21 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

2024 Nobel Barış Ödülü'nü dünyanın "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo kazandı.

Norveç’in baÅŸkenti Oslo’daki Norveç Nobel Enstitüsünde yapılan basın toplantısında, 2024 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi açıklandı.

Burada yapılan açıklamada, “HibakuÅŸa” olarak da bilinen HiroÅŸima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluÅŸturduÄŸu bu taban hareketinin, “nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaÅŸma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiÄŸini tanıklıklarıyla ortaya koydukları” için ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombaları saldırılarının ardından nükleer silah kullanımının yıkıcı insani sonuçları hakkında farkındalık yaratmak için yorulmak bilmeden çalıştığı belirtilen açıklamada, zamanla nükleer silah kullanımını ahlaki açıdan kabul edilemez olduÄŸunu vurgulayan güçlü bir uluslararası norm geliÅŸtiÄŸi, bu normun da “nükleer tabu” olarak bilinir hale geldiÄŸi aktarıldı.

Açıklamada, HiroÅŸima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından saÄŸ kurtulan “HibakuÅŸa”nın tanıklığının bu anlamda benzersiz olduÄŸu kaydedildi.

Bu tanıkların kendi deneyimlerine dayanan eğitim kampanyaları oluşturduğu ve nükleer silahların yayılmasına ve kullanılmasına karşı uyarılarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu kişilerin dünya genelinde nükleer silahlara karşı yaygın bir muhalefetin oluşmasına ve pekişmesine yardımcı oldukları vurgulandı.

Açıklamada, “Norveç Nobel Komitesi yine de cesaret verici bir gerçeÄŸi kabul etmek istemektedir: Yaklaşık 80 yıldır savaÅŸta hiçbir nükleer silah kullanılmamıştır. Nihon Hidankyo ve HibakuÅŸa’nın diÄŸer temsilcilerinin olaÄŸanüstü çabaları nükleer tabunun yerleÅŸmesine büyük katkı saÄŸlamıştır. Dolayısıyla bugün nükleer silah kullanımına karşı bu tabunun baskı altında olması endiÅŸe vericidir.” ifadelerine yer verildi.

Süregelen savaş ve çatışmalarda nükleer silahların kullanılmasına yönelik tehditlerin yapıldığı vurgulanan açıklamada, ödülün, nükleer silahların ne kadar yıkıcı olabileceğini hatırlatmak için dünyanın bu silahlardan arındırılmasını amaç edinmiş bu kuruluşa verildiği aktarıldı.

2023 Nobel Barış Ödülü’nü, Ä°ran’da “baskı altındaki kadınlar için gösterdiÄŸi mücadele dolayısıyla” cezaevindeki Ä°ranlı aktivist Nergis Muhammedi almıştı.

Açıklamada, komitenin bu yılki ödülü Nihon Hidankyo’ya vererek, yaÅŸadıkları acı dolu deneyimleri barışı korumak için kullanmayı seçen ve nükleer silahların olmadığı bir dünya için çalışanları onurlandırmayı hedeflediÄŸi bildirildi.

ABD’nin HiroÅŸima ve Nagazaki’ye atom bombası atmasının 79. yılı

ABD, 6 AÄŸustos 1945’te HiroÅŸima’ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90’ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Üç gün sonra da Nagazaki’ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kiÅŸinin ilk anda öldüğü belirtilmiÅŸti.

Atom bombasının sonraki etkileriyle de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 110 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti.

Nobel Ödülleri hakkında

Ä°sveçli Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiÄŸi ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968’de Ä°sveç Merkez Bankasının Alfred Nobel’in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaÅŸtırmasıyla, ilk kez 1969’da verildi.

Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

Öte yandan ödüllerin 1901’deki baÅŸlangıcından bu yana verilmediÄŸi birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoÄŸu, Birinci ve Ä°kinci Dünya SavaÅŸları sırasında gerçekleÅŸti.

Ödül törenleri, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021’de de yapılamamıştı.

 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’de yaz yağışları yüzde 9 azaldı

HIZLI YORUM YAP