28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ülkemizin temel sorunlarından birisi kronik tasarruf eksiğimiz

TSPB Başkanı Dr. Keler, "Ülkemizin temel sorunlarından birisi kronik tasarruf eksiğimiz. Sağlıklı bir şekilde kalkınabilmemiz için yurt içi tasarrufları mutlaka artırmamız gerekiyor." dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi (TSPB) BaÅŸkanı Dr. Alp Keler, AA’nın Global Ä°letiÅŸim Ortağı olduÄŸu 4. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde yaptığı konuÅŸmada, TSPB’nin ev sahibi olduÄŸu ve Türkiye’de sermaye piyasalarının tanıtımına yönelik düzenlenen kongrede, 2 gün boyunca dünyayı ve sektörü ilgilendiren konuların konuÅŸulacağını kaydetti. 

Kongreye katılımın giderek artmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden Keler, TSPB’nin bankaların, aracı kurumların, portföy yönetim ÅŸirketlerinin, yatırım ortaklıklarının üye olduÄŸu finans sektörünün en geniÅŸ üye tabanına sahip topluluÄŸu olduÄŸunu söyledi.

Keler, tasarrufların yatırımlara yönlendirilmesindeki aracılar olduklarını aktararak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Ülkemizin saÄŸlıklı büyümesinin ve kalkınmasının yolunun sermaye piyasaları yoluyla olduÄŸuna inanıyoruz. Sektörümüzün ekonomiye katkısını toplumumuza doÄŸru bir ÅŸekilde aktarabilmeyi çok önemsiyoruz. Sektörümüzün kamuoyu nezdinde hak ettiÄŸi konuma eriÅŸmesini temin etmek üzere TSPB olarak kapsamlı bir iletiÅŸim çalışması yapıyor ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu faaliyetlerimiz ile ön plana çıkarmaya çalıştığımız ana kavram sermaye piyasamızın topluma, yatırımcıya, çalışanlara, giriÅŸimcilere ve ülkemize yarattığı deÄŸeri ön plana çıkarmak. Böylelikle sermaye piyasalarının bilinirliÄŸinin artırmak ve ülkemizde ortaklık kültürünün yaygınlaÅŸtırılmasını saÄŸlamak… Ülkemizde zayıf olan yatırım ve ortaklık kültürünü güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Sektörün, geniÅŸ bir yatırımcı kitlesinin ihtiyaçlarına hitap edebilecek ürün çeÅŸitliliÄŸi ve teknolojik altyapı sunduÄŸunu ifade eden Keler, “Son 15 yıllık dönemde düzenlemelerimiz, ürünlerimiz, teknolojik altyapımız dünyadaki gündemle eÅŸ yönlü olarak geliÅŸti ve iyileÅŸti. Yatırımcılara pay, tahvil, türev araçlar, yatırım fonları gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra gayrimenkul fonları, giriÅŸim sermayesi fonları, kira sertifikaları, varlık finansmanı yatırımları gibi alternatif ürünler de sunuyoruz.” diye konuÅŸtu. 

“Türkiye’deki nüfusun yaklaşık 6’da biri BES ve OKS’ye yatırım yapıyor”

Alp Keler, bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemindeki birikimlerin sektördeki uzman kiÅŸiler tarafından yönetildiÄŸini belirterek, “Bu geliÅŸmelere raÄŸmen yatırım tercihleri tarafında ise yeterince ilerleme gösteremedik. Maalesef Türkiye’deki nüfusun yaklaşık 6’da biri BES ve OKS, 20’de biri yatırım fonları, 49’da biri de pay senedine yatırım yapıyor. 1000 TL üzeri pay senedi yatırımlarına baktığımızda, yüzde 1’i pay senedine yatırıyor. Hanehalkı varlıklarının yatırımlarından kamu ve özel sektör tahvillerine, doÄŸrudan hisse ve fon yatırımlarına aktarılan tutar, toplam tasarrufların sadece yüzde 17’sini oluÅŸturuyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bu rakamların geliÅŸmiÅŸ ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de gerek yatırımcı sayısı gerekse hanehalkı varlıkları içerisinde sermaye piyasalarının aldığı payın düÅŸük kaldığını ve bu alanın geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Keler, ÅŸunları kaydetti:

“Ülkemizin temel sorunlarından birisi kronik tasarruf eksiÄŸimiz. SaÄŸlıklı bir ÅŸekilde kalkınabilmemiz için yurt içi tasarrufları mutlaka arttırmamız, yatırım vadelerini uzatmamız, ardından yatırıma ve özellikle uzun vadeli yatırıma yönlendirmemiz gerekiyor. Sermaye piyasası da bu amaca ulaÅŸmak için kilit önemde. Bu noktada düzenleyici kurumlarımızın kıymetli desteÄŸine ihtiyacımız var. Sermaye piyasamızın yarattığı deÄŸerden tüm toplumun yararlanabilmesi, bu deÄŸeri maksimize etmek üzere, piyasamızın hükümetimizce stratejik sektör olarak belirlenmesini ve devlet programı olarak takip edilmesini öneriyoruz.”

“Yatırım bankacılığının geliÅŸtirilmesini arzu ediyoruz”

TSPB BaÅŸkanı Keler, yurt içi tasarrufların sermaye piyasası yoluyla yatırıma yönlendirilmesini desteklemek üzere, var olan vergi eÅŸitsizliklerinin giderilmesini ve uzun vadeli tasarrufa imkan tanıyacak hedefli yatırım hesapları gibi sistemlerin düzenlenmesini önerdi.

Reel sektörün finansmanında sermaye piyasasının kullanılmasını desteklenmek üzere çeÅŸitli vergi teÅŸviklerinin yanı sıra yenilikçi modeller geliÅŸtirilmesini teÅŸvik eden düzenlemeler de tavsiye ettiklerini aktaran Keler, tüm bu faaliyetleri yürüten kurumların daha güçlü kurumlar olması için destek istediklerini kaydetti.

Keler, güçlü yerel finans kurumlarının olmasının Ä°stanbul Finans Merkezi için ÅŸart olduÄŸunu vurgulayarak, “Sermaye piyasalarının etkin bir ÅŸekilde çalıştırılması için yatırım bankacılığının geliÅŸtirilmesini arzu ediyoruz.” dedi.

Bu yılki kongrenin temasını “DönüÅŸüm” olarak belirlediklerini ifade eden Keler, kongre kapsamında, 28 panelde 150’ye yakın uzmanın katılımcılara hitap edeceÄŸini bildirdi.

Keler, “32 farklı konuda 40 eÄŸitmenin iÅŸleyeceÄŸi eÄŸitimlerimiz olacak. Dün akÅŸam itibarıyla 6 bin 900 kiÅŸilik kayıta ulaÅŸmıştık. Görüyorum ki bu sene geçen yılki katılımcı sayılarımızın da üzerine çıktık. Kamuya açık ve herkesin katılabildiÄŸi bir etkinlik yaparak sermaye piyasalarının kolay, eriÅŸilebilir olduÄŸunu göstermek istiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Sermaye piyasalarının insana ve topluma kattığı deÄŸeri sahada ön plana çıkarmak için kongrenin bir sosyal sorumluluk projesine destek olmasını da istediklerini ifade eden Keler, “Ä°htiyaç Haritası DerneÄŸi ile birlikte Ä°htiyaç Haritası Kampanyası’nı hayata geçirdik. Böylece sermaye piyasaları olarak ihtiyaç içinde olan kiÅŸilere destek olabileceÄŸiz.” dedi. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gürcistan’la BasitleÅŸtirilmiÅŸ Gümrük Hattı’nda iÅŸ birliÄŸi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.