25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye Çin’in radarında!

Türkiye elektrikli araç bataryası üretiminde Çinli firmanın radarında Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi İklim ve İleri Teknolojiden Sorumlu Direktör Vekili Livingston, "Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli." dedi.

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi Ä°klim ve Ä°leri Teknolojiden Sorumlu Direktör Vekili David Livingston, Türkiye’nin elektrikli araç projesinin ülke ekonomisi açısından önemli bir adım olduÄŸunu belirterek, “Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli. Dünyanın en büyük batarya üretim ve teknoloji ÅŸirketlerinden biri olan Çinli CATL firması bir batarya üretim fabrikası kurulması için Türkiye’yi inceliyor.” dedi.

Livingston, Anadolu Ajansının (AA) global iletiÅŸim sponsoru olduÄŸu, Atlantik Konseyi Türkiye ve Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası ev sahipliÄŸinde düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansı: Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar ve Batı Balkanlarda Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler” programında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubunun, Türkiye’nin elektrikli araç kullanımının yaygınlaÅŸmasına verdiÄŸi stratejik önemi ortaya koyduÄŸunu ifade eden Livingston, projenin emisyonların azaltılmasının yanında enerji güvenliÄŸi açısından da oldukça önemli bir adım olduÄŸunu söyledi.

Livingston, Türkiye’nin büyük miktarı petrol olmak üzere 40 milyar doları aÅŸkın yıllık enerji ithalatı bulunduÄŸuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin yerli elektrikli araç stratejisi cari açığın azaltılması açısından oldukça önemli. Çünkü hem petrol ithal etmek yerine yerli ve elektrikli otomobil kullanılacak hem de gelecekte dışarıdan daha az elektrikli araç ithal edilecek. Ayrıca, Türkiye’nin bu aracı dünya piyasalarına ihraç edeceÄŸini de düÅŸünüyorum.” dedi.

Türkiye’nin “2030’a kadar 1 milyon elektrikli araç” hedefinin ulaşılabilir olduÄŸunu dile getiren Livingston, ÅŸöyle devam etti:

“Shura Enerji DönüÅŸümü Merkezine göre, 2030’a kadar Türkiye’de her 10 kiÅŸiden 3’ü elektrikli araç kullanacak. Bu nedenle bu süre içinde ülkedeki anahtar geçiÅŸ koridorlarında 1 milyon ÅŸarj istasyonu nasıl kurulabilir konusunu yakından ele almak gerekecek. Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli. Dünyanın en büyük batarya üretim ve teknoloji ÅŸirketlerinden biri olan Çinli CATL firması bir batarya üretim fabrikası kurulması için Türkiye’yi inceliyor. Bu noktada yatırım çekmek için bazı teÅŸvik mekanizmalarına ihtiyaç olacak.”

“Åžeffaf ve güvenilir arz zinciri yaratılmalı”

Livingston, elektrikli araçlar için batarya üretimi kapsamında bazı temel madenlerin de yeniden önem kazanacağını belirterek, Türkiye’nin bu madenleri kendisinin üretebileceÄŸini söyledi.

Türkiye için bir baÅŸka seçeneÄŸin de Afrika ve Güney Amerika’daki ülkelerle mevcut ticari iliÅŸkilerini kullanarak güvenilir ve saÄŸlıklı bir arz zinciri oluÅŸturmak olduÄŸunu dile getiren Livingston, özellikle Güney Amerika’da “lityum üçgeni” olarak bilinen Bolivya, Åžili ve Arjantin ile görüÅŸmeler yapılabileceÄŸini ifade etti.

Livingston, bu ülkelerin günümüzde dünyanın en önemli lityum üreticileri olarak öne çıktığını vurgulayarak, “Türkiye’nin de bazı lityum, grafit ve uranyum yatakları olduÄŸunu biliyorum ancak temel mesele bunların tamamını ülke içinde üretmek deÄŸil. Önemli olan, batarya üretim fabrikasını besleyecek fiyat ÅŸeffaflığı ve güvenilirliÄŸi olan bir arz zinciri yaratmak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Uzaya çıkmaya hazır mısınız?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.