29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türk bilim insanından büyük başarı!

UÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Biçer, genişliği normal değerin yaklaşık beş katına çıkan aort damarına yaptığı başarı ameliyatla tıp literatürüne girdi

Solunum sıkıntısı yaÅŸayan 77 yaşındaki kadının, UludaÄŸ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine baÅŸvurması üzerine, kadının normalde 3 santimetre civarında olması gereken aort damarının yaklaşık 15 santimetre olduÄŸu belirlendi.

Kalpten çıkan, vücuttaki en büyük damar aortun, tüm vücuda kanın yayılmasını saÄŸlayan ana damar olması nedeniyle durumu hassasiyetle inceleyen UÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biçer, damarın her an yırtılma riski taşıması nedeniyle hastayı ameliyata aldı.

Ameliyatta, damar çıkarılarak yerine sentetik bir damar yerleÅŸtirildi.

Biçer, aynı bölümdeki Dr. ÖÄŸretim Üyesi Ahmet Yüksel ve Dr. Ä°rem Ä°ris Kan’la vakaya iliÅŸkin makale hazırladı.

Makale uluslararası kardiyovasküler dergisi ”Brazilian Journal of Cardiovascular Surgery”de yayınlanarak, bugüne kadar bu geniÅŸlikte bir aort damara yapılmış ameliyat olarak tıp literatürüne girdi.

“Mutlaka müdahale edilmesi gerekiyordu”

Prof. Dr. Murat Biçer, yaptığı açıklamada, boy ve kilo durumuna göre deÄŸiÅŸmekle birlikte aort damarının normalde 3 santimetre civarında olması gerektiÄŸini söyledi.

Söz konusu hastanın tomografi ölçümünde bu damarın yaklaşık 15 santimetre olduÄŸunu gördüklerini kaydeden Biçer, “Böyle bir damarın her an yırtılma riski var ve yırtıldığı anda da çoÄŸunlukla ölümle sonuçlanıyor. Mutlaka müdahale edilmesi gereken bir klinik durumdu.” dedi.

“Hiçbir sıkıntı olmadan hasta hayatına devam ediyor”

Hastaya, daha önce gittiÄŸi bir merkezde bu büyüklükteki bir damara müdahalenin olamayacağının, taşıdığı risk nedeniyle ameliyat yapamayacaklarının söylenildiÄŸini aktaran Biçer, ÅŸunları kaydetti:

“Biz, hasta yakınlarına risklerinin olduÄŸunu fakat bunun yapılabileceÄŸini söyledik. Ameliyatta o geniÅŸleyen kısmı tamamen çıkarmanız gerekiyor. Özel ameliyat teknikleriyle müdahale etmeniz lazım. Damarı tamamen çıkarıp yeni bir sentetik damar koyduk. Aynı iÅŸlevi yerine getiriyor. Bu tür hastalarda beyin fonksiyonları etkilenebiliyor. Hiçbir sıkıntı olmadan hasta hayatına devam ediyor.”

Daha sonra litertüre baktıklarında kalpten çıkan damarda bu geniÅŸlikte bir vakanın olmadığını gördüklerini belirten Biçer, “Bunu da hem üniversitemiz adına hem de Türkiye adına prestijli bir dergiye gönderdik ve yayın olarak da kabul edildi.” diye konuÅŸtu.

AA

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bilgileriniz risk altında!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.