SokaÄŸa çıkma yasaklarında sokak hayvanlarının insanlara ihtiyaç duyduÄŸu temasından yola çıkıldı. ÖÄŸrencilerle birlikte sokak hayvanları için barınaklar yaptık. Şırnak, Cizre, Antalya, Kilis, Bursa gibi çok çeÅŸitli illerden öÄŸretmenlerimiz yüzlerce öÄŸrenciyle birlikte sokak hayvanları için barınaklar tasarlayıp düzenli olarak onları beslemeye baÅŸladı. ÖÄŸrencilerde de bu konuda bir duyarlılık, farkındalık gözlemliyoruz. ÖÄŸrencilerle birbirimizi görmeden, sadece iletiÅŸim saÄŸlayarak 50’ye yakın barınak tasarladık.”

“Gözlerindeki o ışığı görmeyi çok özledim”

Yüz yüze eÄŸitimin baÅŸlamasını büyük bir heyecanla beklediÄŸini de vurgulayan Åžahiner, “ÖÄŸrencilerimi inanılmaz özledim. Nöbet günlerinde gelip bana sarılmalarını, ‘öÄŸretmenim size yardımcı olalım, birlikte nöbet tutalım’ demelerini ya da derste anlattığım bir konuyu anladıkları anda gözlerinde oluÅŸan o ışığı görmeyi çok özledim. Ä°nÅŸallah en kısa zamanda kavuÅŸacağız.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borçları 14 milyar liraya dayandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.