19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Uluslararası Standardizasyon Zirvesi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede:
"Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen bir ürün veya hizmet diğer ülkelere kolaylıkla ulaştırılabilmekte. Artık yerel üreticilerin ülke gümrük duvarları ile korunması politikaları terk edilmektedir. Bir yandan ulusal sınırlar içerisinde ithal ürünlerle rekabet edebilmek ve diğer yandan da küresel pazarda yer alabilmek için standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiştir"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen bir ürün veya hizmet diÄŸer ülkelere kolaylıkla ulaÅŸtırılabilmekte. Artık yerel üreticilerin ülke gümrük duvarları ile korunması politikaları terk edilmektedir. Bir yandan ulusal sınırlar içerisinde ithal ürünlerle rekabet edebilmek ve diÄŸer yandan da küresel pazarda yer alabilmek için standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiÅŸtir.” dedi.

Büyükdede, Uluslararası Standardizasyon Zirvesi‘nde yaptığı konuÅŸmada, her yıl 14 Ekim’in, Dünya Standartlar Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, bu tarihin Türkiye’nin ve milli standart kuruluÅŸu Türk Standardları Enstitüsü (TSE) açısından ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Büyükdede, “Dünya Standartlar Günü, 1968 yılında TSE’nin ve aynı zamanda Türkiye adına Uluslararası Standardizasyon TeÅŸkilatı’nın BaÅŸkanı olan merhum Faruk Sunter’in teklifi ile kutlanmaya baÅŸlanmıştır. Bu anlamlı günü, Uluslararası Standardizasyon TeÅŸkilatı, Avrupa Elektroteknik Komitesi ve Uluslararası Belgelendirme Ağı’nın saygıdeÄŸer baÅŸkanları ve SMIIC Genel Sekreterimiz ile birlikte ülkemizde kutlamaktan büyük bir memnuniyet duyduÄŸumuzu özellikle belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.   

“Standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiÅŸtir”

Hasan Büyükdede, uluslararası standardizasyonun, uluslararası ticarette yaÅŸanan artışla birlikte kaçınılmaz olarak tüm ülkelerin gündemindeki öncelikli konulardan biri haline geldiÄŸini vurgulayarak, “Hızla geliÅŸmekte olan Türk sanayisi ve Türk sanayicilerinin küresel ölçekte yaptıkları ihracat ve ticaret ile bunun ülke ekonomimize saÄŸladığı katkılar dikkate alındığında, uluslararası standartlara ve standardizasyona vermemiz gereken önem açıkça görülmektedir.” dedi. 

Standardizasyon ve standartların, ülkelerin ekonomisi üzerindeki birçok yükü kaldırabilme potansiyeline sahip iken verimlilik artışına sebep olarak ülkelerin büyümesi üzerinde de pozitif etki yapan bir araç olarak öne çıktığını belirten Büyükdede, ÅŸunları kaydetti:

“Standardizasyonun ülkemizde hak ettiÄŸi gerçek yerine ve deÄŸerine ulaÅŸabilmesi için mili standart kuruluÅŸumuz TSE ile kendi bakanlığım da dahil tüm bakanlıklara bu yönde önemli görevler düÅŸmektedir. Ancak tüm bu görevler içerisinde en büyük görev ise ÅŸüphesiz iÅŸin gerçek sahibi olan sanayicilerimizin bu iÅŸe gereken önemi ve deÄŸeri vermesinden geçmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen bir ürün veya hizmet diÄŸer ülkelere kolaylıkla ulaÅŸtırılabilmekte. Artık yerel üreticilerin ülke gümrük duvarları ile korunması politikaları terk edilmektedir. Bir yandan ulusal sınırlar içerisinde ithal ürünlerle rekabet edebilmek ve diÄŸer yandan da küresel pazarda yer alabilmek için standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiÅŸtir.”

“Ülkemizde ayna komitelere ilgi maalesef çok düÅŸük seviyede”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, 4. Sanayi Devrimi’nin, bütün ülkeler için olduÄŸu gibi Türkiye için de önemli fırsatlar barındırdığını ifade ederek, üretim süreçlerini ve ekonomik yapıyı radikal bir ÅŸekilde etkileyen bu süreç konusunda bakanlığın, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluÅŸları ile politika geliÅŸtirmeye ve farkındalık oluÅŸturmaya çalıştığını söyledi.

TSE‘nin, 4. Sanayi Devrimi’ne geçiÅŸte anahtar rol oynayacak kurumlardan biri olduÄŸunu belirten Büyükdede, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Enstitümüz, gerek yeni teknolojilere geçiÅŸte ihtiyaç duyulacak uluslararası standartların hazırlanması ve takibinde gerekse de bu teknolojilerin içerdiÄŸi bilgi ve inovasyonun standartlar vasıtasıyla ülke çapında yaygınlaÅŸtırılmasında önemli görevler üstlenecektir. TSE, bugün halihazırda ülkemiz sanayicileri, akademisyenleri ve tüm ilgili tarafların katılabildiÄŸi ayna komite çalışmaları ile standartları, henüz taslak aÅŸamasındayken ülke menfaatleri doÄŸrultusunda ÅŸekillendirme imkanına sahiptir. Ancak ülkemizde ayna komitelere ilgi, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin teknik komite ve bu komitelerde çalışan uzman sayılarıyla karşılaÅŸtırıldığında maalesef çok düÅŸük seviyededir. Bu durumun düzeltilmesi için TSE’nin yapmakta olduÄŸu çalışmalara bakanlık olarak tam destek vermekteyiz. 

Enstitü, bu alanda özellikle son 2 yılda çok önemli mesafeler katetmiÅŸtir. 2017 yılında bakanlığımız ile TSE’nin ortak çalışması sonucunda 2017-2020 dönemini kapsayan ülkemizin ilk ‘Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ yayımlandı. Bu belge doÄŸrultusunda, giriÅŸimcilerimize önderlik eden, sanayi ve ticaret alanındaki en büyük çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) ile TSE arasında bir iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalandı. Bu protokol ile hedeflenen, ülke sanayicilerimizin uluslararası standardizasyona katılımının teÅŸviki ve bu konularda farkındalıklarının artırılmasıdır.”

“Enstitünün bu alandaki çalışmalarını takip edip destekleyeceÄŸiz”

Hasan Büyükdede, Avrupa BirliÄŸi Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yürütülen, Standardizasyon Sisteminin GeliÅŸtirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi’nin de, standardizasyon faaliyetlerini ülke geneline yayarak sanayicileri ve ilgili diÄŸer tarafları bu sürece doÄŸrudan dahil etmek üzere yürütüldüÄŸünü aktardı. 

Büyükdede, geliÅŸtirilen projeler sayesinde Türkiye’de standardizasyon alanında hiç olmadıkları kadar ümitvar olduklarını ifade ederek, “Bakanlık olarak, enstitünün bu alandaki çalışmalarını takip edip destekleyeceÄŸimizi, aynı Ar-Ge faaliyetlerine verilen destek gibi Ar-Ge sonucu ticarileÅŸmenin yolu olan standardizasyona destek verilmesini deÄŸerlendireceÄŸimizi de buradan paylaÅŸmak isterim.” dedi.  

Rehber köpek “Kara” ödül töreninde

Zirvede açılış konuÅŸmalarının ardından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla “Standardizasyon Çalışmalarına Aktif Katılım Ödül Töreni” düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, standardizasyon alanında çeÅŸitli kategorilerde baÅŸarılı bulunan kurumların temsilcilerine ödüllerini verdi. 

Ödül töreninde, Rehber Köpekler DerneÄŸi BaÅŸkanı Nurdeniz Tunçer de kurumu adına “Aktif Ayna Komite” ödülünü aldı. Tunçer, ödülünü almaya rehber köpek “Kara” ile geldi. “Kara”, salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DTÖ’den ABD’ye Airbus için ek tarife onayı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.