04 Haziran 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dünyanın en büyük sivil araÅŸtırma fonu olan UFUK 2020 kapsamında açılan “elektrikli araçlardaki batarya paketlerinin geliÅŸtirilmesi” çaÄŸrısında, Avrupa BirliÄŸince desteklenmeye hak kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), hızlı ÅŸarj durumunda elektrikli araçlardaki pil ömrünün uzatılması için soÄŸutma tasarımlarını geliÅŸtirecek.
TÜBİTAK tarafından ulusal koordinasyonu yürütülen Ufuk2020 Programı kapsamındaki “HELIOS Projesi”, ÅŸehir içi elektrikli mobilite hizmetlerinde (elektrikli otobüsler) kullanılmaya yönelik akıllı, ölçeklenebilir, yüksek performanslı, modüler batarya paketlerinin geliÅŸtirilmesini hedefliyor. Projede 8 ülkeden 18 ortak yer alıyor.
Proje koordinatörü İYTE Makine MühendisliÄŸi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son derece önemli olan projenin diÄŸer Türk ortaklarının Vestel Elektronik, Bozankaya ve TÜBİTAK olduÄŸunu söyledi.
Projenin İYTE ayağında, pil paketinin ısı yönetim sisteminin tasarlanması ve geliÅŸtirilmesinin bulunduÄŸunu aktaran Çetkin, bu sistem sayesinde batarya sıcaklıklarının istenen aralıkta tutulmasının hedeflendiÄŸini anlattı.
Doktora öÄŸrencisi Åžahin Güngör ve yüksek lisans öÄŸrencisi Sinan Göçmen ile çalışmalara baÅŸladıklarını belirten Doç. Dr. Erdal Çetkin, “Bu çalışma, pil paketini sıfırdan alıp yeni nesil elektrikli araçlar için üretilmesine yönelik bir proje. Biz pil paketlerinin ısı yönetim sistemini tasarlayacağız. Bunun için birçok bilgisayar simülasyonuyla çeÅŸitli deneyler yapacağız ve en son, üretimini de gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Åžu anda üç kiÅŸilik bir ekibiz. Daha sonra yeni ekip elemanlarını da projeye dahil etmek istiyoruz.” dedi.
Çetkin, elektrikli araçların geliÅŸtirilmesinin çok önemli ve güncel bir konu olduÄŸuna dikkat çekerek, bu projede yapacakları çalışmaların 5-10 yıl sonrasındaki teknolojinin ne olacağını ortaya koyabileceÄŸini aktardı.
Bu anlamda ülke adına gururlu olduklarını vurgulayan Erdal Çetkin, “Proje kapsamında AB fonları ile araÅŸtırma çalışmaları gerçekleÅŸtirilecek ve bilim insanları yetiÅŸtirilecektir. Ayrıca elde edilecek bilgi birikiminin ülkemizde kalacak olması ve geliÅŸtirilecek teknolojilerin yerli elektrikli araçlarda kullanılabilme potansiyeli, ülkemizin uzun vadede elektrikli araç sektöründeki rekabetçiliÄŸini artıracaktır.” diye konuÅŸtu.
Ufuk2020
Ufuk2020, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen 80 milyar avro bütçeli araÅŸtırma ve inovasyon programını kapsıyor.
Ufuk2020 kapsamında, çeÅŸitli sektörlerde AB Komisyonunun hibe saÄŸladığı projeler destekleniyor. AB’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek saÄŸlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu, TÜBİTAK tarafından yapılıyor.
AA
Maviyle yeÅŸilin buluÅŸtuÄŸu Türkiye’nin cennet koyları
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
445126 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
296463 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112264 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
105272 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
104813 kez okundu
KılıçdaroÄŸlu’ndan “grup toplantısı” açıklaması
BGM A.Åž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özenalp: “Gümrük Müşavirleri iÅŸin ehli olmak zorunda!”
Anayasa Mahkemesi süresiz nafakayı iptal etti
İşsizlik oranında sınırlı artış
Dış ticaret açığı 9 ayın en düşük seviyesinde
Muhittin Böcek yeni bir ifade daha verdi
Tanju Özcan’a 263 yıl 6 aya kadar hapis istemi
LGS giriş bilgileri yayımlandı
OECD’den Türkiye için büyüme tahmini
Özel, “KılıçdaroÄŸlu’nun MYK’sı çaresizliÄŸi çaÄŸrıştırıyor”
KılıçdaroÄŸlu’ndan “grup toplantısı” açıklaması
BGM A.Åž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özenalp: “Gümrük Müşavirleri iÅŸin ehli olmak zorunda!”
Anayasa Mahkemesi süresiz nafakayı iptal etti
İşsizlik oranında sınırlı artış
Dış ticaret açığı 9 ayın en düşük seviyesinde
Muhittin Böcek yeni bir ifade daha verdi
Tanju Özcan’a 263 yıl 6 aya kadar hapis istemi
LGS giriş bilgileri yayımlandı
OECD’den Türkiye için büyüme tahmini
Özel, “KılıçdaroÄŸlu’nun MYK’sı çaresizliÄŸi çaÄŸrıştırıyor”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan