23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD’de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aÅŸması piyasaları karıştırmaya devam ederken, ülke ekonomisinin resesyona gireceÄŸi endiÅŸesi güçleniyor.
Fed’in bugün açıklanacak para politikası kararları öncesinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda 75 baz puanlık artışa neredeyse kesin gözüyle bakılsa da, birçok banka yetkilisinin daha önce bu adıma karşı yaptığı keskin açıklamalar fiyatlamaları zorlaÅŸtırıyor.
Enflasyona yönelik piyasa öngörülerinin gerçekleÅŸmemesi, beklentilerin yeniden fiyatlanması zorunluluÄŸunu beraberinde getirdi. Buna karşın enflasyon oranlarının açıklandığı cuma gününden bu yana henüz yeterince veri açıklanmaması ve Fed’in iletiÅŸim kanallarının iÅŸleyiÅŸ fırsatı bulamaması söz konusu beklentilerin olgunlaÅŸmasını engelliyor.
Her ne kadar para piyasalarında 75 baz puanlık faiz artışı fiyatlansa da, Fed’in izleyebileceÄŸi farklı seçeneklerin de olması yatırımcıları temkinli olmaya zorluyor. Öte yandan, birçok kurumun gerçekleÅŸtirdiÄŸi anketlerde ekonomistlerin medyan faiz artışı beklentisinin de hala 50 baz puanda olması dikkati çekiyor.
Buna göre, Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı ile devamında nispeten güvercin açıklamalar yapma ihtimali bulunduÄŸu gibi, 75 baz puanlık artışın sözle yönlendirmesi yapılmadığı için 50 baz puanlık faiz artışı ve çok daha ÅŸahin bir duruÅŸ sergileme ihtimali de bulunuyor.
Para piyasalarında yılın geri kalanındaki toplantıların en az birinde daha 75 baz puanlık faiz artışına gidileceÄŸi fiyatlanırken, yıl sonu Fed’in politika faizinin yüzde 3,50’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.
Söz konusu fiyatlamalarla tahvil piyasalarında satış baskısı dün de devam ederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,50’yle son 11 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 3,44 seviyesinde bulunuyor. ABD’nin 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinde tersine dönen getiri eÄŸrisi de bu eÄŸilimini sürdürüyor.
Artan dolar talebiyle son 20 yılın en yükseÄŸi olan 105,6 seviyesine çıkan dolar endeksi de 105’in hemen üzerinde kalmaya devam ederken, altının ons fiyatı yükselen tahvil faizleri ve güçlü doların etkisiyle dün, son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1.805 dolara gerilemesinin ardından 1.810 dolarda seyrediyor.
Düşüş eÄŸilimini üst üste altıncı güne taşıyan Bitcoin ise 21.000 dolarla Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyeden iÅŸlem görüyor.
Bu geliÅŸmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,38 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,50 deÄŸer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,18 yükseldi. ABD’de endeks vadeli iÅŸlem kontratları yeni güne ise sınırlı yükseliÅŸle baÅŸladı.
Avrupa’da enflasyon yavaÅŸlama emareleri göstermezken, tahvil faizleri de üst üste beÅŸ gündür yükselmeye devam ediyor.
Almanya’da yıllık enflasyon, mayısta 7,9 artarak ilk petrol krizinin yaÅŸandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,75’le son sekiz yılın zirvesine çıktı.
Almanya tahvil faizlerindeki yükseliÅŸ bölge ülkelerinin tahvil piyasalarında da satış baskısını güçlendirirken, bölgenin en borçlu ülkelerinden olan Ä°talya’nın 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 4,17’ye çıkması bölge açısından risk algısını artırmaya devam ediyor.
Öte yandan, bölgede enflasyonun artmasının ana nedenlerinden olan enerjide, arz problemleri birbiri ardına ortaya çıkarak bölgeyi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.
Rus enerji şirketi Gazprom, Alman Siemens şirketine bakım için gönderilen bazı gaz kompresörlerinin henüz dönmediğini belirterek, Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatının yüzde 40 düşeceği uyarısında bulundu. Buna göre, Kuzey Akım boru hattına gaz tedariki, planlanan günlük 167 milyon metreküp yerine günde 100 milyon metreküpe geriledi.
ABD’nin Avrupa’ya sattığı sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gazın (LNG) yüzde 10’unu elde ettiÄŸi Freeport LNG terminalinde meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 3 ay üretime ara verildiÄŸi açıklanırken, Avrupa’da Temmuz vadeli doÄŸal gaz kontratları yüzde 17 artarak 97 avroya çıktı.
Söz konusu geliÅŸmelerle bölgede pay piyasalarında satıcılı bir seyir hakim olurken, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,91, Ä°ngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,25, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,20 ve Ä°talya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,32 deÄŸer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli iÅŸlem kontratları yeni güne ise yükseliÅŸle baÅŸladı.
Asya borsalarında ise bu sabah karışık bir seyir izleniyor. Çin’de açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) para politikasını gevÅŸetmek için hala alanının olduÄŸuna iliÅŸkin öngörüler ve teknoloji ÅŸirketlerine yönelik regülasyonlarda sona gelindiÄŸine yönelik tahminlerle Çin pay piyasaları alış ağırlıklı seyrediyor.
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getiri eÄŸrisi hedefini korumak için tahvil alımlarını artırmasıyla Japon yeninin dolar karşısında deÄŸer kaybetmeye devam etmesi, bankanın politikalarının sürdürülebilirliÄŸine iliÅŸkin soru iÅŸaretlerini artırıyor.
Temmuzdaki seçimler öncesinde artan gıda ve enerji fiyatları nedeniyle hükümet ile BoJ arasında iplerin gerilebileceÄŸine iliÅŸkin haber akışı etkisini gösterirken, BoJ’un cuma günkü toplantısına iliÅŸkin belirsizlikler artıyor.
Güney Kore borsasındaki düşüş yüzde 2’yi aÅŸarken, söz konusu düşüşte Kospi endeksinin ağırlığı en yüksek ikinci firması olan Hybe ÅŸirketinin temsil ettiÄŸi ülkenin en önemli pop gruplarının birinin ayrılma kararı alması etkili oldu.
Öte yandan bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya’da çekirdek makine sipariÅŸleri aylık yüzde 10,8 artışla, Çin’de sanayi üretimi mayısta aylık yüzde 0,7 yükseliÅŸle beklentileri oldukça geride bıraktı. Çin’de PBoC 1 yıllık borç verme faizinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmezken, perakende satışlar yıllık yüzde 6,7 azalsa da öngörülerin üzerinde kaldı.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,8 deÄŸer kaybederken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 1,9 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 deÄŸer kazandı.
Yurt içinde, dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,5 azalışla 2.508,91 puandan tamamladı.
Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 17,2744’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,2490 seviyesinde iÅŸlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde konut satışları, yurt dışında ise Fed’in faiz kararının yanı sıra Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve dış ticaret istatistikleri ile ABD’de perakende satış verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, piyasalarda oynaklığın bugün de devam edebileceÄŸini kaydetti.
Yatırımcıların temkinli davranmaya devam etmesi gerektiğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.480 ve 2.440 seviyelerinin destek, 2.560 puanın direnç olarak öne çıktığını söyledi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, mayıs ayı konut satışları
12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı sanayi üretimi ve dış ticaret açığı
15.30 ABD, haziran ayı New York Fed imalat endeksi
21.00 ABD, Fed’in faiz kararı
21.30 ABD, Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı
AA
Motorine bu gece de zam var
Grand Kartal Otel’in yangın merdiveni içerideymiÅŸ
Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazede ağladı
Bolu Belediyesi’nden 2 gözaltı
Türkiye’de bayraklar yarıya indirildi
Otel yangınında hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor
Tekstilden DİR uyarısı geldi
Bursalı diş hekimi çift ve 2 çocuğu yangında hayatını kaybetti
BEST Grubu’ndan yeni yılın ilk toplantısı
Yılın ilk MGK’sı toplanıyor
DEM heyeti ikinci kez Ä°mralı’ya gidiyor
Grand Kartal Otel’in yangın merdiveni içerideymiÅŸ
Cumhurbaşkanı Erdoğan cenazede ağladı
Bolu Belediyesi’nden 2 gözaltı
Türkiye’de bayraklar yarıya indirildi
Otel yangınında hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor
Tekstilden DİR uyarısı geldi
Bursalı diş hekimi çift ve 2 çocuğu yangında hayatını kaybetti
BEST Grubu’ndan yeni yılın ilk toplantısı
Yılın ilk MGK’sı toplanıyor
DEM heyeti ikinci kez Ä°mralı’ya gidiyor