23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türk müteahhitler Libya’nın yeniden inÅŸası için masada

Türk müteahhitler, Libya'da darbeci general Halife Hafter'in saldırılarına ve iç karışıklıklara rağmen ilk göz ağrıları olan ülkenin yeniden inşasına uygun zeminin hazırlanması amacıyla görüşmelerine devam ediyor.

Libya’da darbeci general Halife Hafter, baÅŸkent Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan’da saldırı emri vermiÅŸ, bunun üzerine uluslararası meÅŸruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon baÅŸlatmıştı. Hedefine ulaÅŸamayan Hafter, 12 Aralık’ta Trablus’a yönelik “Belirleyici SavaÅŸ” adıyla yeni bir saldırı talimatını iletmiÅŸti.

Türkiye de bu süreçte UMH’ye destek verdi. Ä°ki ülke arasındaki güvenlik ve askeri iÅŸ birliÄŸi mutabakat muhtırası TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaÅŸtı.

Sadece güvenlik anlamında deÄŸil, ekonomik anlamda da Türk iÅŸ adamları önemli pazarlardan biri olan Libya’nın yanında yer aldı. Müteahhitler, iç karışıklıklar bittiÄŸinde ülkenin yeniden inÅŸası için uygun iÅŸ yapma zeminini hazırlamak üzere muhataplarıyla görüÅŸmelerini sürdürüyor.

Ä°ç karışıklık öncesi 4 milyar dolarlık iÅŸ hacmi

Türkiye Müteahhitler BirliÄŸi (TMB) Mithat Yenigün, AA muhabirine, Libya pazarının Türk müteahhitlerin yurt dışındaki ilk göz aÄŸrısı olduÄŸunu söyledi. 1972 yılında uluslararası pazara adım attıkları ilk yerin Libya olduÄŸunu hatırlatan Yenigün, ülkede o tarihten bugüne kadar toplam 29 milyar dolarlık proje üstlenildiÄŸini bildirdi. Yenigün, Libya’nın müteahhitlerin Rusya ve Türkmenistan’dan sonra en çok iÅŸ üstlendikleri 3’üncü ülke olduÄŸunu belirterek, yaÅŸanan iç karışıklıklar öncesi Libya’da firmalar tarafından yıllık 4 milyar dolara varan iÅŸ hacminin yakalandığını ifade etti.

Türkiye ile Libya arasında Ticaret Bakanlığı baÅŸkanlığında oluÅŸturulan ve inÅŸaat sektörünün sorunlarının çözümünü hedefleyen çalışma grubunun yılın başında Ankara, Ä°stanbul ve Trablus’ta bir araya geldiÄŸini anımsatan Yenigün, bu grup tarafından hazırlanacak bir çerçeve anlaÅŸmasıyla mevcut sorunların çözümüne yönelik yol haritası oluÅŸturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Yenigün, bu görüÅŸmelerin ardından Hafter’e baÄŸlı silahlı güçlerin Tripoli kapısına dayandığını anlatan Yenigün, bu görüÅŸmelerde de aksamalar yaÅŸandığını, en son ekim ayında Libya hükümeti ile temasa geçtiklerini kaydetti. Çerçeve anlaÅŸması niteliÄŸindeki metin üzerinde görüÅŸtüklerini ancak anlaÅŸamadıkları birkaç husus olduÄŸunu aktaran Yenigün, söz konusu maddelere iliÅŸkin Türkiye ve Libya bakanlarının çözüm bulmasını beklediklerini söyledi.

Teminat mektubu sorunu

Yenigün, 2011 yılında iç karışıklıklar baÅŸladığında proje görüÅŸmelerinin en hareketli döneminde olduklarını, güvenlik sorunları nedeniyle projelerin birdenbire durduÄŸunu anlattı.

O süreçte Türk müteahhitlik firmalarının ÅŸantiyelerinin yakıldığını, yaÄŸmalandığını hatırlatan Yenigün, “Firmalarımız iÅŸlerini yarım bırakarak, ülkede çalışan 25 bin Türk iÅŸçisini de alarak ülkemize dönmek zorunda kaldı ancak sözleÅŸmeler gereÄŸi aradan geçen sürede firmalarımız yüksek rakamlara ulaÅŸan sigorta komisyonları, teminat mektupları ve akreditif komisyonları, taÅŸeron temin sözleÅŸmeleri, diÄŸer tazminatlar ve ÅŸantiyelerdeki güvenlik giderleri gibi pek çok ödemeyi yapmaya devam etti.” diye konuÅŸtu.

Yenigün, firmaların alacaklarına iliÅŸkin ÅŸu bilgiyi verdi:

“Libya’da firmalarımızın hak ediÅŸ alacakları 1 milyar dolar, teminat tutarı 1,7 milyar dolar, makine, ekipman gibi envanter ile diÄŸer zararlar toplamı ise 1,3 milyar dolar civarında. Halen firmalarımızca teminat mektupları için yılda 50 milyon dolar komisyon ödenmektedir. Bu da arkadaÅŸlarımızın canlarını yakıyor. Her 3 ayda bir ödenen teminat mektupları kabuk baÄŸlamaya baÅŸlayan yaralarımızı her seferinde yeniden kanatıyor.”

Libya hükümeti ve temsilcilerinin yanı sıra iÅŸveren kuruluÅŸlarla yaptıkları görüÅŸmelerde özellikle teminat komisyonlarının çözümüne yönelik henüz ortak paydada buluÅŸamadıklarını, ayrıca makine parkı zararlarının giderilmesi için firma bazında deÄŸerlendirme önerisi getirdiklerini aktaran Yenigün, bu pazarda 80 civarında firmanın maÄŸdur olduÄŸunu söyledi.

“Sorunlar çözüldüÄŸünde Libya’ya yeniden döneceÄŸiz”

Ocak ayında iki ülke arasında heyet ziyaretleri yapılmasını beklediklerini belirten Yenigün, ÅŸöyle devam etti:

“Hafter’in Libya’da ortaya çıkardığı karışıklık, Türkiye ve Libyalı bakanlar ile sektör temsilcileri arasındaki sürece iliÅŸkin tutumu etkilemedi ancak belirsizliÄŸi artırdı. Bu son olaylara raÄŸmen Libyalı bakan Ankara’ya geldi, Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ile görüÅŸtü. Ä°yi niyet karşılıklı olarak teyit edildi. Åžimdi Libya tarafından haber bekliyoruz. Bizim de bazı önerilerimiz oldu, onları da deÄŸerlendirecekler. Süreç devam ediyor. Ä°ki taraf da sorunların çözümünü istiyor, onların da savaÅŸ durduÄŸu an hasarların giderilmesine ve yeni projelere ihtiyacı var. Ülkenin petrol gelirleri de bulunuyor. Sorunlar çözüldüÄŸünde ve güvenlik saÄŸlandığında Türk müteahhitler olarak alışık olduÄŸumuz bizim için iyi bir pazar olan Libya’ya yeniden döneceÄŸiz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin Otomobili’nden yeni detaylar ortaya çıktı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.