19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye, siber tehditlere açık ülkeler arasında yer aldı

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika için Global Araştırma ve Analiz Ekibi Başkanı Dr. Amin Hasbini:
"Araştırmalarımız, META bölgesindeki Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) saldırılarının hiçbir yavaşlama belirtisi göstermediğini açıkça ortaya koyuyor. APT saldırılarının tespit edilmesi giderek zorlaşıyor. İlgili kuruluşları zamanında uyarıyoruz ve onlara hem bilinen hem de bilinmeyen tehditlere karşı ihtiyaç duydukları koruma ve istihbaratı sunuyoruz"

Kaspersky‘nin son araÅŸtırmasına göre, Türkiye, GeliÅŸmiÅŸ Kalıcı Tehdit (APT) saldırılarına karşı tehditlere en açık ülkeler arasında bulunuyor.

Kaspersky açıklamasına göre, geçen yılın baÅŸlangıcından beri Kaspersky araÅŸtırmacıları, APT saldırılarına karşı META (Orta DoÄŸu, Türkiye ve Afrika) bölgesini yakından takip etti ve Türkiye’de 18 vakanın araÅŸtırılmasında görev aldı.

Ä°statistikler, Kaspersky’nin Global AraÅŸtırma ve Analiz Ekibi tarafından sunulan Kaspersky APT Ä°stihbarat Raporu hizmeti aracılığıyla elde edildi. Ekip, yaptığı araÅŸtırmaların her birine iliÅŸkin ayrıntılı raporlar düzenleyerek hükümetlerin ve ÅŸirketlerin güvenlik operasyonları ekiplerine, kendilerini ilgilendiren tehdit aktörleri konusunda uyarılarda bulundu. Bu istatistikler, APT tarafından en fazla hedef alınan ülkelere ve sektörlere genel bir bakış sunuyor.

Jeopolitik durumu nedeniyle her zaman bu tür saldırıların odak noktası olan META bölgesi, son birkaç yılda da bu durumunu sürdürüyor. Kaspersky tarafından araÅŸtırılan APT saldırılarında, son 2 yılda 61 vaka ile resmi kurumlar, saldırıların en ağır kısmını çekiyor. Diplomatik kurumlar, 49 raporla ikinci sırada yer alıyor. Askeri kurumlar ve savunma kurumları ile finansal kuruluÅŸlar ve yatırım kuruluÅŸları ise 31 ve 33 raporla sıralamayı takip ediyor.

Listedeki hedef alınan diÄŸer sektörler arasında telekomünikasyon, enerji, bilgi teknolojileri ÅŸirketleri, siyasi partiler, eÄŸitim kurumları, uluslararası sivil organizasyonlar, basın ve saÄŸlık sektörleri yer alıyor. Bu sektörler, resmi kurumlardan çok daha az sayıda hedef alınmış olmalarına raÄŸmen yine de endiÅŸeye neden olacak düzeyde saldırıya uÄŸruyor.

En çok saldırı Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne yapıldı

Kaspersky araÅŸtırmacıları, Suudi Arabistan’la ilgili 21 tehdit istihbarat raporu düzenledi. Bu, tüm Orta DoÄŸu ülkeleri arasında en yüksek rapor sayısı. En çok hedef alınan ikinci ülke ise Kaspersky’nin 16 rapor düzenlediÄŸi BirleÅŸik Arap Emirlikleri oldu. Kaspersky Kuveyt, Ürdün ve Lübnan içinse sırasıyla 14, 13 ve 12 rapor düzenledi.

En az rapor düzenlenen ülkeler ise her biri için 10’ar rapor düzenlenen Mısır, Suriye ve Irak oldu. Bu araÅŸtırmalar, Orta DoÄŸu ülkeleriyle sınırlı kalmıyor, Türkiye ve Afrika’yı da kapsıyor.

Kaspersky, ÅŸimdiye dek Türkiye’de 18 vaka üzerinde çalıştı. Afrika bölgesi ise Orta DoÄŸu ülkeleri ve Türkiye’ye kıyasla daha az sayıda saldırıyla karşılaÅŸtı. Kaspersky, Kenya ve Etiyopya’da 5’er, Güney Afrika, Fas, Tanzanya ve Libya’da ise 4’er vaka araÅŸtırdı. 3 kez saldırıya uÄŸrayan Sudan ise en az saldırılan ülke oldu.

APT saldırıları, adından da anlaşılacağı gibi yıllar boyunca aktif kalmaya devam eden sürekli saldırılar… Bu saldırıları deÄŸerlendirmek, siber güvenlik ekiplerinin baÄŸlantılar kurarak saldırıların neden gerçekleÅŸtiÄŸini anlamaya ve ölçmeye çalışmalarını saÄŸlıyor.

Ayrıca, ekiplerin saldırganın atacağı sonraki adımları hesaplamalarına ve gelecekteki saldırılara karşı kendilerini korumak için bunlara uygun önlemler almalarına da yardımcı oluyor. Kaspersky, yasal mercilerle birlikte çalışıyor ve onlara söz konusu saldırıların ardındaki grupları takip ederek kovuÅŸturma açmak için ihtiyaç duydukları istihbaratı saÄŸlıyor.

“APT saldırılarının tespit edilmesi giderek zorlaşıyor”

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Orta DoÄŸu, Türkiye ve Afrika için Global AraÅŸtırma ve Analiz Ekibi BaÅŸkanı Dr. Amin Hasbini, araÅŸtırmalarının, META bölgesindeki APT saldırılarında hiçbir yavaÅŸlama belirtisi olmadığını açıkça orta koyduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“APT saldırılarının tespit edilmesi giderek zorlaşıyor. AraÅŸtırdıkça daha fazla vakayı açığa çıkarıyoruz. Kaspersky, yeni saldırıları ve bunların gerçekleÅŸtikleri yerleri açığa çıkarmada her zaman ön sırada yer alıyor. Ä°lgili kuruluÅŸları zamanında uyarıyoruz ve onlara hem bilinen hem de bilinmeyen tehditlere karşı ihtiyaç duydukları koruma ve istihbaratı sunuyoruz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dolmabahçe’yi 10 Kasım’da 105 bin kiÅŸi ziyaret etti

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.