23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
BaÅŸta “Ä°nek Åžaban” olmak üzere canlandırdığı iyi ve saf adam rolleriyle her yaÅŸtan izleyicinin beÄŸenisini kazanan Kemal Sunal, izleyiciyi güldürürken düşündürmeyi de baÅŸardı.
“Süt KardeÅŸler”, “Hababam Sınıfı”, “Tosun PaÅŸa”, “Sahte Kabadayı” ve “Kapıcılar Kralı” gibi filmlerin yanı sıra gülüşüyle de hafızalarda yer edinen Kemal Sunal’ın vefatının üzerinden 22 yıl geçti.
Türk sinemasında bugün bile çok izlenen yapımlarda baÅŸrol oynayan ve tam adı Ali Kemal Sunal olan sanatçı, Malatyalı Mustafa Sunal ile Saime Hanım’ın ilk çocuÄŸu olarak 11 Kasım 1944’te Ä°stanbul Küçükpazar’da dünyaya geldi. Daha sonra Sunal’ın Cemil ve Cengiz adı verilen iki kardeÅŸi daha oldu.
Saime Sunal, yapılan bir röportajda oÄŸlunun içine kapanık ve son derece sessiz bir kiÅŸiliÄŸi olduÄŸunu anlatarak, “O kadar içine kapanıktı ki sıkıntısını, üzüntüsünü belli etmiyordu. KeÅŸke belirtseydi, keÅŸke kavga etseydi de o kadar kapalı olmasaydı.” ifadelerini kullanmıştı.
Kemal Sunal, ilk öğrenimini Mimar Sinan Ä°lkokulunda, liseyi ise 11 yılda bitirdiÄŸi Vefa Lisesinde tamamladı. Henüz lisedeyken tiyatroya ilgi duymaya baÅŸlayan sanatçının yeteneÄŸini, felsefe öğretmeni Belkıs Balkır fark etti. “Sen oyuncu olmalısın” diyen Belkıs öğretmen, Sunal’ın babasını ikna ettikten sonra, usta oyuncuyu Kenter Tiyatrosu’na götürerek, Müşfik Kenter ile tanıştırdı.
Dar gelirli bir ailenin çocuÄŸu olarak zorlu ÅŸartlar altında çocukluk ve gençlik dönemini geçiren Sunal, bir röportajında “Ä°ÅŸte o yokluklar Kemal Sunal’ı yarattı.” demiÅŸti.
Sanatçı, henüz tiyatro ve sinemaya adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı, üniversite öğrenimi sırasında ve sonrasında ise Emayetaş Fabrikasında çalıştı.
Lisede amatör olarak ilk kez “Zoraki Tabip”le sahneye çıkan Sunal, aynı tarihlerde oynadığı bir oyun ile AkÅŸam gazetesinin düzenlediÄŸi liseler arası tiyatro yarışmasında “En Ä°yi Karakter Oyuncusu” ödülünü aldı.
Unutulmaz sanatçı, profesyonel tiyatro oyunculuÄŸuna 1966’da baÅŸladı. Kenter Tiyatrosu’nda ilk kez “Deli Ä°brahim” adlı oyunda sahneye çıkan Sunal, canlandırdığı “celladın yardımcısı” rolüyle repliÄŸi olmamasına raÄŸmen seyirciyi güldürmeyi baÅŸararak, dikkatleri üzerine çekti.
Sunal, 1981’de Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulunda baÅŸladığı vatani görevini, Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki usta birliÄŸinde tamamladı.
Kenter Tiyatrosu’nda uzun süre kalmayan Sunal, oyuncu Bülent KayabaÅŸ ile tanışmasına vesile olan ve henüz yeni kurulan Pendik Tiyatrosu’na katıldı.
Sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü Sunal, bir yandan tiyatroya devam ederken ÅŸu anki adı Marmara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla Ä°liÅŸkiler Yüksekokulu’nda 2 yıl öğrenim gördü. EÄŸitimini yoÄŸun tiyatro turneleri sebebiyle yarım bırakan Sunal, 1992’de çıkan öğrenci affı sonrasında üniversitenin 2. sınıfından devam ederek, 1995’te 51 yaşındayken mezun oldu.
Mezuniyet töreninde, “4 yıllık üniversite maratonu sonunda bitti ama benimki biraz zor bitti. Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim.” diyen sanatçı, daha sonra radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve “Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” baÅŸlıklı tez hazırladı. Sanatçının tezi, aynı adla 2005’te ailesi tarafından kitaplaÅŸtırıldı.
Pendik Tiyatrosu’nun maddi sorunlar nedeniyle kapanması sonrası, idol olarak gördüğü ve 4 yıl kaldığı Ulvi Uraz’ın tiyatrosuna geçen Sunal, ardından da Aksaray Küçük Opera’da, Ayfer Feray Tiyatrosu ve DevekuÅŸu Kabare Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.
DevekuÅŸu Kabare’de Sunal’ın oynadığı “Dün Bugün” adlı oyunu izleyen Münir Özkul, ünlü yönetmen Ertem EÄŸilmez’e, “Bak Ertem, bu çocuÄŸa dikkat et. Bunda iÅŸ var.” diyerek, EÄŸilmez ile Sunal’ın tanışmasını saÄŸladı.
Sunal, EÄŸilmez’in 1973’te çektiÄŸi “Tatlı Dillim” filminin kadrosuna katılarak, sinemaya ilk adımı attı. Filmde Sunal’ın yanı sıra Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın da rol aldı.
Sanatçı, 1974’te Atıf Yılmaz’ın yönettiÄŸi “Salako” filminin ardından 1975’te rol aldığı Zeki Ökten’in “Hanzo” ve “ÅžaÅŸkın Damat” filmlerinde baÅŸrol oynadı.
YeÅŸilçam’ın en parlak yıllarından biri olan 1975’te, Rıfat Ilgaz’ın eserinden EÄŸilmez’in beyaz perdeye uyarladığı “Hababam Sınıfı”nda usta isimlerle rol alan Sunal, filmin ardından “Åžaban” ve “Ä°nek Åžaban” lakaplarıyla tanınır oldu.
Usta oyuncu, 1976’da “Süt KardeÅŸler”, “Hababam Sınıfı Uyanıyor”, “Tosun PaÅŸa”, “Sahte Kabadayı”, “Meraklı Köfteci” ve “Kapıcılar Kralı” gibi unutulmazlar arasına giren filmlerde, 5 farklı yönetmenle çalıştı.
DevekuÅŸu Tiyatrosu’nun Ankara turnesi sırasında Gül Sunal ile tanışan ve 1975’te evlenen baÅŸarılı oyuncunun, Ali ve Ezo adını verdiÄŸi çocukları dünyaya geldi.
“Tatlı Dillim” filminden sonra tiyatro ve sinemayı aynı anda yürütmeyi bırakan sanatçı, kariyerine sinemayla devam etti.
Başarıya giden yolun disiplinden geçtiğine inanan, işinde her zaman titiz ve tertipli olduğunu söyleyen Sunal, rollerinde genellikle halkın içinden bir halk kahramanını canlandırarak dikkati çekti.
Usta oyuncu, Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı” eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı “Ä°nek Åžaban” tiplemesi baÅŸta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziÄŸi ve hayat verdiÄŸi tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye’nin en sevilen oyuncularından biri oldu.
Sanatçı, verdiği röportajlardan birinde, telif yasası nedeniyle her akşam sunulan filmlerden sadece yapımcının para aldığını, oyuncuların hiç para kazanmadığını anlatarak, gördüğü ilginin nedenini şöyle değerlendirmişti:
“Bu sevginin arkasında yatan sır, ilk baÅŸta benim sade bir vatandaÅŸ olmamdan kaynaklanıyor. Halkın arasından gelmemden, sırtımı halka dayamamdan kaynaklanıyor. Ben bir balon deÄŸilim, böyle çıkanlar oluyor her gün basında televizyonda gözükmeye mecburlar ayakta kalabilmek için. Benim böyle bir ÅŸeye ihtiyacım yok, senelerce de olmadı.”
Kemal Sunal, 26 yıllık sanat hayatına, tiyatro oyunları hariç 6’sı yan rol, 76’sı baÅŸrol olmak üzere 82 film sığdırmayı baÅŸardı.
“Saygılar Bizden”, “Åžaban Askerde”, “Åžaban ile Åžirin” ve “Bay Kamber” olmak üzere 1993-1996’da toplam 4 dizide de oynayan Sunal, filmlerinde öğretmenden bekçiye, kapıcıdan çöpçüye kadar birçok karaktere girerek, her dönem seyirciler tarafından ilgi gördü.
Aynı zamanda canlandırdığı her karakterle seyircilerin yüzünü güldürmeyi baÅŸaran ve halk tarafından fazlasıyla benimsenen Kemal Sunal’ın oynadığı filmlerin genelinde, Türk halkının geleneklerinden, adetlerinden ve inanışlarından örnekler öne çıktı.
Motivasyon filmleri olarak da adlandırılan Sunal’ın yer aldığı yapımlar ayrıca bir “baÅŸarı öyküsü” özelliÄŸi taşıdı.
Usta oyuncu, “Ä°nek Åžaban” filminde bir karpuzcunun baÅŸarılı bir kaleci olup yükselmesini, “Doktor Civanım” filminde bir hademenin doktor kılığında köylülerin gözünde büyümesini, “Korkusuz Korkak” filminde Mülayim’in sıradan bir memurken mahallenin gözünde kahraman olmasını, “Salako” filminde saf bir köylünün iyi niyetli bir eÅŸkıyaya dönüşmesini, “Bekçiler Kralı” filminde sıradan bir bekçinin, mahallelinin dertlerine çare bularak halkın umudu haline gelmesi, “Yüz Numaralı Adam” filminde ise yine fakir bir karakterin reklam yıldızı olmasını canlandırdı.
Bugüne kadar birçok ödüle deÄŸer görülen Sunal, aynı zamanda “Kapıcılar Kralı” filmiyle 1977 Antalya Film Festivali’nde “En Ä°yi Erkek Oyuncu Ödülü”, 1989’da “Düttürü Dünya” filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali’nde “En Ä°yi Erkek Oyuncu” ödülünü, 1998’de de Antalya Film Festivali’nde “YaÅŸam Boyu Onur Ödülü”ne deÄŸer görüldü.
Uçak fobisi olan ve hayatında hiç uçaÄŸa binmeyen Sunal, “Balalayka” filminin 3 Temmuz 2000’de yapılacak çekimlerine katılmak için Trabzon’a gitmek üzere bindiÄŸi uçakta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilen usta oyuncunun rol aldığı yapımların bazıları şöyle:
“Canım KardeÅŸim, Oh Olsun, Mavi Boncuk, Salak Milyoner, Hanzo, Hababam Sınıfı Serisi, Åžaban Serisi, Meraklı Köfteci, Ä°bo ile Güllüşah, Sakar Åžakir, Yüz Numaralı Adam, Bekçiler Kralı, Zübük, Sahte Kabadayı, Avanak Abdi, Korkusuz Korkak, Åžark Bülbülü, Devlet KuÅŸu, Gol Kralı, Üç Kağıtçı, Doktor Civanım, Yedi Bela Hüsnü, Postacı, Varyemez, Propaganda.”
AA
Kırkpınar’da ÅŸampiyon belli oluyor
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak