24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Türkiye’de yeniden dengelenme görülüyor’

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başekonomisti Javorcik, Türkiye'nin çok büyük bir potansiyelinin olduğunu, ekonomide yeniden dengelenmenin görüldüğünü söyledi.

Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası (EBRD) BaÅŸekonomisti Beata Javorcik, bankanın büyüme tahminlerine iliÅŸkin güncelleme raporunun ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Javorcik, “Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli var. Ülkenin muhteÅŸem stratejik konumu, büyük ve çeÅŸitliliÄŸe sahip ekonomisi, güçlü özel sektörü ve görece düÅŸük kamu borcu var.” ifadelerini kullandı.
Küresel para politikalarının Türkiye’yi olumlu yönde etkilediÄŸine iÅŸaret eden Javorcik, “Türkiye, geliÅŸmiÅŸ ekonomilerin geniÅŸlemeci parasal politikaları nedeniyle geliÅŸen piyasalara iliÅŸkin yatırımcı iÅŸtahından tabii ki faydalandı. Bu da ülkenin risk priminin azalmasına ve Türk lirasını dengelenmesine yardımcı oldu. Bu ayrıca politika faiz oranlarının da aksi durumda olabileceÄŸinden daha fazla düÅŸürülmesine imkan saÄŸladı. Bu geliÅŸmeler son aylarda ekonomik aktivitenin artmasına katkıda bulundu.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’de geçen yılın yaz aylarındaki ekonomik görünümünü deÄŸerlendiren Javorcik, “Cari açık Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 6,5’i seviyesine ulaÅŸmış, enflasyon oranı yüzde 25’i geçiyordu. Bunun akabinde politika sıkılaÅŸtırması uygulandı. Özellikle Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırımları dengesizliklere cevap verilmesinde yardımcı oldu. Åžu anda enflasyonun yüzde 8,6’ya geldiÄŸini ve cari fazlanın verildiÄŸini görüyoruz. Bu anlamda Türkiye’de bir yeniden dengelenme mevcut.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bunun yapısal bir yeniden dengelenmeden çok döngüsel bir yeniden dengelenme olabileceÄŸi uyarısında bulunan Javorcik, “EÄŸer otoriteler büyümeyi artırmak için çok yoÄŸun bir ÅŸekilde kredi döngüsüne yüklenirse, bu dengesizlikler çabuk bir ÅŸekilde yeniden ortaya çıkabilir.” dedi.

Javorcik, Türkiye’nin talep büyümesine dair bağımlılığını azaltarak, yapısal reformları hızlandırması, yeniden dengelenmeyi yaratıcı adımlarla saÄŸlaması gerektiÄŸini vurguladı.

“2020 büyüme tahmimiz yüzde 2,5” 

Türkiye’de otoritelerin ekonominin resesyondan çıkması için sunduÄŸu mali teÅŸvik ve kredi desteÄŸi ile 2019 yılının kalanında büyümede artış kaydedildiÄŸini belirten Javorcik, “Tüm tahminciler 2019 yılına iliÅŸkin büyüme tahminlerini otoriterlerin yeni ekonomik planıyla uyumlu ÅŸekilde yüzde 0,5’in biraz altında olarak belirledi. ÇoÄŸu tahmincinin otoritelerle ayrıştığı nokta ise 2020 yılına iliÅŸkin büyüme tahminleri. Konsensüs Türkiye’nin 2020 yılında yüzde 2-3 aralığında bir büyüme gerçekleÅŸtirmesi yönünde. Biz bu aralığın ortasını esas aldık ve gelecek yıl için yüzde 2,5’lik bir büyüme bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Javorcik, “Fakat yeni ekonomik planda gelecek yıl için yüzde 5’lik büyüme öngörülüyor. ÇoÄŸu tahminci bunun düÅŸük enflasyon ve düÅŸük cari açık tahminleri ile ele alındığında biraz iddialı olduÄŸuna inanıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde jeopolitik risklerin azalmasının Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olacağının altını çizen Javorcik, “Jeopolitik meseleler ağırlıklı olarak dış sermayeye bağımlı Türkiye üzerinde baskı oluÅŸturuyor. Jeopolitik görünümde ilerleme, ülke riskini azalmasına yardımcı oluyor ve para birimin destekliyor ve tüm bunlar da ekonomiyi destekleyerek ülkeyi yatırımcılar için daha cazip hale getiriyor.” dedi.

TCMB’nin 2019 enflasyon tahmini güvenilir 

EBRD’nin enflasyon tahmininde bulunmadığını hatırlatan Javorcik, “TCMB’nin 2019 yıl sonu için yüzde 12 seviyesindeki tahmini güvenilir görünüyor. Son aylarda baz etkisi enflasyonun düÅŸmesine neden oldu, ÅŸimdi bu tersine dönüyor. “ dedi.

Javorcik konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

“Gelecek sene için endiÅŸemiz otoritelerin yüzde 5 büyüme hedefini tutturabilmek için bastırması durumunda TCMB’nin enflasyonda yüzde 8 hedefini tutturup tutturamayacağı. Bu ÅŸekilde bir büyümenin enflasyonu tetiklemeden baÅŸarılması verimlilik artışını gerektirmekte ve bunun kısa vadede saÄŸlanıp saÄŸlanamayacağı net deÄŸil. Çok ÅŸey politika karmasına ve TCMB’nin gelecek sene enflasyon baskılarına cevap verebilmek için faizi artırabilmesine baÄŸlı olacak. Risklere gelince jeopolitik riskler listenin hep en üst sırasında. Suriye meselesine iliÅŸkin yaptırımlar, Halkbank ya da S-400 büyük önem taşıyor.” 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Enerji talebindeki artış devam edecek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.