05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
9 Ocak 1996’da Sabancı Center Ä°ÅŸ Merkezi’nde, Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter AyÅŸe Nilgün Hasefe, DHKP/C terör örgütü elemanlarınca öldürüldü.
Olaya iliÅŸkin hazırlanan iddianame ve yargılama sürecindeki mahkeme kararlarına göre, DHKP/C terör örgütünün BayrampaÅŸa Cezaevi sorumlusu Ercan Kartal, açık görüş sırasında Mustafa Duyar ve Ä°smail Akkol’a eylem talimatını verirken, saldırıdan 6 ay önce Sabancı Center’ın temizlik iÅŸlerini yapan ÅŸirkete işçi olarak giren Fehriye Erdal da daha sonra yönetim katında çaycılığa baÅŸladı.
Olay günü, Erdal’ın Sakıp Sabancı’nın ofiste olduÄŸunu bildirmesi üzerine Sabancı Center’a gelen Mustafa Duyar ve Ä°smail Akkol, yanlarında susturuculu 7.65 milimetre çaplı üç tabanca, bir cep telefonuyla asansörle 15. kata kadar çıkıp, kendilerini karşılayan Fehriye Erdal’la 25. kata geldi.
Duyar’ın Sakıp Sabancı’nın odasını ikinci kez sorması üzerine heyecanlanan Erdal, odaları karıştırarak sol taraftakini gösterip kaçtı. Buraya giren Duyar, Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün’ü, Ä°smail Akkol da baÅŸka bir odadaki sekreter Nilgün Hasefe’yi silahla ateÅŸ ederek öldürüp kaçtı.
Sabancı Center’ın güvenlik kameralarındaki görüntü kayıtlarından kimlikleri tespit edilen üç suikastçının yakalanması için DHKP/C terör örgütüne ait hücre evlere operasyon düzenlenirken, firar eden üç suikastçı kendilerini saklamaları için talimat verilen örgüt üyelerinin Ä°stanbul’un çeÅŸitli semtlerindeki evlerinde kaldı.
Olaydan yaklaşık 1 yıl sonra örgütten ayrılmaya karar veren Mustafa Duyar, 17 Aralık 1996’da Lazkiye’deki örgüt evinden gizlice ayrılıp 22 Aralık 1996’da Türkiye’nin Åžam BüyükelçiliÄŸine teslim oldu.
Türkiye’ye getirilen Duyar, 9 Ocak 1997’de tutuklanarak Kırklareli Cezaevi’ne konuldu.
Dönemin Ä°stanbul DGM Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen soruÅŸturma sonucunda, Ercan Kartal, Mustafa Duyar ile firari sanıklar Ä°smail Akkol ve Fehriye Erdal’ın da aralarında bulunduÄŸu 11 kiÅŸi hakkında 28 Åžubat 1997’de dava açıldı.
Ä°ddianamede, DHKP/C terör örgütünün cezaevi sorumlusu Ercan Kartal, Mustafa Duyar, Ä°smail Akkol ve Fehriye Erdal’ın eski TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca ”Anayasal düzeni zorla deÄŸiÅŸtirmeye çalışmak” suçundan idamla cezalandırılması istendi.
DiÄŸer sanıklar hakkında da ”yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan 4,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezası talep edildi.
Sanıkların Ä°stanbul 1 No’lu DGM’de 3 Haziran 1997’de yargılanmasına baÅŸlandı.
Dava sürecinde çeÅŸitli itiraflarda bulunması nedeniyle Kırklareli Cezaevine konulan Mustafa Duyar, 25 Temmuz 1997’deki duruÅŸmada, isnat edilen suçları iddianamede belirtildiÄŸi gibi iÅŸlediÄŸini söyledi. Duyar, kendilerini propaganda malzemesi olarak kullanmaya baÅŸlayan örgütün gerçek yüzünü teÅŸhir etmek için teslim olduÄŸunu belirtti.
Eylül 1997’de Afyon Cezaevine nakledilirken kendisine komplo kurulduÄŸunu iddia eden itirafçı sanık Duyar, cezaevinde Semra Polat ile evlendi. 17 Temmuz 1998’de eÅŸiyle beraber Silifke Özel Tip Kapalı Cezaevine naklini isteyen Duyar, Afyon Cezaevinde Nuri ve Vedat Ergin’in elebaşı olduÄŸu “Karagümrük çetesi” üyelerince 15 Åžubat 1999’da öldürüldü.
Ekim 2000’de UÅŸak Cezaevindeki isyan sırasında çekildiÄŸi iddia edilen bir videoda, Nuri Ergin, Mustafa Duyar’ı öldürdüğünü itiraf etti.
Sabancı suikastı davasına bakan dönemin Ä°stanbul 1 No’lu DGM’si, 15 Mart 2001’de verdiÄŸi kararda, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden “eski CumhurbaÅŸkanı Kenan Evren’e suikast” davasıyla birleÅŸtirdi. Ercan Kartal’ın, idam cezasının kaldırılmasının ardından aldığı “ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası” ise Yargıtay tarafından onandı.
DGM, yakalanamayan firari sanıklar Ä°smail Akkol ve Fehriye Erdal’ın dosyasını ayırdı.
Mahkeme, 15 Åžubat 1999’da öldürülen sanık Mustafa Duyar’ın dosyasını düşürüp, diÄŸer sanıklar hakkındaki kamu davasının kesin hükme baÄŸlanmasını erteledi.
Suikastın ardından firar eden Ä°smail Akkol ise 2014’te Yunanistan’da yakalandıktan sonra serbest bırakıldı. Türkiye’ye iade talebi Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında Ä°stanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması istemiyle iade talepnamesi hazırlandı.
Türkiye’ye giriÅŸ yaparken Aydın’ın Söke ilçesinde yakalanan Ä°smail Akkol, 4 Åžubat 2016’da tutuklandı.
Ä°stanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması yapılan Akkol, 17 Mayıs 2017’deki duruÅŸmada eski TCK’da yer alan, “Türkiye Cumhuriyeti TeÅŸkilatı Esasiye Kanunu’nun tamamını veya bir kısmını taÄŸyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teÅŸekkül etmiÅŸ olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men’e cebren teÅŸebbüs etmek” suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Ä°stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Aralık 2017’de Ä°smail Akkol hakkında verilen hükümde herhangi bir hukuka aykırılık bulmadı.
Davanın firari sanığı Fehriye Erdal’ın dosyası ise savunmasının alınmaması ve hakkında çıkarılan kırmızı bültene uygun yakalama emrinin infaz edilmemesi üzerine ayrıldı.
Olayın ardından firar eden Fehriye Erdal ise 1999’da Belçika’nın Knokke kentinde kaldığı apartmanda yangın çıkması sonucunda “NeÅŸe Yıldırım” adına düzenlenmiÅŸ sahte pasaportla yakalandı.
Belçika’da yargılanan Erdal, bir yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra ev hapsi aldı. Erdal’ın, Mart 2006’daki firarından 2 gün sonra, Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Åžubat 2006’da, gıyabında 4 yıl hapis cezası ve 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etme kararı verdi. Gent Temyiz Mahkemesi, 7 Kasım 2006’da bu cezaları onayarak, DHKP-C’yi terör örgütü olarak nitelendirdi.
Belçika, 1999’da yakalanan Erdal’a yönelik Türkiye’nin iade talebini, o dönemde yasalarda idam cezasının olması nedeniyle reddetti ve bu arada teröristin siyasi sığınma baÅŸvurusunu da geri çevirdi.
Aralarında Fehriye Erdal’ın da bulunduÄŸu sanıkların baÅŸvurusu üzerine 2007’de Belçika Yargıtayı, Bruges Mahkemesinin kararını bozdu. Mahkeme, DHKP-C’nin Belçika’da “terör eylemi yapmadığına” hükmederek, bireysel suçlara göre ceza verme kararı aldı. Bu çerçevede Belçika’da iÅŸlediÄŸi suçlardan, “çete üyesi” olarak nitelendirilen Erdal’a gıyabında tecilli 2 yıl hapis cezası verildi.
Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, suikastın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra 25 Mayıs 2016’da Erdal’ın Türkiye’de iÅŸlediÄŸi suçlardan Belçika’da yargılanmasına karar verdi. Mahkeme 2017’de DHKP-C üyesi Erdal’ı Türkiye’de iÅŸlediÄŸi suçlardan gıyabında 15 yıl hapis cezası ile 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezasına çarptırdı.
Türkiye’de Terörden Arananlar Listesi’nde mavi kategoride yer alan Erdal’ın nerede olduÄŸu bilinmiyor.
Belçika’da Fransızca yayın yapan Sudinfo.be haber sitesinde Mayıs 2019’da yayınlanan habere göre de Fehriye Erdal “en çok arananlar” listesinde yer aldı.
AA
KDK, başka göreve atanan kişinin 21 bin lira maaş farkının ödenmesini sağladı
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”
Borsadaki işlemleri geçici olarak durduruldu
TÜPRAŞ Rafinerisi’nde patlama
Engelli (ÖTV’siz) araç limiti ne kadar olacak?
Bahçeli Öcalan’a Meclis çaÄŸrısını yineledi
Trafik cezalarına büyük zam
Ankaralı Turgut’tan üzen haber
Türk iÅŸ insanı Miami’de tutuklandı
ABD başkanını seçiyor
2025 LGS tarihi belli oldu
“Hazır giyim, inÅŸaat, mobilya, makine ve otomotiv zorda”