19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Sosyal yardım baÅŸvuruları, e-Devlet’ten yapılabilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, bugün itibarıyla sosyal yardım başvurularını e-Devlet kapısı üzerinden almaya başladıklarını bildirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık ile UNICEF iÅŸ birliÄŸinde ATO Congresium’da düzenlenen “Sosyal Yardımlarda Çocuk Refahı Konferansı”na katıldı.

Saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı’nın ardından baÅŸlayan programda konuÅŸan Yanık, toplantıyı 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü sebebiyle düzenlediklerini söyledi. Sosyal kalkınmayı önde tutan bakış açısı ve güçlü sosyal politika hedefleriyle Türkiye’nin bu alanda dünyada öncü ülkeler arasına dahil olduÄŸunu bildiren Yanık, 2002’de sosyal yardımların merkezi bütçe içindeki payı yüzde 1,19 iken 2020’de bu rakamın yüzde 5,76’ya yükseldiÄŸini dile getirdi.

Yanık, yoksullukla mücadele temelinde, refahı topluma yaymayı amaçladıklarını belirterek sosyal politikaların, kapsayıcı, geliştirici, dönüştürücü, bütüncül bir çerçevede şekillenmesi ve yürütülmesini önemli bulduklarını söyledi.

“SaÄŸlıklı, kendi kendine yeten, öz güvenli nesillerin yetiÅŸmesini önemsiyoruz”

Çocuk haklarının gereÄŸi ve beÅŸeri sermayenin etkin ve verimli ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi açısından çocukların refahını artıracak programları hayata geçirdiklerini ifade eden Yanık, “Bakanlık olarak bugün, çocuk hakları ve çocukların üstün yararı ilkesinden hareketle birçok teÅŸvik ve desteklerde bulunuyor, farklı projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Bunların başında eÄŸitim ve saÄŸlık alanlarını önceleyerek yaptığımız sosyal yardımlar geliyor. Bu hizmet ve desteklerimizle saÄŸlıklı, kendi kendine yeten, öz güvenli nesillerin yetiÅŸmesini önemsiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Bu amaçla UNICEF gibi çocuk alanında çalışmalar yapan uluslararası kuruluÅŸların yanı sıra akademi ve sivil toplum dünyalarıyla iÅŸ birliÄŸi ve istiÅŸare mekanizmaları kurduklarını anlatan Yanık, UNICEF ile imzaladıkları “2021-2022 Çalışma Planı” ile gelecek dönem çocuk refahı baÅŸlığında birlikte çalışacaklarını, sosyal yardım ve hizmetler alanında bazı önemli programları UNICEF ile iÅŸ birliÄŸinde sürdürmeye devam edeceklerini aktardı. AK Parti hükümetlerinin yoksullukla mücadele konusunda yaptığı çalışmalara deÄŸinen Yanık, şöyle devam etti:

“2002’den baÅŸlayarak CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde sosyal yardımlarla ilgili gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz yapısal deÄŸiÅŸim ve yeniliklerle sosyal kalkınma kavramının içi bize göre hakkıyla doldurulmuÅŸtur. Bu süreçte, sosyal yardım harcamalarına ayrılan kamu kaynaklarının artırılması saÄŸlanmıştır. Bu gerçeÄŸi, rakamlara baktığımızda da açıkça görüyoruz. 2002’de 1,3 milyar lira olan sosyal yardım harcamaları, 2020 yılı itibarıyla 69,3 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde kamu kurumları tarafından yapılan sosyal yardım harcamalarının Gayri Safi Milli Hasılaya oranı, yani 2002’deki oranı, binde 38 iken 2020 itibarıyla yüzde 1,37’ye, yaklaşık dört katına yükselmiÅŸ olduÄŸunu görüyoruz.”

Yanık, 2002’de sadece 4 tür sosyal yardım programı uygulanırken, bugün 45 aktif baÅŸlıkta sosyal yardım yaptıklarını söyledi. BiliÅŸim teknolojilerinin saÄŸladığı imkanlarla sosyal yardımları artık daha etkin ve kontrollü ÅŸekilde dağıtabildiklerine iÅŸaret eden Yanık, BütünleÅŸik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi sayesinde sosyal yardımları nokta atışı yerine ulaÅŸtırdıklarını anlattı.

“Yardımların yapılması konusunda tavsiyelerde bulunan siyasiler türedi”

Sosyal yardımların insanın saygınlığına ve onuruna yakışır şekilde yapılmasının en temel prensiplerinden ve ilk günden beri gözettikleri hususlardan olduğuna işaret eden Yanık, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu doÄŸrultuda, insanlarımızı yardım kuyruklarında bekletmeye son verdik. 2 milyon haneye verdiÄŸimiz sosyal yardım kartları, sosyal yardımlarını alabilecekleri bilgisini içeren kısa mesajlar ve konutta ödeme uygulamalarıyla yardımlarımızı artık çok daha sessiz ve görünmez bir ÅŸekilde ulaÅŸtırıyoruz. Fakat korkarım bu sessizliÄŸi biraz abartmışız. Yaptığımız yardımların yapılması konusunda bize tavsiyelerde bulunan siyasiler türedi son zamanlarda. Ama sanıyorum bu bilgileri birazcık daha yüksek sesle paylaÅŸmamız gerekiyor bundan sonra.”

ÇoÄŸunlukla ödemeleri bankalar aracılığıyla direkt ihtiyaç sahibi vatandaÅŸların hesaplarına aktardıklarına dikkati çeken Yanık, 2002’de engelli vatandaÅŸlara aylık 24 lira yardım yapılırken bu miktarın bugün 991,69 lira olduÄŸunu söyledi.

Çocuklar için yapılan yardımlar

Çocuklara verilen sosyal yardımlara da değinen Yanık, çocukların gelişim sürecinde en temel haklarından olan sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanabilmelerini sağlayabilmek için düzenli beslenme, yeterli eğitim görme, uygun barınma olanaklarının sağlanması gibi başlıkları, çocuk refahının zorunlu bileşenleri olarak gördüklerini ifade etti. Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“SaÄŸlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi için ihtiyaç sahibi hamile kadınlara, saÄŸlık kontrollerini düzenli yaptırmaları ve doÄŸumlarını hastanede yapmaları koÅŸuluyla ‘Åžartlı Gebelik Yardımı’ yapıyoruz. Dünyaya gelen bebeklerin ihtiyaçları için ihtiyaç sahibi olsun ya da olmasın bütün ailelere tek seferlik doÄŸum yardımında bulunuyoruz. Çoklu doÄŸum hallerinde ise bebekler 2 yaşına gelene kadar ihtiyaç sahibi ailelerimize çocuk başına aylık 150 lira düzenli yardım yapıyoruz. SaÄŸlıklı nesillerin yetiÅŸmesi adına gebelik döneminden itibaren baÅŸlayarak tedavi ve saÄŸlık hizmetine ihtiyaç duyan çocuklarımıza, saÄŸlık kontrollerinin düzenli ÅŸekilde yaptırılmasını zorunlu kılarak ‘Åžartlı SaÄŸlık Yardımı’ sunuyoruz. 2020 yılı sonu itibariyle 1,2 milyon çocuÄŸumuz bu yardımdan faydalanıyor. Ä°htiyaç sahibi ailelerin çocuklarına Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) programıyla destek oluyoruz. Sadece yoksulluk sebebiyle aileden ayrılmak ve devlet koruması altına girmek zorunda kalacaksa biz o çocukları ailelerinden ayırmadan aylık ortalama 1259 lira destekle hem eÄŸitimlerine devam etmelerini saÄŸlıyor hem de aileleriyle birlikte olmalarını temin etmiÅŸ oluyoruz. Bugün 137 binden fazla çocuÄŸumuz, ailesinin yanında SED hizmetinden yararlanmaya devam ediyor.”

Yanık, 2020 sonu itibarıyla 2 milyondan fazla öğrenciye Şartlı Eğitim Yardımı yaptıklarını, okula giden 16 milyon öğrencinin kitaplarını ücretsiz karşıladıklarını, 2020 yılı itibarıyla aileleri ihtiyaç sahibi olan 42 bin öğrenciye de kırtasiye ve giyim desteği sağladıklarını ifade etti.

Salgın sonrası yüz yüze eğitimin il kez ülke genelinde başlaması sebebiyle geçtiğimiz günlerde öğrencilerin mont, bot gibi kışlık ihtiyaçları için 188 milyon lira ödeneği ülke genelindeki 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının hesaplarına geçtiklerini belirten Yanık, taşımalı eğitimden yararlanan çocukların öğle yemeğini karşıladıklarını, taşımalı sistem dışında kalan ilk ve orta okul ile lise öğrencilerinin ulaşım, barınma gibi ihtiyaçlarını giderdiklerini anlattı.

Özel eğitime gereksinim duyan yaklaşık 117 bin engelli öğrencinin okullarına ücretsiz şekilde erişebilmelerini sağladıklarını dile getiren Yanık, tematik sosyal yardımlar kapsamında, ihtiyaç sahibi asker ailelere nakdi sosyal yardım programını hayata geçirdiklerini ve 2020 yılı sonu itibarıyla ihtiyaç sahibi yaklaşık 6 bin asker çocuğuna düzenli yardım yapıldığını bildirdi.

Sığınmacılara yapılan yardımlar konusunda ise Yanık, UNICEF’in yürütme ortaklarından biri olduÄŸu, Avrupa BirliÄŸi (AB) tarafından finanse edilen “Yabancılara Yönelik Åžartlı EÄŸitim Yardım Programı” kapsamında, ülkede geçici olarak bulunan yabancı çocuklara eÄŸitime devam etmeleri ÅŸartıyla düzenli olarak yaptıkları yardımların devam ettiÄŸini, halihazırda okullarda kayıtlı 700 bini aÅŸkın yabancı uyruklu çocuÄŸun en az bir kez bu programdan yararlandığını dile getirdi.

Her çocuÄŸun insanlığa bir emanet olduÄŸuna iÅŸaret eden Yanık, “Çocuk haklarının önemli bir parçası olan çocuk refahı konusuna anne karnından yetiÅŸkinliÄŸe kadar her ihtiyaç alanını kapsayan bütüncül bir çerçevede bakıyor, desteklerimizi buna göre ÅŸekillendiriyoruz.” dedi.

Sosyal yardımlara başvuruda, e-Devlet devrede

Konuşmasında kamuoyuna güzel bir haber vermek istediğini belirten Yanık, şunları söyledi:

“Bugün itibarıyla dijitalleÅŸen Türkiye vizyonuna uygun olarak sosyal yardım baÅŸvurularını e-Devlet kapısı üzerinden almaya baÅŸlıyoruz. Ä°htiyaç sahibi vatandaÅŸlarımız, artık Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma vakıflarına gitmeden, farklı kurumlardan belge toplamadan, doÄŸrudan e-Devlet kapısı aracılığıyla sosyal yardım baÅŸvurusu yapabilecek ve ihtiyaç duyduÄŸu desteÄŸe daha kolay ulaÅŸmış olacak. Böylece halkımızın hizmetlerimize kolayca ulaÅŸmasını saÄŸlayacak önemli bir adım daha atıyoruz.”

Çocuk alanına özgü çalışmaların yanı sıra son yıllarda yaÅŸanan deprem, sel, yangın gibi afet hallerinde ve salgın gibi olaÄŸanüstü durumlarda da hızlı destek programlarını hayata geçirdiklerini ifade eden Yanık, “Salgın Sosyal Destek Programı”, “Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı” ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın himayesinde gerçekleÅŸtirilen “Biz Bize Yeteriz Türkiyem Kampanyası” ile 7,2 milyon haneye 10,9 milyar lira nakdi destek saÄŸladıklarını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Vergi kanunlarına ilişkin düzenleme yasalaştı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.