28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’de 3 milyon engelli çocuk var

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat:
"Dünya Sağlık Örgütü'nün hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu saptama, Türkiye'de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk olduğu anlamına gelmektedir"

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat, Dünya SaÄŸlık Örgütü hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini, bu saptamanın, Türkiye’de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk olduÄŸu anlamına geldiÄŸini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Fırat, özel gereksinimi olan çocukların bakımı ve saÄŸlığının özel ilgi istediÄŸini, bir toplumun geliÅŸmiÅŸlik düzeyinin bu çocukların topluma kazandırılması ile belirlendiÄŸini kaydetti. 

Bu çocuklarda sorunun hekim tarafından erken saptanmasının ardından ayrıntılı derecelendirilmesi gerektiÄŸini aktaran Fırat, “Aile, çocuÄŸun tanısı ve ek sorunları konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. ÇocuÄŸun durumu ve ihtiyaçları aktarılırken, ailenin bazı ruhsal bunalım aÅŸamalarından geçebileceÄŸi ancak durumu kabul etme aÅŸamasına gelen ailelerin saÄŸlık personeli ile iÅŸ birliÄŸi yapabileceÄŸi unutulmamalıdır. Bu nedenle ailelere gerekirse psikolojik destek saÄŸlanarak durumu kabul etme noktasına getirmek çok önemlidir. Bunların yanı sıra genetik danışma da ailenin benzer sorunu olan çocuklara sahip olmasını önlemek açısından gereklidir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Özel gereksinimli çocuÄŸun eÄŸitimiyle ilgili potansiyel olanaklar ve güçlükler açısından aile ortamı ile sosyal çevrenin deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini belirten Fırat, “Bu noktada sosyal hizmetler uzmanları devreye girerek aileye sosyal destek saÄŸlanmalıdır. Sorunun tedavi edilebilir yönlerinin tedavi edilmesi ve kalıcı sakatlıkların önlenebilmesi için ekipte pratisyen hekim, çocuk hekimi, geliÅŸim nöroloÄŸu, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmetler uzmanı ve eÄŸitimci mümkünse bulunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Özel gereksinimli çocuklar arasında okula gidenlerin oranı yalnızca yüzde 2”

Dr. Cem Koray Fırat, toplumda, özel gereksinimli çocukların bakımında “ne yapamadığını deÄŸil, neler yapabileceÄŸini görün” yaklaşımının temel alınması gerektiÄŸini vurgulayarak, özel gereksinimli çocukların bakımının hem hastanede hem de toplum içinde yapılması gerektiÄŸini vurguladı. 

Fırat, ÅŸunları kaydetti: 

“Özel gereksinimli çocukların eÄŸitilmesi, onların kendi yaÅŸantılarını sürdürmeleri açısından çok önemlidir. Ülkemizde özel gereksinimli çocuklar arasında okula gidenlerin oranı yalnızca yüzde 2’dir. Engelliler için özel okullar da olmakla birlikte modern eÄŸitim yaklaşımı; özel gereksinimli çocukların normal eÄŸitim veren okullarda yetiÅŸtirilmesini öngörmektedir. Böylece erken dönemde bu çocukların yaÅŸama alışmaları, toplumun da onları benimsemesi saÄŸlanmaya çalışılmaktadır. Özgül eÄŸitimleri sırasında özel gereksinimli çocuklara, toplumdaki engellilik hakları konusunda bilgi verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki engelli bireyleri yaÅŸamları boyunca kısıtlayan yegane ÅŸey, onların ihtiyaçlarına cevap vermeyen çevredir. Özel gereksinimli çocuklar, aileleri, sosyal çevreleri ve toplum tarafından ÅŸefkat, ilgi ve anlayışla çevrelenmelidir. Bakımı, eÄŸitimi, sosyal ihtiyaçları karşılanmış her çocuk gibi onlar da geleceÄŸe umutla bakabilmelidir.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Brezilya’da sokak partisinde izdiham: 9 ölü

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.