24 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce binanın, on binlerce konutun tamamen yıkıldığını, hasarlı yapı sayısının henüz bilinmediğini söyledi.
Türkiye’nin bulunduÄŸu deprem kuÅŸağı ve bölgedeki aktif fay hatlarına deÄŸinen Türkkan, her zaman “deprem deÄŸil, ihmal öldürür” sözünü söylediklerini, bunun sonucunu acı tecrübelerle gördüklerini ifade etti.
Türkkan, ülke genelindeki riskli konut stokuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli konuttan bahsediliyor. Åžiddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. Bu hanelerin 600 bin adedi Ä°stanbul’da bulunuyor. Bu 600 bin konuttan 150 bin adedi için ise hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Türkiye’nin beklemeye tahammülü yok. Bir an önce baÅŸlanılması gerekiyor. BaÅŸta Ä°stanbul olmak üzere bu riskli yapılardan bir an önce kurtulmamız hayati önemde.”
Sinan Türkkan, güçlendirmenin yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapılabildiğini, şiddetli bir depremde hasar alması beklenen konutların bu sayede yıkılmasının önüne geçilebileceğini söyledi.
Muhtemel deprem senaryolarının hep konuşulduğunu ancak kayıpları engellemek için yapılan çalışmaların yetersiz olabildiğini aktaran Türkkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Depreme karşı güçlendirme, tamamen bilimsel metotlarla ve uzun süren çalışmalar sonrası belirlenen en ideal yöntemlerle gerçekleÅŸtiriliyor. Riskli binayı tespit ederken öncelikle laboratuvar çalışması ve zemin etütleri yapılıyor. Ardından sırasıyla statik analiz, maliyet analizi ve uygunluk analizini çıkarıyoruz. Son olarak, yapılması gerekenleri tespit ediyoruz ve binanın güçlendirileceÄŸine ya da dönüştürüleceÄŸine karar veriyoruz. Yeni yapılmış bina da, güçlendirilmiÅŸ bina da depremde can güvenliÄŸini saÄŸlamak üzere projelendirilir.”
DEGÃœDER BaÅŸkanı Türkkan, KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerde yıkılan binaların bazılarında taşıyıcı kolonların tuzla buz olduÄŸunu gördüklerini belirterek, “Deprem belki kader olabilir ancak binaların yıkılması ve çökmesi asla kader deÄŸildir. Bina, hasar görür ancak çökmemesi gerekir. Yıkılan binada un ufak olan kolonları görüyorum. Hatta bazılarının yeni olduÄŸunu duyuyorum. Normalde bu ÅŸekilde yıkılması mümkün deÄŸil. Bunun nedeni yanlış zemin üzerine yanlış malzemeyle yapılan yanlış proje. Malzemenin kalitesizliÄŸinden ve denetimin eksikliÄŸinden kaynaklanıyor. Åžu anda binaları yapı denetim firmaları ile belediyeler denetliyor.” ifadelerini kullandı.
Türkkan, yeni yapılan bir binanın yıkılmasının çok büyük bir ayıp olduÄŸunu ifade ederek, “Ama dediÄŸim gibi sebep denetim eksikliÄŸi ve kalitesiz malzeme. Yoksa ÅŸu anda uluslararası düzeyde bir deprem yönetmeliÄŸimiz var. Orada herhangi bir sorun yok. DoÄŸru zemin, doÄŸru malzeme ve doÄŸru sistem bir araya geldiÄŸinde asla çökme olmaz.” dedi.
Sinan Türkkan, şu anda riskli yapılar için güçlendirme seferberliğinin ilan edilmesi gerektiğini ancak güçlendirmenin önünde birtakım engeller bulunduğunu vurguladı. Güçlendirme yapmak için belediyeye müracaat ettiklerinde akla hayale gelmeyecek hususların öne sürüldüğüne dikkati çeken Türkkan, bürokratik engellerin bıktırıcı noktada olduğunu söyledi.
Türkkan, kamu kurumlarının bir an önce kendi iç tüzüklerini ve yönetmeliklerini düzeltip güçlendirmenin önündeki bürokratik engelleri kaldırması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Ancak öyle olmuyor, farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Güçlendirme iÅŸlemlerinde de ‘yıkıp yeniden yaparken gerekli tüm evraklar’ isteniyor. Binadaki ‘saÄŸlamlık açısından problem teÅŸkil etmeyen, yapısal olmayan’ en ufak fiziki deÄŸiÅŸim bile sorun ediliyor. Bu engellerin hem güçlendirmede hem de dönüşümde ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu engellerin kaldırılması ve vatandaşın güçlendirmeye teÅŸvik edilmesi gerekiyor.”
Türkkan, belediyelerde ve yapı denetim firmalarında güçlendirme konusunu bilen teknik eleman sayısının yetersiz olduÄŸunu, bu nedenle kurumların toptancı bir anlayışla “biz güçlendirmeye karşıyız” dediÄŸini aktardı.
Bu durumda vatandaşın mahkeme yoluna gittiÄŸini ve güçlendirme ruhsatı almanın yıllar sürdüğünü ifade eden Türkkan, “Dernek olarak mühendislere yönelik güçlendirme eÄŸitimleri veriyoruz. Yatırımcı için uygun olmayan bölgelerde yıkıp-yapma imkanı olmayan vatandaÅŸ, güçlendirme izni de alamayınca riskli binasında oturmaya devam ediyor.” dedi.
AA
Oğuzhan Uğur hakkında soruşturma başlatıldı
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir