27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 6 bin 462 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre bugün koronavirüsten 45 kişi hayatını kaybetti.

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent YerleÅŸkesi’nde birlikte gerçekleÅŸtirilen Toplum Bilim Kurulu ve Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Ä°nsan ve ünsiyet kelimelerinin aynı kökten geldiÄŸini belirten Koca, insanın en büyük özelliÄŸinin rahata da zorluÄŸa da hızla adapte olması, ünsiyet kazanması olduÄŸunu söyledi.

Koca, bu özelliÄŸin insanın en güçlü yanı, bazen de duyarsızlığının ve baÅŸarısızlığının sebebi olduÄŸunu ifade ederek, “Uzun bir süredir koronavirüs aramızda, öyle görünüyor ki bu konuya karşı zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaÅŸadığımızı söyleyebilirim. Gelenek ve göreneklerimizin önemli parçalarından olan bayramlar ve düÄŸünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eÅŸiÄŸe getirdi.” diye konuÅŸtu.

Halkın büyük çoÄŸunluÄŸunun, ilk günkü hassasiyetle koronavirüse karşı tedbirler almaya devam ettiÄŸini vurgulayan Koca, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“En azından koronavirüs için kaçınılmaz olan maske-mesafe ve temizlik ÅŸartlarına riayet ediyor. Ancak ÅŸurası unutulmamalıdır ki bir salgınla mücadelede toplumun her ferdinin aynı duyarlılığı göstermesi gerekir. DüÄŸünler ve bayramlaÅŸmalar da dahil olmak üzere bu mücadeleye bir istisna getiremeyiz, bir ara veremeyiz. Sizin karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok arzu ederdim. Ne var ki hastaların ve yitirdiÄŸimiz canlarımızın sayısı tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de tekrar artıyor.”

Haziran sonrası baÅŸlayan yeni dönemin, tipik bir normalleÅŸme süreci olmadığının altını sürekli çizmeye çalıştığını anlatan Koca, bundan böyle “kontrollü sosyal hayat”ın baÅŸladığını ve bunun kısıtların biraz esnediÄŸi bir dönem olduÄŸunu söylediÄŸini anımsattı.

Koca, “Bu dönem hayatımızın, saÄŸlığımızı garanti edecek ÅŸekilde kısmen özgürleÅŸmesi olmalıydı. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Bu yeni dönemin, vatandaşımızın ferasetiyle iyi anlaşılacağını umduk. EÄŸer anlaşıldı ise gereÄŸinin ne kadar yerine getirildiÄŸini takdirlerinize bırakıyorum. Tatil yerlerinde, eÄŸlence yerlerinde, çarşı, pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduÄŸunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Salgın artarak devam ediyor”

DüÄŸünlerin, niÅŸanların, sünnet törenlerinin, taziyelerin, yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini aldığına dikkati çeken Koca, “Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Görüyorsunuz, her gün test sayımızı artırıyoruz. Açıkladığımız yeni hasta sayımız düÅŸmüyor. Bu vakalardan dolayı ağır hastalık geçirenlerin, yoÄŸun bakımda tedavi görenlerin sayısı artıyor. Her gün bu sebeple vatandaÅŸlarımız canlarından olmaya devam ediyor. Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Bütün bunlar, gerekli kaynak ve altyapıların yanında, titiz bir bakım, kesintisiz bir hizmet gerektiriyor.” dedi.

Bu yüke hayallerin ötesinde omuz verenlerin olduÄŸunun unutulmaması gerektiÄŸini belirten Koca, ÅŸunları kaydetti:

“Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiÄŸi, evden çalışmanın özendirildiÄŸi bu dönemde, gündüz ve gece göreve devam eden, aylardır evine gidemeyen, çocuÄŸunu, eÅŸini kucaklayamayan doktorlarımız, hemÅŸirelerimiz ve her düzeyde saÄŸlık personelimiz var. Evet, saÄŸlık personelimiz mesleÄŸe adım atarken, acı çekerek, hüzünlenerek, umutlanarak, sevinerek, acıları ve sevinçleri paylaÅŸarak yaÅŸayacağı bir hayata talip olduÄŸunun bilincindedir. Doktorundan hasta bakıcısına kadar her aÅŸamada sabır ve fedakarlık isteyen bir mesleÄŸin mensubu olduÄŸunu bilmektedir. Ancak bu fedakarlığını, sorumsuzca davranışlara feda etmek zorunda olmamalıdır.   

VatandaÅŸlarımıza ÅŸüpheli vakalardan uzak durmasını tavsiye ederken, saÄŸlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaÅŸtırıcı hastalarla birlikte geçirmektedir. YoÄŸun mesaileri geceyi gündüze, gündüzü geceye devÅŸirmekte, kaderin mutsuz yüzü ile tanışmış insanların mutlu edilmesi uÄŸruna kendi mutluluklarını feda edebilmektedirler.” 

Bakan Koca, “Åžu ana kadar saÄŸlık kuruluÅŸlarımızda virüsün bulaÅŸmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 saÄŸlık çalışanımızı da yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Tümüne Allah’tan rahmet diliyorum. Bu ortamda, saÄŸlık kuruluÅŸlarımızda hala ÅŸiddete baÅŸvuranların olması, saÄŸlık personelimizin menfur saldırılara muhatap olması içimizi acıtıyor, ÅŸevkimizi kırıyor.” ifadelerini kullandı. 

Sorumluluk çaÄŸrısı 

VatandaÅŸlardan sorumluluk beklediklerine dikkati çeken Fahrettin Koca, “Mesafeyi gözetmeyen kalabalıklar, kalabalık içine atılan her adım, unutulan her maske, ihmal edilen her tedbir, bir deÄŸil, onlarca can yakmaktadır. Gücümüzü kırmakta, pandemi mücadelemizi zora koÅŸmaktadır.” diye konuÅŸtu.

Bakan Koca, saÄŸlıkçıların beklentisinin alkıştan öte bir hassasiyet olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Bu hassasiyet, tüm vatandaÅŸlarımızın hastalık riskine karşı tetikte olması için gerekli. Bu hassasiyet, yaÅŸlılarımızın, kronik hastalığı olanların korunması için gerekli. Bu hassasiyet, pandemi nedeniyle iÅŸ yeri tam çalışamayan kardeÅŸimizin iÅŸine, aşına kavuÅŸması için, evlatlarımızın eÄŸitimine devam edebilmesi için gerekli.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Riskli iller 

Salgının seyrine iliÅŸkin Koca, “Ülke genelinde durum kontrol altında. Ä°stanbul’da Trakya’da ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu’da maalesef bir artış var. Son dönemde artışın en fazla olduÄŸu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Åžanlıurfa ve Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışlarına baÄŸlı hastane sıkıntısı yaÅŸandı. Hızlı müdahale ile sorunlar aşılmaktadır. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir.” bilgisini verdi. 

Hasta sayısını Gaziantep’te yüzde 52, Åžanlıurfa’da yüzde 59, Diyarbakır’da yüzde 49, Mardin’de yüzde 61 aÅŸağı çekmeyi baÅŸardıklarını ifade eden Koca, Konya’da kısmen kontrol altına alındığını, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri’nin halen yüksek riskli iller arasında bulunduÄŸunu belirtti. 

Bakan Koca, virüsün gücünü kaybetmediÄŸini vurgulayarak, “Rakamlar bize ölüm ve ağır vaka sayısının arttığını söylüyor. Özellikle ağır vaka sayısını azaltmamız gerekiyor. Risk burada. Mücadelemizin temel hedefi de bunu önlemeye yönelik.” dedi. 

Sorunun küresel, mücadelenin ulusal olduÄŸunu ifade eden Koca, yöntemlerde benzerlik olsa da her ülkenin kendi mücadelesini kendi ÅŸartlarında verdiÄŸini kaydetti. 

Bakan Koca, Bilim Kurulunun bu dönemde karar süreçlerinde rehberlik yaptığına iÅŸaret ederek, “AraÅŸtırma ve görüÅŸleriyle bazen tavsiye, zaman zaman da uyarılarını yaptı. Ülke olarak aldığımız kararlarda, uyguladığımız tedbirlerde yol gösterici oldu. Görev alan tüm bilim adamlarımıza müteÅŸekkirim.” ifadesini kullandı. 

“Ä°zolasyona uymayan 153 bin pozitif kiÅŸi HES sayesinde tespit edildi” 

HES kodu uygulamasının başarıyla devam ettiğini vurgulayan Koca, şu bilgileri aktardı:

“Ä°zolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kiÅŸi ve temaslı, bu sayede tespit edilmiÅŸ oldu. Kitle ulaşım araçlarından sonra birçok sosyal mekana giriÅŸte de uygulanmak üzere yaygınlaÅŸtırılacaktır. Haziran’da 6 bin 289 olan filyasyon ekip sayımızı ÅŸu anda 10 bin 802’ye çıkardık. Ä°ller bazında ayrı ayrı deÄŸerlendirme yaparak il hıfzıssıhha kurullarımızı harekete geçirdik. 

Her ilin kendi özelinde tedbirler almaya baÅŸladık. Özellikle sorunlu illerde filyasyon ekiplerinin sayısını hızla arttırıyoruz. Åžu anda Konya’da 460 ekip, Åžanlıurfa’da 200 ekip, Mardin’de 111 ekip, Diyarbakır’da 370 ekip, Erzurum’da 207 ekip, Ä°zmir’de 350 ekip, Kayseri’de 120 ekip, Van’da 128 ekip sahada. Salgın, bölgesel farklılıklara raÄŸmen ülke genelinde kontrol altındadır. Ancak önümüzde mevsimsel gribal enfeksiyonların da artacağı bir dönem var. Koronavirüsün bu mevsimsel hastalıklarla birleÅŸmesi mümkündür. Ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu deÄŸiÅŸecek. “

“Maskeyle nefes almak, entübasyonla solumaktan kolay”

Koca, pandemi eylem planına uygun ÅŸekilde yeni mücadele dönemine karşı hazırlandıklarını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

“Tedbirlerin sürekliliÄŸi salgınla mücadelemizin baÅŸarıya ulaÅŸmasında önemli yer tutmaktadır. VatandaÅŸlarımızın sadece tedbirlere uyumda deÄŸil, kontrol ve denetiminde de destek olmasını bekliyoruz. BaÅŸta pandemi hastanelerinde çalışanlar olmak üzere, tüm hekim arkadaÅŸlarım, kıymetli hemÅŸirelerimiz, bütün saÄŸlık çalışanlarımız, bilim insanlarımız, salgınla mücadelenin tüm mensupları sizden iyi haberler bekliyor. Onlar için, maske, mesafe kuralına, tedbirlere uymanızdan daha güzel bir haber ve teÅŸekkür yoktur. Unutmayalım tedbir, mücadeleden kolay, maskeyle nefes almak, entübasyonla solumaktan kolay, evimizde ailemizle vakit geçirmek, hastanede tek başına yatmaktan daha huzurludur.”

2019 ve 2020’nin 8 aylık ölüm istatistikleri 

Bakan Koca, Türkiye’nin günlük koronavirüs tablosunu açıkladıktan sonra bazı verilere iliÅŸkin bilgileri de paylaÅŸtı.

Erken dönemde ilaç uygulamasından önemli sonuç aldıklarını anlatan Bakan Koca, 14 Mart-1 Haziran arasında vefat eden vatandaÅŸların yaÅŸ ve cinsiyetlerine göre ayrıldığı bir tabloyu gösterdi. 

YaÅŸ arttıkça hem erkeklerde hem de kadınlarda vefat oranının dramatik ÅŸekilde arttığına dikkati çeken Koca, baÅŸka bir grafikte ise 1 Haziran – 1 Eylül arasında vefat edenlerin yaÅŸ ve cinsiyet dağılımını paylaÅŸtı. Burada da tedbirlerin hafiflemeye baÅŸlamasıyla 65 yaÅŸ üstü vatandaÅŸların vefat oranının yükseldiÄŸinin görüldüÄŸünü aktardı. 

BaÅŸka bir grafikte ise 2019-2020 yıllarının 8 aylık ölüm istatistiklerinin yer aldığını belirten Koca, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Burada özellikle 2019’da toplam ölümler 297 bin 275’ti. Buna yıllık beklenen artış oranı olan yüzde 2,2 ilave edildiÄŸinde 2020 için beklenen ölüm 303 bin 815. Bu yıl gerçekleÅŸen ölüm 303 bin 262. Yani geçen yılki vefat sayımızla uyumlu, hatta daha altında. Ä°lk 8 ay için söylüyorum. Ama Kovid-19’dan gerçekleÅŸen 6370 vefatı da ekleyince bu yılın ilk 8 ayındaki vefat sayımız 309 bin 632 oldu. Burada özellikle 2020 için enfeksiyondan kaybedilen hastanın daha az olduÄŸunu ama Kovid nedeniyle kaybedilenlerle toplamda arttığını görmüÅŸ oluyoruz. 2019 yılı ilk 8 ayı enfeksiyon hastalıklardan vefat sayımız 8 bin 72 ama bu yıl bu sayı 7 bin 491. Yani geçen yıldan daha düÅŸük. Bu veriler ışığında ÅŸu söylenebilir Kovid hastalarının enfeksiyon diye kaydedilmesinden ziyade belki tersini iddia etmek, eskiden enfeksiyon tanısını konan bazı hastalarımızın Kovid olarak kaydedildiÄŸi de söylenebilir. Yani enfeksiyondan kaybedilenlerin bu yıl için aynı dönemde 8 bin 72 yerine 7 bin 491, ÅŸu an ilk 8 ayda.”

“YoÄŸun bakımda ve entübe olanların yaÅŸ ortalaması 65-75 bandında”

Bakan Koca, son bir aya iliÅŸkin verileri de grafiklerle paylaşırken, her yaÅŸ grubunda tedbirlere uyulmasını istedi. 

Ä°yileÅŸenlere iliÅŸkin grafik paylaÅŸan Koca, “Gençlerimiz ve orta yaÅŸ grubu vatandaÅŸlarımızın iyileÅŸme düzeyi yaÅŸlılarımıza göre daha yüksek. Bu da bize özellikle yaÅŸlılarımızın hastalığa yakalanmamasını saÄŸlamak zorunda olduÄŸumuzu göstermiÅŸ oluyor.” dedi. 

Koca, baÅŸka bir grafikte de yaÅŸlı nüfusun pnömoniye yakalanma oranındaki artışa dikkati çekti. 

Ä°l bazında yoÄŸun bakımda yatan ve entübe olan hasta sayısına iliÅŸkin verileri de paylaÅŸan Bakan Koca, “Özellikle hasta yaÅŸ ortalaması diÄŸerlerinden yüksek olan illerimizi dikkatinize alıyorum. GümüÅŸhane 51,7, UÅŸak 46,48, Sinop 46,43, Aksaray 46,3 ile hasta yaÅŸ ortalaması en yüksek olan iller. YoÄŸun bakımda ve entübe olan hastalarımızın yaÅŸ ortalamasının ise 65-75 yaÅŸ bandında olduÄŸu görülmektedir. 60 yaÅŸ ve üstü vatandaÅŸlarımızın entübe olma oranlarının dramatik bir ÅŸekilde arttığı net bir ÅŸekilde görülüyor.” diye konuÅŸtu. 

Bakan Koca, bundan sonra verilerin daha ayrıntılı bir ÅŸekilde SaÄŸlık Bakanlığının internet sitesinden duyurulacağını kaydetti. 

“Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduÄŸu il Ankara”

Bir gazetecinin, “Grip ve zatürre aşılarının teminine iliÅŸkin sıkıntı var mı? Bununla ilgili bir planlama var mı?” sorusuna Koca, “Geçen yıla göre bu yıl daha fazla grip ve zatürre aşısının tüketileceÄŸini biliyoruz.” cevabını verdi.

Grip ve zatürre aşısı yaptırması gerekenlerle ilgili bir algoritma geliÅŸtirildiÄŸini belirten Koca, grip aşısının geçen yıldan daha fazla, dört kat olması için çabaladıklarını, bununla ilgili baÄŸlantıları kurduklarını, kimlere grip ve zatürre aşısının yapılması gerektiÄŸiyle de ilgili Bilim Kurulu tarafından bir çalışma gerçekleÅŸtirildiÄŸini aktardı.

Bakan Koca, “Zorunlu kiÅŸiler için önerdiÄŸimiz algoritma olacak. Sorun yaÅŸamayacağımızı düÅŸünüyorum. Geçen yıla göre 3-4 kat tedarik içinde olacağız.” ifadesini kullandı.

“Türkiye genelinde veya en çok vaka artışı olan Ankara’da kısıtlama olacak mı?” sorusuna Bakan Koca, “Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduÄŸu il Ankara. Ä°stanbul’u iki kat oranında geçmiÅŸ durumda. Ankara’da tedbirleri artırma çabası içindeyiz.” yanıtını verdi.

Bu konuda birtakım tedbirlerin alındığını vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

“Özellikle mesai kavramı, bununla ilgili gerektiÄŸinde kuruma gelmeden, dönüÅŸümlü olarak, 60 yaÅŸ üstü kiÅŸilerin kuruma gelmelerini önlemek gibi düzenlemeler birçok ilimizde baÅŸladı. Ankara özelinde bu daha yoÄŸun bir ÅŸekilde gündeme alındı. Bununla ilgili Pandemi Kurulu da bir karar aldı, biliyorsunuz ama ÅŸu an sokaÄŸa çıkma kısıtı gibi bir durum gündemimizde yok. Önemli olan tedbirlere uyum konusunda herkesin bir gayret ve çaba içinde olmasını saÄŸlamak olmalı.”

“Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz”

Bir gazetecinin “Bilim Kurulu üyelerinin tavsiyeleri dikkate alınmıyor mu?” sorusuna Koca, Bilim Kurulunun bir tavsiye kurulu olduÄŸunu ve kurulun tavsiyelerine uymak için ÅŸimdiye kadar bir gayret içinde olunduÄŸunu dile getirdi.

“Salgın kontrolden çıktı mı?” sorusu üzerine Koca, “Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz ama tedbirlere uyum noktasında, üzerimize düÅŸeni yapma konusunda hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir. Özellikle bazı illerimizde bu durumun daha belirgin olduÄŸunu görüyoruz. Bu Ankara için özellikle söylenebilecek bir durum. Konya’nın biraz stabil bir duruma geldiÄŸini, Kayseri’de ve bazı illerimizde bu artışın devam ettiÄŸini görüyoruz fakat kontrol dışına çıktığını asla söyleyemeyiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bayram ve sonrası yapılan düÄŸünler

Vaka sayısının artmaması için yoÄŸun çaba sarf edildiÄŸine deÄŸinen Koca, erken dönemde filyasyon çalışması yapılmasının, erken dönemde uyguladıkları ilaç tedavisinin önemine dikkati çekti.

Ankara’daki vaka sayısının artışına iliÅŸkin de açıklama yapan Koca, bayram ve sonrası yapılan düÄŸün etkinliklerinin vaka sayısını artırdığına iÅŸaret etti.

SaÄŸlık Bakanı Koca, “DüÄŸünlerle ilgili organizasyonun daha çok nikah tarzında olması, yemekli bir organizasyon tarzında olmaması, niÅŸan, kına gibi etkinliklerin Türkiye çağında yapılmaması ÅŸeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu. Sünnet düÄŸünleri de dahil olmak üzere.” dedi.

“Ankara’da hastane açısından bir sorunumuz yok”

“Ankara’daki kapatılan hastaneler açılacak mı?” sorusu üzerine Koca, ÅŸu bilgileri verdi:

“Åžu an Ankara’da hastane açısından bir sorunumuzun olmadığını söylemek istiyorum ama bizim zaten kapatılan hastaneleri açmak gibi bir eÄŸilimimiz vardı, ilk günden itibaren bunu söylüyordum. Bu hastanelerimizin özellikle yoÄŸun bakım bölümlerini devrede tutma noktasında bir çaba içindeyiz.” 

“Aşı çalışmaları”na iliÅŸkin de bilgi veren Koca, Bakanlığın ÅŸu ana kadar iki aşıya onay verdiÄŸini belirten Koca, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

“Özellikle ÅŸu an yurt dışından iki aşıyla ilgili Bakanlığımız onay verdi, Faz 3 çalışması için. Bu Faz 3 çalışması için her biri için farklı 8-10 merkezde bu çalışmalar sürdürülüyor olacak. Bu çalışmalara izin verilirken gönüllülük esasına göre bu izinler veriliyor yani hiç kimseyi zorlayan bir çaba içinde deÄŸiliz. Bunu bir zorlamayla yapmıyoruz, bunu tamamen gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Bu üzerinde çalışılan aşılarla ilgili bizim temelde var olan etkinliÄŸini son derece önemli. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar, ülke olarak yaptığımız çalışmalar ise faz 1 çalışmasına doÄŸru gelen çalışmalar var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili geliÅŸme olacak. 2 çalışma dışında 3’üncü bir çalışmanın müracaat oldu. Rusya’da yapılan Faz 3 çalışmasına gelen bir çalışma için müracaat edildi. Dosyasına bakıldı. Bu anlamda önemli bir aÅŸamada olduÄŸunu söyleyebilirim.”

Riskli iller 

SaÄŸlık Bakanı Koca, “Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında. Hasta sayısını Gaziantep’te yüzde 52, Åžanlıurfa’da yüzde 59, Diyarbakır’da yüzde 49, Mardin’de yüzde 61 aÅŸağı çekmeyi baÅŸardık. HES kodu baÅŸarıyla devam ediyor. Ä°zolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kiÅŸi bu sayede tespit edildi. Koronavirüsün mevsimsel hastalıklarla birleÅŸmesi mümkündür ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu deÄŸiÅŸecek. HES kodu uygulaması, kitle ulaşım araçlarından sonra, birçok sosyal mekana giriÅŸte de uygulanmak üzere yaygınlaÅŸtırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Ülke genelinde durum kontrol altında”

Koca ayrıca, “Ülke genelinde durum kontrol altında. Ä°stanbul, Trakya ve Ege Bölgesi’nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve GüneydoÄŸu’da maalesef artış var. Son dönemde artışın en fazla olduÄŸu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Åžanlıurfa ve Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışına baÄŸlı hastane sıkıntısı yaÅŸandı. Hızlı müdahaleyle sorunlar aşılmaktadır. “(Filyasyon) Konya’da 460, Åžanlıurfa’da 200, Mardin’de 111, Diyarbakır’da 370, Erzurum’da 207, Ä°zmir’de 350, Kayseri’de 120 ekip sahada. Gençlerimiz ve orta yaÅŸ grubu vatandaÅŸlarımızın iyileÅŸme düzeyi yaÅŸlılarımıza göre daha yüksek. Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduÄŸu il Ankara. Ä°stanbul’u iki kat geçmiÅŸ durumda. Ankara’da tedbirleri artırma çabası içerisindeyiz. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir. Web sayfamız daha fazla bilgiyle güncellendi, bundan sonra günlük veri paylaşımı o kanalla yapılmış olacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kovid-19 tedbirleri

Koca, “Birtakım düzenlemeler birçok ilimizde baÅŸladı. Ankara özelinde daha yoÄŸun ÅŸekilde gündeme alındı ama ÅŸu an sokaÄŸa çıkma kısıtı gibi bir durum gündemimizde yok. DüÄŸünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, niÅŸan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması ÅŸeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu.” dedi.

Aşı denemeleri

“Hiç kimseyi zorlayan bir çaba içinde deÄŸiliz, gönüllülük esaslı. Bunu zorlamayla yapmıyoruz.” diyen SaÄŸlık Bakanı Koca, “(Grip ve zatürre aşısı) Zorunlu kiÅŸiler için önerdiÄŸimiz algoritma olacak. Sorun yaÅŸamayacağımızı düÅŸünüyorum. Geçen yıla göre 3-4 kat tedarik için olacağız. Åžu ana kadar hastalığı ikinci kez geçiren kiÅŸileri görmedik ama bu olmayacağı anlamına gelmez.”” ifadelerini kullandı.

SaÄŸlık personeli ataması 

Koca, “Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Hastanelerin devreye girmesiyle bu anlamda alım söz konusu olacak. (Ankara’da) Kapatılan hastaneleri açmak gibi bir eÄŸilimimiz vardı, özellikle yoÄŸun bakım bölümlerini devrede tutma noktasında bir çaba içindeyiz. (Ek ödeme) Filyasyon yapanlar, acil, göÄŸüs hastalıkları, dahiliye, çocuk gibi yoÄŸun çalışanlarla ilgili düzenleme birkaç güne yayımlanmış olur.” dedi.

Futbol müsabakaları

SaÄŸlık Bakanı Koca, “Bilim Kurulunun, futbol müsabakalarının sezonun ilk yarısına kadar seyircisiz oynanması yönünde önerisi var.” dedi.

PCR sonuçlarının bildirilmemesi 

Koca, “Bazı özel hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığını gördük, uyarılarımızı yaptık. Bizim testlerin içinde basın mensupları ve turistik bölgelerde yapılan testler yok. Pozitif vakaları takibe alıyoruz ama testlerin içinde yok.”

“Kısıtlı bir ÅŸekilde eÄŸitimin devamı yaklaşımımız var”

Koca, “Kısıtlı bir ÅŸekilde eÄŸitimin devamı yaklaşımımız var. Hazırlık, birinci, ikinci sınıf ve 8-12 ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuÅŸuruz. Daha çok birinci sınıfların alışması açısından ‘2 gün devam, 5 gün okula gitmeme’ ÅŸeklinde bir uygulama gündeme gelebilir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Son 24 saat 

Türkiye’de son 24 saatte 1596 kiÅŸiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu, 45 kiÅŸi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 273 bin 301, can kaybı 6 bin 462 oldu.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, bugün 107 bin 927 test yapıldı, 1596 kiÅŸide Kovid-19 tespit edildi.

Son 24 saatte 45 hasta vefat etti, 947 kiÅŸi iyileÅŸti. Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 246 bin 876’ya çıktı.

Toplam test sayısı 7 milyon 355 bin 862, vaka sayısı 273 bin 301, vefat sayısı 6 bin 462 olarak kayıtlara geçti.

Ağır hasta sayısı 1017, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,6 oldu.

“Ağır hasta sayımız binin üzerinde”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son verilere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı.

“Toplum Bilimleri Kurulumuzun önerisiyle salgın yönetiminin doÄŸru iletiÅŸimi açısından bundan sonra günlük ve haftalık daha detaylı bilgileri http://covid19.saglik.gov.tr adresinden takip edebileceksiniz. Önemli geliÅŸmeleri buradan sizlerle paylaÅŸmaya devam edeceÄŸim. Bugün aktif vaka sayımız 649 daha arttı. Ağır hasta sayımız binin üzerinde. Can kayıplarımızı azaltmak ve sevdiklerimizi korumak zorundayız. Bu, tedbirle mümkün. Güç tedbirde.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borsa, günü düşüşle tamamladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.