23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Sıra metal işçilerinde

Türk Metal ile MESS arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Türk Metal, sözleşme yılının ilk altı ayı için yüzde 29,57, ikinci altı ayı için enflasyon oranında zam talep etti.

Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılacak toplu iş sözleşmesi müzakereleri için geri sayım başladı. Türk Metal üyesi 127 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci eylül ayında başlayacak ve pazarlık süreci 60 gün sürecek.

Türk Metal Sendikası, pazarlık süreci öncesinde sözleşmeye ilişkin teklifini açıkladı. Sendika toplu iş sözleşmesinde, ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ayı enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı enflasyon oranında zam artışı istedi. Sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep edildi.

Sendika Genel BaÅŸkanı Pevrul Kavlak, bir otelde düzenlediÄŸi basın toplantısında, sözleÅŸmenin 2021 Eylül ile 2023 Eylül dönemini kapsadığını belirterek, “Daha önceki sözleÅŸmede olduÄŸu gibi bu sözleÅŸmedeki taleplerimizi de üyelerimizin görüşlerini dikkate alarak hazırladık. Yaklaşık iki ay önce baÅŸladığımız sözleÅŸme çalışmaları kapsamında 120 bin üyemize anket uyguladık. Bunun yanında, bir araÅŸtırma ÅŸirketine 10 binin üzerinde üyemizin katılımıyla araÅŸtırma yaptırdık. Böylece üyelerimizin taleplerini belirlemiÅŸ olduk. MESS’e baÄŸlı iÅŸ yerlerinde görev yapan 700 temsilcimizle bir çalıştay gerçekleÅŸtirdik. Bu çalıştayla da temsilci arkadaÅŸlarımızın görüşlerini aldık. Tüm bunların ardından BaÅŸkanlar Kurulumuzda taleplerimize son ÅŸeklini verdik.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluÅŸlarını kapsıyor”

Kavlak, sözleÅŸmenin MESS’e baÄŸlı 179 iÅŸletmedeki 210 iÅŸ yerinde çalışan toplam 127 bin Türk Metal Sendikası üyesi işçiyi kapsadığını vurgulayarak, “SözleÅŸme Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluÅŸlarını kapsıyor. Bunlar ülke ekonomisinin lokomotif iÅŸletmeleri. Otomotivde TofaÅŸ, Renault, Ford, Mercedes ve Man, beyaz eÅŸya ile elektronikte Arçelik, Bosch ve Siemens gibi markalar var. Ä°mzalayacağımız toplu sözleÅŸme, Türkiye’nin sanayi kuruluÅŸlarının ilk 10’undaki 4 firmayı, ilk 50’sinde 13. firmayı, ilk 100 içerisindeki 20 firmayı kapsıyor. SözleÅŸme kapsamında bizim dışımızda DÄ°SK’e baÄŸlı BirleÅŸik Metal-Ä°ÅŸ ve Hak-Ä°ÅŸ’e baÄŸlı Öz Çelik-Ä°ÅŸ sendikalarının üyeleri de var. Bu kapsamdaki işçilerin yüzde 91’i üyelerimizden oluÅŸuyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İlk yılın ilk altı ayında yüzde 29,57 zam talebi

MESS Grup Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi’nin Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iÅŸ sözleÅŸmesi niteliÄŸinde olduÄŸunu ifade eden Kavlak, sözleÅŸmeye dair taleplerini şöyle sıraladı:

“Saatlik ücreti 20,50 liranın altında olanlara, bu ücreti geçmemek üzere saatlik ücretlerinin 90 kuruÅŸ iyileÅŸtirmesini istiyoruz. Bunun yüzdelik getirisi yüzde 2,57 oluyor. Bunun yanında bütün ücretlere yüzde 27 zam istiyoruz. Bunların toplamı olarak ilk yılın ilk altı ayı yüzde 29,57, ikinci altı ay enflasyon oranı, üçüncü altı ay enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, dördüncü altı ay enflasyon oranı, sosyal yardımlara ilk yıl yüzde 35 zam, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep ediyoruz.”

Kavlak, ücret artışı taleplerinin yanında çalışanları kapsayan tamamlayıcı sağlık sigortasının eş ve çocukların da dahil edilmesi, mazeret izni, gece çalışma tazminatı, bakım onarım ve teknik personel tazminatı, işe giriş ücreti ile anaokulunda çocuğu olanlara yardım gibi taleplerinin de bulunduğunu açıkladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Reel Kesim Güven Endeksi geriledi

HIZLI YORUM YAP