25 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Kantur, Türkiye’nin lokomotifi ana sanayi sektörlerinin ham madde ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleÅŸtirdiÄŸi muhtelif atık ithalatlarının manipülatif söylemlerle karalanmaya çalışıldığını söyledi.
Atık ithalatına karşı negatif bir algı oluÅŸturulmaya çalışıldığını üzülerek gördüklerini aktaran Kantur, Türkiye’nin ithal ettiÄŸi atıkların demir, alüminyum, kağıt ve plastik gibi atıklar olduÄŸuna iÅŸaret etti. Bu atıkların geri dönüştürülerek tekrar çeliÄŸe, kartona ve plastik ürünlere çevrildiÄŸine iÅŸaret eden Kantur, Türkiye’nin bu atıkları belirlenen kriterlere göre getirdiÄŸini belirtti.
Türkiye’nin geçen yıl demir, deÄŸerli metaller, kağıt, plastik, cam ve tekstil atıkları özelinde Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerinden 6,2 milyar dolar karşılığı 14 milyon ton atık ithalatı gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktaran Kantur, şöyle devam etti:
“Bu ödenen meblaÄŸ bile ithal edilen atıkların deÄŸerini anlayabilmek için yeterlidir. Türkiye’nin sanayi sektörleri için söz konusu atıklar deÄŸil çöp, bilakis ham madde kaynağı niteliÄŸindedir. Özellikle demir-çelik ve kağıt sanayileri için demir ve kağıt atıklar, kullanım oranları göz önüne alındığında üretimin direkt olarak ana ham maddesidir. Avrupa’dan ithal edilen atığın 13 milyon tonu demir-çelik endüstrisi için ham madde olarak kullanılıyor. Bunun kalanı da metal, kağıt, plastik ve cam endüstrisinde ham madde olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu kapsamda ülkemiz sanayilerinin ham madde ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleÅŸtirdikleri atık ithalatlarını, ithali ülkemiz mevzuatları gereÄŸi zaten yasak olan çöp ithalatı gibi yansıtmak doÄŸru deÄŸil.”
Kantur, dünyada yeÅŸil ve döngüsel ekonominin çok sık gündeme geldiÄŸine, ürünlerde belirli oranlarda geri dönüştürülmüş ham madde kullanılmaması halinde hükümetler tarafından ek vergilerin uygulanmaya baÅŸlandığına dikkati çekerek, “Neredeyse tüm global markaların geri dönüştürülmüş ham maddelere olan talepleri zirveye ulaÅŸtı. Geri dönüştürülmüş ham madde fiyatlarının orijinal ham madde fiyatlarının üzerine çıktığı ve son derece stratejik hale gelmesi sebebiyle atık kaynaklarına ulaÅŸmanın bu denli önem kazandığı bu dönemde, atıkların eleÅŸtirilmesi ülkemiz endüstrilerinin geleceÄŸi ve dünyaya adaptasyonu açısından son derece kaygı vericidir. Atıklar, sanayinin direkt girdisi ve stratejik kaynağıdır.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin tüm dünyadan gerçekleÅŸtirdiÄŸi atık plastik ithalatının 700 bin ton, AB’den gerçekleÅŸtirdiÄŸi ithalatın ise 424 bin ton olduÄŸunu aktaran Kantur, “Bu atık plastikler de zaten ham madde olarak kullanılıyor. Bu malzemeyi ithal etmezsek, her yıl milyonlarca ton özgün plastiÄŸi yüksek fiyatlarla ithal etmek zorunda kalırız. Türkiye her yıl 8 milyon tonluk plastik iÅŸleniyor ancak bunun için ihtiyaç duyulan özgün plastiÄŸin sadece 1,5 milyon tonu yurt içinde üretiliyor. Bunun 1-1,5 milyon tonu da içerideki geri dönüşümden geliyor. Sadece 700 bin tonu ithal atık. Ancak bu 13 milyon ton gibi gündeme getiriliyor. Kalan özgün plastik ihtiyacı yüksek meblaÄŸlarla ithal ediliyor.” diye konuÅŸtu.
Kantur, çelik, kağıt, plastik gibi sektörlerin ham maddeleri niteliğindeki geri dönüşüm malzemelerinin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bu geri dönüşüm malzemesi üretimde tekrar kullanılarak ihracata geri dönüyor ve ülkenin cari açığını da azaltıyor. Türkiye, yüksek katma deÄŸerli ürünlere dönüşecek geri dönüşüm malzemesi ithal ediyor. Bu bizim ekonomimize pozitif dönüyor. Geri dönüşümlü malzeme kullanmak ham madde maliyetlerini yüzde 50 düşürüyor. Bu ürünlerle yapılan üretimle, geri dönüştürülmüş malzeme kullanmadığımız zaman uygulanacak olan ek vergiyi de kaldırmış oluyoruz.”
Geri dönüşüm malzemesinin alım noktasından başlayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret bakanlıklarının çok sıkı denetimleri altında ülkeye girdiğini belirten Kantur, hangi firmanın ne kadar atık ithal ettiğinden, ithal edilen atığın nakliyesine kadar her sürecin yakından takip edildiğini anlattı.
Kantur, ithal edilen bu atıkların yakma amaçlı olarak getirilmediÄŸini de belirterek, “Zaten bu kadar yüksek bedellerle ithal edilen atığın yakılması akla uygun deÄŸil.” dedi.
AA
802 şirket daha kepenk kapattı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: “kadına ÅŸiddet insanlığa ihanettir”
Bakanlıktan belediyelere “KreÅŸleri kapatın” talimatı
Trafik sigortasında süre değişiyor
Altın fiyatlarında son durum
Standart TL mevduatın payı yeni zirvesinde
Hakim karşısına çıkacakları tarih belli oldu
Ä°zmir’de plastik kasa üretimi yapan fabrikada yangın çıktı
Sıla bebeğin teyzesi hayatını kaybetti
Kabine toplanıyor, gündem yoğun
Valilik, Taksim’e çıkan yolları kapattı
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: “kadına ÅŸiddet insanlığa ihanettir”
Bakanlıktan belediyelere “KreÅŸleri kapatın” talimatı
Trafik sigortasında süre değişiyor
Altın fiyatlarında son durum
Standart TL mevduatın payı yeni zirvesinde
Hakim karşısına çıkacakları tarih belli oldu
Ä°zmir’de plastik kasa üretimi yapan fabrikada yangın çıktı
Sıla bebeğin teyzesi hayatını kaybetti
Kabine toplanıyor, gündem yoğun
Valilik, Taksim’e çıkan yolları kapattı