24 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Soma faciası şehitleri unutulmadı

Bursa'da DİSK, KESK, TMMOB, BTO ve TÜMTİS Bursa Bileşenleri tarafından Soma faciasının 8. yıldönümü nedeniyle BAOB Yerleşkesi Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda anma ve ortak basın açıklaması gerçekleşti.

Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen Soma faciasının 8’inci yılı olması nedeniyle Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB), Bursa Tabip Odası (BTO), TÃœMTÄ°S Bursa BileÅŸenleri tarafından BAOB YerleÅŸkesi Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda anma ve basın açıklaması gerçekleÅŸti.

DÄ°SK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası, TÃœMTÄ°S’in ortak gerçekleÅŸtirdiÄŸi basın açıklaması ÅŸu ÅŸekilde;

13 Mayıs 2014 tarihinde yaÅŸanan ve ülke tarihimizin en büyük madencilik felaketi olarak tarihe geçen Soma Maden Faciası’nda hayatını kaybeden 301 madencimizi saygıyla anıyoruz.

Soma Maden Faciası görünmez bir kaza değil, neoliberal anlayışın sonucu olarak kamu madenciliğinin yok edilmesinin, işçilerin sendikasızlaştırılmasının ve köleci çalışma sisteminin dayatılmasının ürünüdür.

Soma Faciası, basit bir ihmal değil, madencilik bilgi ve birikiminin yok sayılmasının, teknik bilgi ve alt yapı yetersizliğinin, iş güvenliği anlayışının görmezden gelinmesinin sonucudur.

Maden ÅŸirketlerinin kârlarını artırabilmek için dayattığı çalışma koÅŸullarının ve siyasi iktidarın emekçilerin hayatlarına deÄŸer vermeyen politikalarının bedeli Soma’da 301 madenci hayatlarıyla ödemiÅŸtir.

Aradan geçen 8 yıl içinde Soma Faciası sadece bir maden felaketinin değil, aynı zamanda bir hukuk felaketinin de adı haline gelmiştir. Dava süreci boyunca yaşananlar ve mahkemenin verdiği karar sonucunda, faciada kaybettiğimiz 301 madencinin acısı üzerine, adaletsizlik ve haksızlık duygusunun derin üzüntüsü da eklenmiştir.

Kamu kurumlarının sorumluluÄŸunu yok sayan, maden ÅŸirketin sahiplerinin suçunu hafifleten yargılama süreci sonunda sorumlulara adeta göstermelik cezalar verilmiÅŸ, iktidar tarafından çıkarılan infaz indirimiyle de sorumlular neredeyse hapis bile yatmadan serbest kalmıştır. Bugün Soma Faciasının sorumluları dışarıdayken, acılı ailelerin gönüllü avukatlığını üstlenen Can Atalay ve Selçuk KozaÄŸaçlı’nın cezaevinde olması, hukukun içinde bulunduÄŸu içler acısı durumun göstergesidir.

Soma Davası, tıpkı Gezi Davası, Çorlu Tren Kazası Davası, 10 Ekim Davası gibi toplumun adalet duygusunu ve hukuka inancını zedeleyen bir biçimde sonuçlanmıştır. Soma Davası mutlaka yeniden görülmeli ve sorumlular hak ettikleri biçimde cezalandırılmalıdır.

Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin 301 madencinin ölümünü, siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının sorumluluğunu, madenci şirketin açgözlü sahiplerini ve faciaya sebep olan kişileri asla unutmayacağız.

İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülke ve insani koşullarda çalışabileceğimiz iş koşulları için mücadele etmeye devam edeceğiz.

TÃœMTÄ°S Bursa Åžube BaÅŸkanı Özdemir Aslan, “Ãœlkede açlık yoksulluk dizboyu. Almış başını gidiyor. Ãœlkede herkesin yasaya, temel haklara ihtiyacı vardır. Soma’yı anarak bu ülkede herkese adalet gerek diyorum” dedi.

Baro BaÅŸkanı Metin Öztosun ise Soma faciasıyla ilgili, “Ä°ÅŸ kazası deÄŸil, bu bir katliamdı. Ä°ÅŸ güvenliÄŸine uymayan işçinin canını önemsemeyen bir anlayışın sonucuydu. Hala daha o iklim devam ediyor ve iÅŸ güvenliÄŸi saÄŸlanmıyor. Biz unutmuyoruz unutturmuyoruz. Bu mücadele etolunca avukatlar meslektaÅŸlarımız mücadele verdik ama sonuca ulaÅŸmadık. Sonuca ulaÅŸmak için mücadele vereceÄŸiz” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da üniversite – sanayi iÅŸ birliÄŸi güçleniyor

HIZLI YORUM YAP