24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’de corona virüs aşısı için randevu verilmeye baÅŸlandı

Küresel yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde geliştirilen aşılardan Çinli Sinovac firmasınca üretilen ve Türkiye'ye getirilen 3 milyon dozluk CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test süreci tamamlandı. Aşı randevusu MHRS.GOV.TR sistemi ve ALO 182 üzerinden verilmeye başlandı.

Çin’den 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen ve Ankara EsenboÄŸa Havaalanı’ndan, tüm sıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemler bulunan SaÄŸlık Bakanlığı Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü Aşı ve Ä°laç Deposu’na nakledilen aşıların kabulü, sıcaklık kaydedici cihazlarla kontrolü ve uygunluÄŸunun teyidinin ardından yapıldı.

Aşılardan rastgele alınan numuneler, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TÄ°TCK) laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 14 gün sürecek olan analiz süreci baÅŸlatıldı. 14 günlük inceleme süreci bugün tamamlandı. Aşılamanın PerÅŸembe veya Cuma günü baÅŸlaması bekleniyor. 

SAÄžLIK ÇALIÅžANLARI VE HUZUREVLERÄ°NDE KALANLAR AÅžILAMADA Ä°LK SIRADA

Bu süreçte aşılar, SaÄŸlık Bakanlığına ait iklimlendirme özelliÄŸine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.

Bilim Kurulunca çeÅŸitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi. Buna göre aşılama çalışmalarının dört aÅŸamada yürütülmesi planlandı. 

Ä°lk aÅŸamada saÄŸlık çalışanları, 65 yaÅŸ üstündekiler ile yaÅŸlı ve engellilerle korumaevlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaÅŸayan yetiÅŸkinler aşılanacak.

Ä°kinci aÅŸamada aşı, toplumun iÅŸleyiÅŸi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik iÅŸlerde çalışan kiÅŸiler ile 50 yaÅŸ ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara uygulanacak.

Üçüncü aÅŸamada, 50 yaÅŸ altı en az bir kronik hastalığı bulunanlar, genç yetiÅŸkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak.

Dördüncü ve son aÅŸamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

AÅžILAMA Ä°ÇÄ°N RANDEVU ÅžART

VatandaÅŸlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaÅŸan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.

VatandaÅŸlar, konumlarına göre Kovid-19 risk sıralamasını e-Nabız sitesinden görebilecek. 

Aşılar 28 gün ara ile 2 doz olarak uygulanacak.

Hastanelerde yapılacak Kovid-19 aşı uygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları doÄŸrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde “Aşı Uygulama Odası” oluÅŸturuldu. Aşı uygulamaları, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yapılacak.

Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kiÅŸi alınacak. Aşı uygulama esnasında aşılama ile ilgili gerekli kayıtlar tutulacak.

Aşı için gelen kiÅŸinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek. Aşıyı uygulayacak saÄŸlık çalışanı kimlik bilgileri ve kiÅŸi için ayrılan aşı ile eÅŸleÅŸmesini saÄŸlayacak.

KiÅŸi için ayrılmış aşı açılarak kiÅŸiye aşı uygulaması yapılacak. Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilecek. 

Kovid-19 aşılaması ile ilgili uygulamaya yönelik kurallar ve kılavuzlar saÄŸlık kuruluÅŸlarına iletilecek. Ayrıca bilgilendirme amaçlı web sayfası ve süreç yönetimi açısından bir mobil uygulama devreye alınacak. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altına alınması dijital sitem üzerinden anlık takip edilecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Brent petrolün varili 57,22 dolar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.