21 Şubat 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, otomotiv sektörünün ihracatta oynadığı kritik rolü vurguladı. Çelik, otomotivin, 2023 yılında Türkiye ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştirdiğini ve 35 milyar dolarlık rekorla Cumhuriyet’in yüzüncü yılına güçlü bir sonuçla girdiğini ifade etti. Baran Çelik, sektörün içinden geçtiği zorlu ekonomik koşullara rağmen büyüme hedeflerine yaklaştığını, ancak maliyet artışları ve enflasyon baskısı nedeniyle yılı 37 milyar doların hemen altında tamamlayacakları öngörüsünü paylaştı. Çelik, sektörün büyüme potansiyelinin daha yüksek olduğunu ve kapasite kullanımının artmasıyla bu rakamların çok daha yukarılara çıkabileceğini belirterek, “Rekabet gücümüzün iyileşmesiyle 40 milyar doların üzerinde bir ihracat hacmine ulaşabiliriz” dedi. Önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde sektördeki büyümenin süreceğini öngördüklerini belirten Çelik, pazar çeşitliliği ve yapılan yatırımlarla bu hedeflere ulaşacaklarına inandıklarını vurguladı.
Çinli firmaların agresif rekabet politikalarına rağmen yatırımda Türkiye’yi seçmelerinin önemine işaret eden Baran Çelik, “Bu tür yatırımlar ülke ekonomisine katkıda bulunurken, teknolojik dönüşüm sürecimizi de hızlandıracak” diye konuştu. Çelik, “Türkiye’de yapılacak her yatırım, sanayimizin başarısını artırmak için önemli bir fırsat. Umarım Türkiye’deki diğer markalar oluşacak rekabetten kötü etkilenmez” dedi. Türkiye’nin artık Çinli otomobil markalarının üretim üssü olarak da konumlanacağını belirten Çelik, yakın zamanda iki Çinli markanın daha Türkiye’de üretime başlayacağını duyurdu.
Baran Çelik Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümünde henüz risklerden etkilenmediğini ancak hızlı bir geçiş durumunda tedarik sanayiinin dönüşüm sürecinde bazı risklerle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Sanayinin dönüşümdeki fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, elektrikli araç dönüşümünün hızlanmasıyla Türkiye’nin hem üretim kapasitesini artırma hem de teknoloji yatırımlarını derinleştirme potansiyeline sahip olduğuna işaret etti.
Baran Çelik, 2024’te Avrupa’daki elektrikli araç talebinin beklenenden düşük olduğunu belirterek, “2023’te yüzde 15 olan elektrikli araç pazar payı, 2024’te yüzde 13’e geriledi. Yüzde 20’lerde olması bekleniyordu. Agresif bir büyüme yok. Şarj süreleri ve altyapısı ihtiyacı karşılamıyor, ikinci neden de menzil sorunu. Bu biraz süreci uzatacak ama özellikle iklim değişikliğinden kaynaklı karbon sınırlamalarından dolayı elektrikli araç dönüşümü eninde sonunda gerçekleşecek” diye konuştu.
Araç kiralama şirketlerine 1,7 milyar lira ceza
1
Tüketici güven endeksi azaldı
21349 kez okundu
2
Robot anneler insan bebekler doğuracak
7010 kez okundu
4
Renault çalışanları, fabrikada yöneticilerini rehin aldı
5221 kez okundu
5
Renault Taliant ilk kez Türkiye’de satışta
5113 kez okundu
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan