24 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
BiliÅŸim Vadisinde düzenlenen “Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Tanıtım Programı”na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çalışmaların, iÅŸletmelerin karbon ayak izlerini azaltacağını ve yeÅŸil dönüşümlerinde önemli kilometre taşı olacağını belirtti.
Bakan Kacır, iklim değişikliğinin, çevresel ve sosyoekonomik sonuçlara yol açan çok yönlü ve küresel mesele olduğuna değinerek, dünyada iklim değişikliğiyle mücadele politikaları hız kazanırken, sanayi ve teknoloji politikalarıyla bağlantısının da kuşkusuz giderek güçlendiğini anlattı.
Kacır, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme politikası çerçevesinde sanayiyi sürdürülebilir ve çevreci üretim yöntemlerine yönlendirmeyi, bu anlayışla tercihten öte zorunluluk olarak gördüklerini dile getirdi.
Sanayiciler ve yatırımcılar için destek mekanizmaları oluÅŸturduklarını aktaran Kacır, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), YeÅŸil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi”ni hayata geçirdiklerini kaydetti.
Kacır, OSB’lerde yeÅŸil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisi, su geri kazanımı, güneÅŸ enerjisi santralleri, sıfır atık, biyogaz tesisleri gibi projeler için çalışmaları baÅŸlattıklarına iÅŸaret ederek, Dünya Bankası iÅŸbirliÄŸinde yeÅŸil dönüşüm alanında ÅŸimdiye kadar gerçekleÅŸtirdikleri en kapsamlı ve en yüksek bütçeli program olan “Türkiye YeÅŸil Sanayi Projesi”ni geçen aylarda uygulamaya aldıklarını söyledi.
Bu iki önemli proje için yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağladıklarını bildiren Kacır, tüm bu adımların yanında yeşil dönüşüm alanında uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek, uluslararası düzenlemelerle uyumlu şekilde sanayinin rekabetçiliğini güçlendirecek adımları tespit ettiklerinden bahsetti.
Bakan Kacır, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Avrupa BirliÄŸinin (AB), “YeÅŸil Mutabakat”la sera gazı emisyonlarını 2030 yılına dek en az yüzde 55 azaltma taahhüdünde bulunarak “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”nı hayata geçirdiÄŸini anımsatarak, “Düzenleme kapsamında 2026’dan itibaren karbon emisyonunda öne çıkan demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerinde ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması adım adım uygulanacak. Bu nedenle özellikle üretim zincirlerinin ilk aÅŸamalarında lokomotif sektörlere temel girdi saÄŸlayan ve Avrupa BirliÄŸi ile ihracatımızın yaklaşık yüzde 13’üne karşılık gelen alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörlerinin sera gazı salımının azaltılması için harekete geçtik.” diye konuÅŸtu.
Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankasının destekleri ve ilgili paydaÅŸlarla bu 4 sektör için “Düşük Karbonlu Yol Haritaları” hazırladıklarını ve bu kapsamda sektöre özgü öngörülen emisyon azaltımlarını tespit ettiklerini aktaran Kacır, 2053 emisyon hedefleri doÄŸrultusunda, alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedeflediklerini, ayrıca bu hedeflere uygun üretim teknolojileri, yatırım ihtiyaçları ve politikalarını deÄŸerlendirdiklerini ifade etti.
Kacır, gelecek dönemde yol haritaları kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak yatırım planını hayata geçirecekleri bilgisini paylaşarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylece bu 4 öncelikli sektörde ülkemizin küresel deÄŸer zincirlerine entegrasyonunu daha da güçlendireceÄŸiz. Uluslararası yatırımlardan alacağımız payı arttıracağız. Tabii sanayimizin yeÅŸil dönüşümünü gerçekleÅŸtirirken, ‘teknoloji üreten, güçlü Türkiye’ yaklaşımımız doÄŸrultusunda ihtiyaç duyduÄŸumuz yeÅŸil teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliÅŸtirecek ve ihraç edecek altyapıyı da birlikte inÅŸa edeceÄŸiz. Bu kapsamda, yeÅŸil dönüşüm alanında teknoloji geliÅŸtirme altyapımızı güçlendirmek üzere 24 AR-GE merkezimizin ve teknoparklarımızdaki 13 teknoloji giriÅŸiminin projelerine 4 milyar lira AR-GE teÅŸviki verdik. TÃœBÄ°TAK’la bugüne kadar yeÅŸil dönüşüm ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi alanında 2 bin 918 proje ve 2 bin 754 kiÅŸiye 14,9 milyar lira destek saÄŸladık. TÃœBÄ°TAK ile YeÅŸil Mutabakata uyum kapsamındaki AR-GE ve yenilik konuları ile doÄŸrudan iliÅŸkili projeleri öncelikli olarak desteklemeyi sürdürüyoruz.”
Kacır, iklim değişikliğine adaptasyon ve uyuma hizmet eden AR-GE çalışmalarını planlamak ve koordine etmek üzere TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsünü kurduklarını hatırlatarak, BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli AR-GE ve yenilik konularında 237 girişimin kurulmasını desteklediklerini kaydetti.
TÜBİTAK tarafından hazırlanan sektörel yeşil büyüme teknoloji yol haritalarıyla da ekonomi için kritik önemi haiz, demir, çelik, alüminyum, çimento, gübre, plastik ve kimya sektörlerinde sanayi kuruluşlarının teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettiklerine değinen Kacır, çığır açıcı araştırma ve yenilik temelli çözümler için tüm paydaşlarla 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirlediklerini, ülkenin AR-GE ve yenilik kapasitesini geliştirmesine imkan verecek politika ve eylemleri ortaya koyduklarını anlattı.
Bakan Kacır, şunları söyledi:
“Düşük karbonlu yol haritalarımız ve yeÅŸil büyüme teknoloji yol haritaları, 6 sektörün yeÅŸil dönüşümünde temel oluÅŸturacak, önümüzdeki dönemde sanayimizin 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimiz doÄŸrultusunda bizler için rehber niteliÄŸi taşıyacak. Destek programlarımızı, politikalarımızı ve projelerimizi bu çalışmaların çıktılarıyla uyumlu ÅŸekilde kurgulayarak, yeÅŸil ekonomiye geçiÅŸimizi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Sayın CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde inÅŸa ettiÄŸimiz güçlü AR-GE ve üretim altyapısı ile Türkiye, pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı, hammadde ve enerji krizi gibi küresel ekonominin karşı karşıya olduÄŸu sınamaları baÅŸarıyla atlattı. Küresel tedarik zincirlerinde konumunu günden güne güçlendirerek, ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde birlikte yeni baÅŸarı hikayeleri yazarak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine hep birlikte taşıyacağız. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize, sanayicilerimizle, giriÅŸimcilerimizle, ihracatçılarımızla ve elbette akademisyenlerimizle birlikte ulaÅŸacağız. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, baÅŸta sanayi sektörü olmak üzere her alanda hem zorlukları hem de fırsatlar sunuyor.”
Yeşil dönüşüm yol haritasından azami şekilde faydalanılmasını arzu ettiğini dile getiren Kacır, hayata geçirecekleri yeni finansman mekanizmalarıyla da sanayicilerin, KOBİ’lerin yeşil dönüşüm odaklı projelerine destek olmaya devam edeceklerini yineledi.
Sektörel düşük karbonlu yol haritalarının ve yeÅŸil büyüme teknoloji yol haritalarının, sanayiciler baÅŸta olmak üzere ülke için hayırlı olmasını temenni eden Kacır, Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası yetkililerine Türkiye’nin yeÅŸil dönüşümüne verdikleri desteklerden dolayı teÅŸekkür etti.
Kacır, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü vesilesiyle Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaÅŸlarını ve aziz ÅŸehitleri rahmetle, şükranla yad ettiÄŸini de sözlerine ekledi.
Programa, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktörü Hande Işlak katıldı.
Yapay zeka insanlığı yok edebilir!
Kars’ta korkutan deprem
20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı
Anıtkabir’de kartpostallık görüntü
81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
UludaÄŸ’da kar kalınlığı 10 santimetreyi geçti
Ä°stanbul’da saÄŸanak, rüzgar ve kar hayatı olumsuz etkiliyor
Bursa’da fırtına sahil kenarını vurdu
Bursa’da şehir merkezine ilk kar düştü
Piyasalarda gözler ABD’nin büyüme verisinde
“YenidoÄŸan çetesi” davasında kritik gün
Kars’ta korkutan deprem
20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı
Anıtkabir’de kartpostallık görüntü
81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
UludaÄŸ’da kar kalınlığı 10 santimetreyi geçti
Ä°stanbul’da saÄŸanak, rüzgar ve kar hayatı olumsuz etkiliyor
Bursa’da fırtına sahil kenarını vurdu
Bursa’da şehir merkezine ilk kar düştü
Piyasalarda gözler ABD’nin büyüme verisinde
“YenidoÄŸan çetesi” davasında kritik gün