06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Savunma sanayisi için bir araya geldiler

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede: "Bu dönem bizim uluslararası nitelikte savunma sanayine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanım yapma kalitesine erişebilir hale gelmemiz gerekiyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Bu dönem bizim uluslararası nitelikte savunma sanayisine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanım yapma kalitesine eriÅŸebilir hale gelmemiz gerekiyor.” dedi.

Çorum’da sanayicilerin savunma sanayisine yönelik üretim yapmalarını teÅŸvik etmek, önemli savunma sanayisi tesislerinin yöneticileri ile iÅŸ insanlarını bir araya getirmek amacıyla SAHA Ä°stanbul ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odasınca (TSO) “Savunma Sanayi BuluÅŸması” gerçekleÅŸtirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Çorum TSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen buluÅŸmada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’de sanayicilerin savunma sanayisine gerekli donanım, ekipman yapma kapasitesine ulaÅŸması gerektiÄŸini söyledi.

Savunma sanayisi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli sistemler geliÅŸtirmek hedefiyle kurulan SAHA Ä°stanbul’un kurucularından olduÄŸunu belirten Büyükdede, “Biz SAHA Ä°stanbul’u kurduÄŸumuzda 27 firmaydık. Ä°ki yılda 175 firmaya ulaÅŸtık, bugün 628 üyeye geldik. Åžu anda büyük bir talep var.” dedi.

Savunma sanayisine üretim yapmanın nitelik açısından ayrıcalıklarının olduğuna dikkati çeken Büyükdede, şöyle devam etti:

“Bu dönem bizim uluslararası nitelikte savunma sanayine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanım yapma kalitesine eriÅŸebilir hale gelmemiz gerekiyor. Savunma sanayine hizmet etmek sıradan bir konu deÄŸil. Bu niteliÄŸe firmalarımızın hızla eriÅŸtiÄŸini görüyoruz. Hem silah hem uçak ve uzay endüstrisinde olsun çok büyük bir geliÅŸim, deÄŸiÅŸim ve dönüşüm var. Firmalarımız bu konuya doÄŸru kalitelerini artırarak kendilerini çekmek durumundalar.”

“Sanayimizi Avrupa’da belli boyuta gelmiÅŸ ülkeler düzeyine getirmek zaruretimiz”

Türkiye’nin toplam 280 bin hektar sanayi tesisine sahip olduÄŸunu ifade eden Büyükdede, “Türkiye sanayi bakımından çok zengin bir ülke gibi görünse de yeterince zenginliÄŸe sahip deÄŸiliz. Hatta sanayi fakiri ülkelerden biri kabul edilebiliriz. Bu konuda Sanayi Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmalarda ÅŸunu gördük, Türkiye’de 280 bin hektar toplam sanayimiz var. Bunun yalnızca 110 bini organize sanayi bölgelerinde. Gayri Safi Milli Hasılamız da belli. KiÅŸi başı 7-8 bin doların etrafında, vasat bir seviyede devam ediyoruz. Biz vasatlıktan kurtulmak istiyoruz ama biz böyle gidersek bir müddet sonra G-20’den bile düşebiliriz. Bizim kendimizi toparlayıp, sanayimizi Avrupa’da belli boyuta gelmiÅŸ ülkeler düzeyine getirmek gibi bir zaruretimiz var.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Sanayi arazimizi 650 bin hektara çıkarmanın mücadelesini veriyoruz”

Türkiye’nin Ä°talya, Fransa, Almanya ile mukayese edebilir bir ülke haline gelmesi gerektiÄŸinin altını çizen Büyükdede, ÅŸunları dile getirdi:

“Ä°talya’da 300 bin kilometrekarenin yüzde 2,2’si sanayide. Yani 650 bin hektar sanayisi var. Fransa’nın 900 bin hektarı var. Almanya’nın arazisinin yüzde 4,5’i sanayi. Gayri Safi Milli Hasılası da 48 bin dolar. 1,5 milyon hektar kadar sanayisi var. Biz ise ‘Sanayi bölgesi kurar mıyız, geniÅŸler miyiz, tarımdan alır mıyız?’ gibi kavgalar veriyoruz. Bu dönem içinde Bakanlık olarak tüm sanayi alanlarımızı diÄŸer bakanlıklarımızla birlikte çalışarak büyütmeye gayret ediyoruz. Yapabilirsek inÅŸallah 280 bin hektar olan sanayi arazimizi 650 bin hektara çıkarmanın mücadelesini veriyoruz. Bunu çıkarabiliriz ve çıkardığımızda da doldurmamız lazım. Mevcut iÅŸletmelerimizin de kapasitesini yukarı çekmek gibi bir görevimiz var.”

“Çin’de yatırım yapmış Avrupa firmalarının Türkiye’ye gelmek gibi bir dertleri var”

Avrupa ülkelerinden firmaların Çin’deki yatırımlarını çeÅŸitli Avrupa ülkelerine taşımaya gayret ettiÄŸini anlatan Büyükdede, ÅŸunları kaydetti:

“Özellikle Çin’de yatırım yapmış Avrupa firmalarının Türkiye’ye gelmek gibi bir dertleri var. Çünkü ÅŸu anda Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan hatta Slovenya’da durmadan ortaklıklar kurmaya gayret ettikleri dönemde biz hızla dünyaya açılmak ve onlarla entegre sanayi tesisleri kurmak gibi bir döneme girmek zorundayız. Çin’in bıraktığı o alanı bizim üstlenmek gibi bir yapıya da ihtiyacımız olduÄŸunu görüyoruz. Olanca gücümüzle üretim alanlarımızda mümkün olduÄŸunca yabancılarla kol kola girmiÅŸ müesseseler kurma ihtiyacı duyuyoruz. Dolayısıyla altyapısı düzgün, nitelikli deÄŸerler üretme zaruretindeyiz.”

Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel ile TSO BaÅŸkanı Çetin BaÅŸaranhıncal da konuÅŸmalarında, sanayisiyle öne çıkan Çorum’un demir yolu talebini dile getirdiler.

Toplantının ikinci bölümünde ise Dünya Gazetesi’nden Hakan GüldaÄŸ’ın moderatörlüğündeki panelde Savunma Sanayi BaÅŸkanlığı SanayileÅŸme Daire BaÅŸkanı Murat Çizgel, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya CoÅŸtu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Vekili Serkan Çelik, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü Yasin Akdere, Askeri Fabrikalar Genel Müdürü Ä°mdat Ersoy, ASELSAN Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nuh Yılmaz, TAI Tedarik ve SanayileÅŸme Müdürü Veli ErdoÄŸan, ROKETSAN Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Toros ve TÃœBÄ°TAK SAGE Genel Müdürü Gürcan OkumuÅŸ sunum yaptı.

AA
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Finansal Hizmetlere Güven azaldı

HIZLI YORUM YAP