26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Üniversite-Sanayi iş birliğinde örnek adımlar (8)
Rasim Çağan ile mentörlük buluşması (1)

Rekabet Merkezi mentörlük programı BOSİAD Başkanı ve Rudolf Duraner Genel Müdürü Rasim Çağan konuk oldu.

Üniversite öÄŸrencilerinin mezun olmadan önce, iÅŸ hayatına kolaylıkla adapte olabilmeleri açısından mentörlük programlarına ağırlık veren URTEB Rekabet Merkezi’nin sekizinci konuÄŸu BOSÄ°AD BaÅŸkanı ve Rudolf Duraner Genel Müdürü Rasim ÇaÄŸan idi.

Programa baÅŸlamadan önce böyle bir platformda yer aldığı için baÅŸta URTEB olmak üzere Rekabet Merkezi ve katılım saÄŸlayan öÄŸrencilere teÅŸekkür etti.

KonuÅŸmasına kısaca özgeçmiÅŸini anlatarak baÅŸlayan ÇaÄŸan, eÄŸitim hayatı ve iÅŸ hayatı ile ilgili bilgiler verdi. 1963 Ä°stanbul doÄŸumlu olduÄŸunu, ilkokul ve liseyi Ä°stanbul’da tamamladığını, akabinde üniversite eÄŸitimi için Amerika’ya gittiÄŸini ve ardından iÅŸletme ve finans üzerine master yaptığını öÄŸrencilerle paylaÅŸtı.  

“Ä°ÅŸ hayatına 1987 yılında Amerika’da baÅŸladım. 1,5 yıl kadar Amerika’da çalıştım. Ardından Türkiye’ye döndüm ve aile ÅŸirketimiz Duraner’de çalışmaya baÅŸladım. Åžirketimizde üçüncü kuÅŸağım.” diyerek sanayiciliÄŸin yanı sıra tarımla da ilgilendiÄŸini, bir çiftliÄŸinin olduÄŸunu ve haftanın yedi gününü çalışarak geçirdiÄŸini dile getirdi.

Rasim ÇaÄŸan, çalışma prensibi ile ilgili olarak, “ÅŸirkette çalışanlarıma her zaman ÅŸunu sorarım “müÅŸteri neden buradan ürün alıyor? Neden senden alıyor?” bunun gibi her ÅŸeyi sorgulamak gerekir. BOSÄ°AD için de aynı “Neden BOSÄ°AD’a üye olsunlar?..” Bir ürün satıyorsanız, o müÅŸteriye bir fayda saÄŸlamanız gerek. BOSÄ°AD’ a üye oluyorsanız üyelerinize faydalı bilinçlendirme toplantıları yapmak ve yeni oluÅŸumlardan haberdar etmek gerekir. Ve biz üyelerimize bunu yapıyoruz. STK’nın üyelerine bir deÄŸer katması, bir görevi olması ve bunu sorgulaması lazım.” Diyerek tüyolar verdi.

Yabancı dil bilmenin önemine de deÄŸinen ÇaÄŸan, mutlaka herkesin en az iki yabancı dili olmasını, bunlardan birinin kesinlikle artık bir dünya dili olan Ä°ngilizce, onun yanında yapılan iÅŸe ve tercihe göre belirlenecek ikinci bir dilin mutlaka öÄŸrenilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Rol model olarak kendisine her zaman rahmetli dayısını örnek aldığını ve her ÅŸeyden önce iyi bir insan olmayı öÄŸrenmemiz gerektiÄŸini belirtti. “Amacımız sadece para kazanmak olmamalı, bir ÅŸeyleri baÅŸarabilmek, üretmek, insanı besliyor. Bizde ülkemiz ve toplum için deÄŸer üreten projeler geliÅŸtirmek istiyoruz.” dedi.

Rudolf Duraner firmasının hikayesini ÅŸu sözlerle anlattı; “Åžirketimiz iÅŸ hayatına 1930’lu yıllarda dedem Kemal Duraner tarafından bir aktariye dükkânı olarak baÅŸlamış. Bursa’da tekstil sektörünün geliÅŸmesiyle birlikte boya ticaretine de adım atmış. O dönemler bazı tüccarlar mutemetlik belgesiyle firmalara boya getirirmiÅŸ. Bizim de bu alandaki ilk iÅŸimiz aktar dükkânında kaşıkla boya satarak baÅŸlamış. Kadınlar o boyalarla evde kıyafetlerini boyarlarmış. Dedemden sonra iÅŸlerin başına dayım Ural Duraner geçti ve boya iÅŸini daha da büyüttü. Zaman içinde de boya iÅŸimiz ayrı bir ÅŸirket haline geldi. Ben Amerika’dan döndüÄŸümde dayımla çalışmaya baÅŸladım. Fakat dayımı kaybettikten sonra aile ÅŸirketimizde sorumluluklarım daha da arttı. Aktar dükkânımız Tuzpazarı’nda hâlâ devam ediyor. Orayla da ilgilenmeye çalışıyorum, hafta sonları mutlaka giderim.”

“Kendi alanında Türkiye’de pazar lideriyiz”

Åžirket olarak stratejilerini ve Rudolf firması ile nasıl ortak olduklarını ise ÅŸöyle paylaÅŸtı; “Ülkemizde 90’lı yılların sonuna doÄŸru yabancı ortaklıklar konusu daha fazla gündeme gelmeye baÅŸlamıştı. Biz o yıllarda bazı firmaların bayiliÄŸini yapıyorduk. Fakat bilgiye yakın olma stratejimiz gereÄŸi yabancı ortaklık düÅŸüncesine de sıcak bakıyorduk. O dönem Rusya’dan boya getiriyorduk ama orada boya sıkıntısı yaÅŸanınca alternatif kaynaklar aramaya baÅŸladık. Rudolf firmasıyla temasımız böyle oldu ve ticarete baÅŸladık. Daha sonra onlar bize, “Boya bizim temel iÅŸimiz deÄŸil, bizim asıl iÅŸimiz kimyasal. Bu konuda bizimle bir iÅŸbirliÄŸi düÅŸünür müsünüz?” dediler. Bu teklif bize de uygun geldi. Çünkü bilgiye, kaynaÄŸa daha yakın olmak istiyorduk. Bayilik sisteminde karşı taraf bilgiyi filtreden geçirerek size istediÄŸi kadarını veriyor. Fakat ortaklık böyle deÄŸil, iÅŸi birlikte yapıyorsunuz. Nihayetinde 1999’da Rudolf ile ortaklık kararı aldık ve bir ÅŸirket kurduk. O yıllarda Türkiye’nin ilave bir kimyasal ÅŸirketine ihtiyacı yoktu. Tekstil satüre olmuÅŸ bir pazardı. Fakat biz üründe deÄŸil, hizmette liderliÄŸe inanıyoruz. MüÅŸterimize mükemmel bir servis verip, kaliteli ve pazara uygun ürün yapma taahhüdüyle iÅŸin içine girdik. Åžirketimiz ÅŸu anda da kendi alanında Türkiye’de pazar lideri.”

“Ä°ÅŸimizi mükemmelleÅŸtirmek istiyoruz”

“Biz tekstil kimyasalları üretiyoruz. Bunu da mükemmel bir müÅŸteri hizmetiyle vermeye çalışıyoruz. Bünyemizdeki laboratuvarlar tekstilin adli tıbbı gibi çalışmaktadır. Ä°ÅŸletmelerde yaÅŸanılan sorunlarda her zaman aranılan, tercih edilen ilk firma olma gayretindeyiz. “Ä°ÅŸimizi mükemmelleÅŸtirmek istiyoruz” için önce doÄŸru hedefler koymak zorundasınız. Ä°letiÅŸimin mükemmel olduÄŸu yenidünya düzeninde, sürdürülebilir kârlılık ve baÅŸarı çok zor. “Çıraklığını yapmadığın iÅŸi patronluÄŸunu yapma” dedikleri gibi, her iÅŸte sizden daha iyiler mutlaka olacaktır. Ä°ÅŸ modeliniz farklı olmak deÄŸilse, iÅŸiniz çok zor. Biz de iÅŸimizi servis kalitesiyle mükemmelleÅŸtirmek ve farklılaÅŸtırmak istedik.

“Her ÅŸeyi bilimle yapmaya inanırım”

Tarım sektörüne de bir hayli ilgisi olan Rasim ÇaÄŸan, ÅŸöyle devam etti; “Bu arada benim bir tarım iÅŸim de var ve bunu geleceÄŸin iÅŸi olarak görüyorum. Babadan bir tarım altyapım zaten vardı. Åžu an yıllık 1400 ton meyve üreten bir tesisimiz, bir de konvensiyonel tarım yaptığımız iÅŸletmemiz var. Tekstilden sonra ikinci büyüme alanını tarım olarak görüyorum. Dolayısıyla burada biraz daha konsolide olmak, doÄŸruyu yapmak gerekiyor. Ben her ÅŸeyi bilimle yapmaya inanırım. Ä°ÅŸ arkadaÅŸlarımdan da her zaman tüm cevapları bilimsel isterim. Ekonomi okumuÅŸtum, tekstil sektörüne girdim ama konuya hakim deÄŸildim. Fakat üniversiteden ders alarak ÅŸu anda bir kumaşı boyayamasam da bütün proseslere hakimimdir. Tarımda da yine üniversiteden destek alıyorum. Tarım iÅŸimiz Karacabey’de. Meyve, buÄŸday, mısır ve konvensiyonel tarım üretimimiz var. Meyve ürünlerini Trakya’da iÅŸleyerek hallere satışını gerçekleÅŸtiriyoruz. Sürdürülebilir bir baÅŸarı istiyorsanız zaten üretimle pazarlamayı birleÅŸtirmek zorundasınız. Fakat tarım gibi çok rekabetçi bir iÅŸte çok iyi olmak, süreçlere çok hakim olmayı gerektiriyor. Tekstildeki iÅŸ yapabilme bilgi birikimimizi tarıma da yansıtmak istiyoruz. Ve her iÅŸi bilimsel yapmak.”

“Bilginin olmadığı hiçbir iÅŸin artık dünyada geçerliliÄŸi yok.”

Eskiden ülkemizde sermaye problemi yaÅŸandığını, gerekli pazarın varlığına karşın paranın olmadığını, gününüzde ise eÄŸer saÄŸlam ve baÅŸarılı bir projenin olması durumunda devlet destekleriyle birlikte sermaye sorununun çözümünün nispeten kolay olduÄŸunu belirten ÇaÄŸan; “GiriÅŸimci olabilir ve dünyayla kolayca iletiÅŸim kurabilirsiniz, ancak bilimsel yaklaşım en önemli ve eksik olan. Bunun için çok odaklanmak, çalışmak gerekiyor. Ä°ÅŸbirliÄŸi, iletiÅŸim yeteneÄŸi, problemlerden sonuç çıkarabilme kabiliyetiniz, yenilikçilik kabiliyetinizin olması gerekiyor.” Diyerek gençlere öÄŸüt verdi.

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rusya’dan 13 milyar dolarlık silah ihracatı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.