24 Mart 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
AB Konseyi, üye ülkelerin, kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi için finansal sisteme katı kurallar getirecek yeni düzenlemeye ilişkin müzakerelerde uzlaştıklarını duyurdu. Buna göre, mevcut düzenleyici çerçevenin kapsamı genişletilecek ve boşluklar kapatılacak.
AB üyesi ülkelerde mali işlemlere daha katı kurallar uygulanacak. Suçluların kara para aklamasını zorlaştırmak için AB ülkelerinde büyük meblağlardaki nakit ödemeler sınırlandırılacak.
AB ülkelerinde 10 bin avroyu aşan nakit ödemeler yasaklanacak. Üye ülkeler, nakit ödemeler için belirlenenden 10 bin avrodan daha düşük sınır uygulayabilecek.
Kuyumcular aracılığıyla kara para aklanması daha da zorlaştırılacak.
AB, kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanıyla mücadele kurallarını bütün kripto sektörünü kapsayacak şekilde genişletebilecek.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilerine ilişkin gerekli özeni göstermesi gerekecek. Bu çerçevede kripto hizmet sunanlar, müşterileri hakkındaki gerçekleri ve bilgileri doğrulamak zorunda kalacak.
Kripto varlıkların alınıp satılmasında kimliklerin gizlenmesi daha da zorlaştırılacak. Kripto hizmet sağlayanlar, bin avrodan daha fazla miktarda işlem gerçekleştiren müşterilere detaylı inceleme yapmak zorunda olacak.
Kara paranın aklanmasının önlenmesinde uluslararası standart belirleyen Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından listelenen üçüncü ülkeler, AB tarafından da listelenecek. Bu çerçevede, FATF listelerini yansıtan AB kara ve gri listeleri kurulacak.
Bu aşamadan sonra söz konusu düzenlemeyi son haline getirmek üzere AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakereler yürütülecek.
Her iki kurumun ortak bir yasal metin üzerinde anlaşmalarının ardından düzenleme resmen onaylanarak yürürlüğe girecek.
Mevcut durumda, AB’nin nakit ödemeler konusunda bir sınırlaması bulunmuyor. Ancak pek çok üye ülke kendi sınırlarını belirliyor.
Nakit ödemeler, Fransa’da bin avro, İtalya, Belçika ve Portekiz’de 3 bin avro, Polonya’da 15 bin avroya kadar yapılabiliyor.
Bu sınırların üzerindeki ödemelerde bankacılık sisteminin kullanılması gerekiyor.
Mevcut durumda Almanya’da nakit ödemek için bir sınır bulunmuyor ancak 10 bin avro üzeri ödemelerde kimlik göstermek gerekiyor.
AA
Vergi mükelleflerine “e-Viz” kolaylığı
Benzin ve motorine zam geliyor
Emeklilerin zamsız ikramiyeleri hesaplara yatmaya başladı
İmamoğlu tutuklandı: Piyasalar ne tepki verdi?
RTÜK Başkanı Şahin’den yayıncı kuruluşlara sert çıkış
Ramazan Bayramı için ek tren seferleri yapılacak
Gazze’deki saldırılarda en az 20 Filistinli hayatını kaybetti
13 il ve 17 ilçede mart ayı sıcaklık rekoru kırıldı
Turizmde bu yıl 65 milyar dolar gelir hedefleniyor
Emeklilerin bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu
Konutta şehirden uzak bölgelere ilgi arttı
Benzin ve motorine zam geliyor
Emeklilerin zamsız ikramiyeleri hesaplara yatmaya başladı
İmamoğlu tutuklandı: Piyasalar ne tepki verdi?
RTÜK Başkanı Şahin’den yayıncı kuruluşlara sert çıkış
Ramazan Bayramı için ek tren seferleri yapılacak
Gazze’deki saldırılarda en az 20 Filistinli hayatını kaybetti
13 il ve 17 ilçede mart ayı sıcaklık rekoru kırıldı
Turizmde bu yıl 65 milyar dolar gelir hedefleniyor
Emeklilerin bayram ikramiyelerinde tarih belli oldu
Konutta şehirden uzak bölgelere ilgi arttı