20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Perakende ticarete düzenleme geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:
"Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün değişen dinamik yapısına bağlı olarak sektörden gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla belli değişiklikler yapılması gündemdedir"
"Geleneksel perakendeciliğin desteklenmesi, coğrafi işaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkındalığın arttırılması, bu ürünlerde markalaşmasının sağlanması ve ürünlerin piyasada daha fazla pazar payına sahip olmas

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün deÄŸiÅŸen dinamik yapısına baÄŸlı olarak belli deÄŸiÅŸiklikler yapılmasının gündemde olduÄŸunu belirterek, geleneksel perakendeciliÄŸin desteklenmesi, coÄŸrafi iÅŸaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkındalığın arttırılmasının bu çalışma kapsamında yer aldığını bildirdi. 

Bakan Pekcan, Turkuvaz Medya Grubu’nun yayın organlarından Sabah gazetesinin sektördeki 35. yılı dolayısıyla düzenlenlediÄŸi “Sabah 35. YaÅŸ Sektör BuluÅŸmaları” Programında “Perakende Paneli”nin açılış konuÅŸmasını yaptı.

Perakende ticaret sektörünün, Türkiye’deki ticari faaliyetler bakımından oldukça önemli bir yer tuttuÄŸunu, istihdama katkı saÄŸladığını vurgulayan Pekcan, Türkiye’de bulunan 3,2 milyondan fazla iÅŸletmenin yaklaşık 733 bininin perakende sektöründe faaliyet gösterdiÄŸini, sektör cirosunun yaklaşık 931 milyar lira olduÄŸunu belirtti. 

Pekcan, sektörde istihdam edilen çalışan sayısının 2 milyonun üzerinde olduÄŸuna dikkati çekerek, özellikle günümüzde, saÄŸlıklı bir gelecek vizyonu için organize perakendecilik, geleneksel perakendecilik, e-ticaret ve tüketici boyutlarının bir arada ele alınması gerektiÄŸini vurguladı.

Bu unsurların birbirlerini tamamlayan ve destekleyen nitelikte iÅŸlev göstermesinin perakende sektörünün sürdürülebilir geliÅŸimi için elzem olduÄŸuna iÅŸaret eden Pekcan, “Ticaret Bakanlığı olarak tüm politikalarımızı bu anlayış ve hassasiyetle ÅŸekillendirme gayretindeyiz.” ifadesini kullandı. 

Bakan Pekcan, organize perakendeciliÄŸin, ekonomik faaliyetlerin ve istihdamın kayıt altında tutulması yönünde yadsınamaz bir deÄŸer saÄŸladığını belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Keza büyük ölçekli perakendecilik faaliyetleri markalaÅŸma, küresel marka yaratma ve küresel tedarik zincirlerine entegrasyon noktasında da önemli avantajlar sunmaktadır. Türkiye elbette; hızla geliÅŸen bir ülke olarak, markalaÅŸmaya ve küresel deÄŸer zincirlerine büyük önem vermektedir. Perakende ve e-ticaret sektörlerimiz içerisinden küresel markaların çıkması, her zaman için arzu ettiÄŸimiz ve destekleyeceÄŸimiz bir durumdur.”

Pekcan, Türkiye’de hem genel manada ticari altyapının iyileÅŸtirilmesi hem de perakendecilik sektörü özelinde sektörel altyapının etkinleÅŸtirilmesi için teknik ve mevzuat çalışmalarının devam ettiÄŸini aktararak, ÅŸunları kaydetti:

“Perakende ticaret sektörüne yönelik ilk yasal düzenleme niteliÄŸi taşıyan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün deÄŸiÅŸen dinamik yapısına baÄŸlı olarak sektörden gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla belli deÄŸiÅŸiklikler yapılması gündemdedir. Ülkemiz için büyük önem taşıyan geleneksel perakendeciliÄŸin desteklenmesi, coÄŸrafi iÅŸaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkındalığın arttırılması, bu ürünlerde markalaÅŸmasının saÄŸlanması ve  ürünlerin piyasada daha fazla pazar payına sahip olmasının desteklenmesi bu çalışmalarımız kapsamında yer almaktadır. Özellikle esnaf ve sanatkar iÅŸletmeleri ile mikro ticari iÅŸletmelere belli avantajlar saÄŸlanması ve rekabet güçlerinin desteklenmesi için tedarik ve dağıtım kooperatiflerinin kuruluÅŸlarının kolaylaÅŸtırılması, bu tür kooperatiflere iÅŸlerlik ve kurumsal kimlik kazandırılarak istikrarlı bir ÅŸekilde faaliyet gösterebilmelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.”

“e-ticaretin geliÅŸimi ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz”

Bakan Pekcan, dijitalleÅŸme odaklı geliÅŸen küresel ekonomisinde, e-ticaret faaliyetlerini çok iyi irdelemek gerektiÄŸinin altını çizerek, e-ticaret sektörünü doÄŸru deÄŸerlendirerek stratejileri doÄŸru belirlemek gerektiÄŸini söyledi.

Hızla geliÅŸen ve derinleÅŸen dijital ekonomi çerçevesinde, e-ticareti perakendecilik sektörünün geliÅŸimi için stratejik bir araç olarak kullanma noktasında doÄŸru politikalarla devam etmenin önemine iÅŸaret eden Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak e-ticaretin geliÅŸimi ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirtti. Pekcan, Bakanlığın bu konudaki faaliyetleri ve destekleri hakkında da bilgiler verdi.

“Bakanlığımızın tüketici hakları ile ilgili çalışmaları çok boyutlu”

Pekcan, modern bir perakendecilik sektörünün varlığı ve devamı için, tüketici iliÅŸkileri ve tüketici hakları ile ilgili uygulamaların da en yaygın ve en etkin biçimde tatbik ediliyor olması gerektiÄŸine dikkati çekerek, tüccar ve müÅŸteri arasındaki karşılıklı hak ve yükümlülükler ne kadar düzenli bir biçimde uygulanırsa sektörün de o kadar saÄŸlam bir zeminde faaliyetlerini sürdüreceÄŸini bildirdi. 

Bakanlığın, tüketici uygulamaları ve tüketici hakları ile ilgili çalışmalarını çok boyutlu olarak sürdürdüÄŸünü anlatan Pekcan, ÅŸöyle devam etti:

“12 Mart tarihinde yayımlanan ve önümüzdeki sene içinde yürürlüÄŸe girecek olan, 7223 Sayılı Ürün GüvenliÄŸi ve Teknik Düzenlemeler Kanunu, firmaların izlenebilirliÄŸi, ürün sorumluluÄŸu tazminatı, ürünlerin tüketiciden geri çaÄŸrılabilmesi, ihracatta Türk malı imajının güçlendirilmesi ve e-ticaret hususlarında önemli yenilikler getirmektedir. Yine bu yıl içerisinde, ikincil düzenlemeler baÄŸlamında, ‘Satış Sonrası Hizmetler’, ‘Garanti Belgesi’ ve ‘Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu’ yönetmeliklerinde yaptığımız deÄŸiÅŸikliklerle tüketicilerin koruma alanı geniÅŸletilmiÅŸtir.”

“SaÄŸlıkta olduÄŸu gibi ekonomide de mücadelemiz etkinlikle sürecek”

Kovid-19 salgınının tüm dünyada gündelik hayatı olumsuz etkilediÄŸini, özellikle KOBÄ°’ler ve esnaf-sanatkarlar için sıkıntılı bir süreci tetiklediÄŸini belirten Pekcan, “Her zaman olduÄŸu gibi, bu olaÄŸanüstü süreçte de Ticaret Bakanlığı olarak, tüm sektör kuruluÅŸlarımızdan, tüm esnaf-sanatkar kuruluÅŸlarımızdan gelen talepleri, hem kendi bakanlığımızda deÄŸerlendirdik hem de ilgili diÄŸer bakanlıklarımız nezdinde takibini yaptık. Ä°letilen sorunlar ve talepler, çözüm önerileri ile birlikte Sayın CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde, CumhurbaÅŸkanlığı kabinesi tarafından hassasiyetle ele alındı.” diye konuÅŸtu. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2020’de en çok onlar konuÅŸuldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.