23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye hayvansal üretimde ‘net ihracatçı’ ülke

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Erdurmuş, Türkiye'nin hayvansal üretimde 2019'da net ihracatçı bir ülke olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya ErdurmuÅŸ, Türkiye’nin hayvancılıkta yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatı, 610 milyon dolarlık da ithalatı bulunduÄŸunu belirterek, “Hayvansal üretimde Türkiye 2019’da net ihracatçı bir ülke.” dedi.

ErdurmuÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılığın son yıllarda ciddi ivme kazandığını söyledi.

Türkiye’nin hayvancılık alanında geliÅŸmiÅŸ bir ülke olduÄŸunu dile getiren ErdurmuÅŸ, Türkiye Ä°statistik Kurumu verilerine göre ülkenin yaklaşık 18,2 milyon büyükbaÅŸ, 50 milyona varan da küçükbaÅŸ hayvan varlığı bulunduÄŸunu ifade etti.

Bu rakamların önemli rakamlar olduÄŸunu belirten ErdurmuÅŸ, ülkede yıllık 22 milyon ton süt, 1,1-1,2 milyon ton kırmızı et üretimi yapıldığını bildirdi.

Ülke coÄŸrafyasının farklı ekosistemi sayesinde verimli topraklara sahip olduÄŸuna dikkati çeken ErdurmuÅŸ, Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçi, besici ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla saÄŸladığı iÅŸ birliÄŸi içinde Türkiye’nin verimli üretim yaptığını ve elde ettiÄŸi hasılayla Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada 7. sırada yer aldığını söyledi.

“Türkiye tarımda net ihracatçı bir ülke ve yaklaşık 17 milyar dolarlık ihracatı var.” ifadesini kullanan ErdurmuÅŸ, ülkenin tarımsal alanda 5 milyar dolar ihracat fazlası verdiÄŸini dile getirdi.

Hayvancılık alanında da özellikle son yıllarda ithalatın minimum seviyelere indirildiÄŸini söyleyen ErdurmuÅŸ, “Hayvancılıkta yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatımız, 610 milyon dolarlık da ithalatımız var. Hayvansal üretimde Türkiye 2019’da net ihracatçı bir ülke.” diye konuÅŸtu.

Her ülke gbi Türkiye’nin de dönem dönem çevresel faktörlerden etkilendiÄŸine iÅŸaret eden ErdurmuÅŸ, kuraklık veya aşırı yağış nedeniyle yem ham maddelerinin yeteri kadar üretilememesi durumunda fiyatlarda oynama olabildiÄŸini ama bakanlık olarak çiftçinin sıkıntılı günlerini en az hasarla atlatması için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını bildirdi.

Erdurmuş, tarım ve hayvancılığa sağladıkları desteklere değinerek şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığının 2000’li yılların başında 80-90 milyon liralık hayvansal üretim desteÄŸi varken, 2019’un sonunda 5,2 milyar liralık hayvansal üretim desteÄŸi oldu. Keza Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2019’da tarımsal desteÄŸimiz 16,1 milyar lirayken, hükümetimizin 2020 yılı için çiftçilerimize ayrılan 22 milyar liralık tarım desteÄŸi söz konusu. Bu desteklerimiz artarak devam edecek. Tabii destekleri verirken çiftçilerimizin maliyetlerini karşılayarak üretimde kolaylık saÄŸlama amacı güdüyoruz. Bir taraftan da ülkemizin ihtiyacına totalde baktığımızda ülkemize katma deÄŸer saÄŸlayıp, ülkemizin dünya piyasasında rekabet etmesini saÄŸlayacak bir üretim modeline geçmek için bu tarımsal destekleri bir araç olarak kullanıyoruz.”

Gülsem Adam

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Amanoslar’da EYP patlaması sonucu 2 asker yaralandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.