05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
“Nasıl oy kullanacağım?” Sorusunun yanıtı, 2023 CumhurbaÅŸkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesinde merak edilmeye baÅŸladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından paylaşılan örnekler doÄŸrultusunda, 6 adımda oy kullanma rehberi yayımlandı. Peki, nasıl oy kullanacağım?
YSK ADIM ADIM OY KULLANMA REHBERÄ°
Seçmenler, 14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleÅŸtirilecek CumhurbaÅŸkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oylarını 6 adımda kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) BaÅŸkanlık binasında, oy verme sürecine iliÅŸkin temsili oy verme kabinleri kuruldu.
Buna göre, 14 Mayıs’ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek.
Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:
VatandaÅŸlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaÅŸmayanlar, YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiÅŸ saati geldiÄŸi halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu baÅŸkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00’den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini baÅŸkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
Seçmenler, birleÅŸik oy pusulalarında tercih ettiÄŸi cumhurbaÅŸkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCÄ°H” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için “TERCÄ°H” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, iÅŸaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir ÅŸey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
CHP’den Süleyman Soylu hakkında suç duyurusu
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Green Card başvurusu için son gün
Tıp fakültesi kadavra ithal edecek