05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türk Polis Teşkilatı 177 yaşında

Polis Nizamnamesi'nin 10 Nisan 1845'te yayımlanmasıyla temelleri atılan Türk Polis Teşkilatı, 330 bin 350 personeliyle kuruluşunun 177'nci yılını kutluyor.

Türk Polis TeÅŸkilatı, kuruluÅŸunun 177’nci yılını kutluyor.

Polis Nizamnamesi’nin 10 Nisan 1845’te yayımlamasıyla kurulan Türk Polis TeÅŸkilatı, özgürlük ve güvenlik dengesi temelinde, hukuk devleti ilkeleri ve insan hakları perspektifiyle bugünün teknolojik geliÅŸmelerini yakından takip edip dijital dönüşüm çalışmalarına hız vererek, vatandaÅŸların can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamak için 7 gün 24 saat kararlılıkla çalışmasını sürdürüyor.

Yeni kurulan polis teÅŸkilatının görevleri, yine aynı tarihte yayımlanan Polis Nizamnamesi’nde yer aldı.

Tanzimat ve ıslahat hareketleri çerçevesinde, Avrupa’daki örneklere göre bir polis teÅŸkilatı kurulmasına yönelik atılacak adımlara, 1876’da Birinci MeÅŸrutiyet’in ilanından sonra oluÅŸan hükümet programında yer verildi. Program doÄŸrultusunda 1879’da “Zaptiye Nezareti” kuruldu.

Emniyet Genel Müdürlüğünün bugünkü görevlerini yürüten Zaptiye Nezareti, 1909’da kaldırılarak yerine “Dahiliye Nezareti”ne baÄŸlı ve polis iÅŸlerinin yürütülmesiyle görevli “Emniyeti Umumiye Müdürlüğü” ve Ä°stanbul vilayetine baÄŸlı bir polis müdüriyeti oluÅŸturuldu.

Emniyeti Umumiye Müdürlüğünün görevi, 9 Aralık 1913’te çıkarılan “Dahiliye Nezareti TeÅŸkilat Nizamnamesi”nde, “Memleketin emniyet ve inzibatına taalluk eden her türlü umum ve muamelatı takip ve o babtaki muhaberat ile polis teÅŸkilat ve mekteplerini idare etmek.” olarak belirlendi.

Emniyet Teşkilatının ilk birimleri

Emniyeti Umumiye Müdürlüğü, baÅŸlangıçta “emniyet”, “memurin”, “levazım”, “muhasebe” ve “tahribat” ÅŸubelerinden oluÅŸtu. Ä°lerleyen tarihlerde bunlara “heyet-i istihbariye”, “seyrüsefer”, “ecanip” ve “takibat-ı adliye” gibi birimler eklendi.

Polis Nizamnamesi’nin, 21 Mayıs 1913’te çıkarılmasıyla polisin örgütlenmesi, görev ve yetkileri, derece, sınıf, mesleÄŸe giriÅŸ, yükselme ve diÄŸer tüm özlük iÅŸleri, soruÅŸturma, yargılama, istifa, tayin, izin, cezalandırma, levazım iÅŸleri, kıyafeti ve davranış biçimleri ile polis karakolları ve görevleri yeniden düzenlendi.

Polisin, piyade, süvari ve sivil olmak üzere 3 sınıfa ayrıldığı bu nizamnamede, Başkent Polis Teşkilatı, diğer illerden ayrı düşünüldü. İllerde polis müdürlüğü kurulacağı, liva ve kazalarda birer amirin yönetiminde yeteri kadar polis bulunduracağı belirtildi.

Teşkilatlandırma çalışmaları milletvekili Durak Bey ile başladı

KurtuluÅŸ Savaşı’nın kazanılmasının ardından Ä°stanbul’u da yönetimi altına alan milli hükümet, Osmanlı Devleti’nin “Emniyeti Umumiye Müdürlüğü”nü, “Ä°stanbul Polis Müdürlüğü”ne dönüştürdü. Böylece Mondros Mütarekesi ve KurtuluÅŸ Savaşı koÅŸullarının, Anadolu’da ortaya çıkardığı ikili polis sistemi teke indirgenerek, bütünlük saÄŸlandı.

Ankara’da milli hükümetin kurulmasının ardından ise “Emniyeti Umumiye Müdürlüğü”, bir dönemde müdürlük koltuÄŸunda da oturan Erzurum Milletvekili Mustafa Durak Bey tarafından 1920’de teÅŸkilatlandırılmaya baÅŸlandı.

Cumhuriyet döneminde, ilk Emniyet Umum Müdürlüğünü ise 24 Ekim 1923-6 Şubat 1924 tarihlerinde İsmail Hamit Oktay yaptı.

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilirken zayıf bir polis teÅŸkilatını devralan Türkiye Cumhuriyeti, aradan geçen yıllarda saÄŸladığı imkanlarla, ulusal ve uluslararası alanda baÅŸarılı çalışmalara imza atan Türk Polis TeÅŸkilatını oluÅŸturmayı baÅŸardı.

330 bini aşkın personel

Türk Polis TeÅŸkilatı, mart sonu verilerine göre, 330 bin 350 personeliyle hizmet veriyor. Personelin 314 bin 885’i emniyet, 15 bin 465’i ise diÄŸer hizmet sınıflarından oluÅŸuyor.

Emniyet Teşkilatı bünyesinde 1, 2, 3 ve 4. sınıf olarak 3 bin 437 emniyet müdürü, 489 emniyet amiri, 632 başkomiser, 7 bin 333 komiser, 10 bin 853 komiser yardımcısı, 1590 kıdemli başpolis memuru, 1405 başpolis memuru, 259 bin 561 polis memuru, 29 bin 585 çarşı ve mahalle bekçisi görev yapıyor.

Personelin eÄŸitim durumu

Teşkilatta 2 bin 384 ortaokul, 34 bin 72 lise, 71 bin 617 yüksekokul, 203 bin 304 lisans, 16 bin 457 yüksek lisans, 132 doktora eğitim seviyesinde personel çalışıyor.

Temel amacı, halkın huzur ve güvenliÄŸini saÄŸlamak olan Emniyet TeÅŸkilatı, “kaliteli hizmet sunmanın nitelikli ve eÄŸitimli insan gücüyle mümkün olduÄŸu” bilinciyle personelin eÄŸitimi ve geliÅŸimine yatırım yapıyor.

Polis amiri ya da memur adaylarına, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (PAEM), polis meslek yüksekokulları (PMYO), polis meslek eğitim merkezlerinde (POMEM) mesleki temel eğitim veriliyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°stanbul’da hava kirliliÄŸi yüzde 8 azaldı

HIZLI YORUM YAP