27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Venezuela sandık başında

Venezuela'da 20,7 milyon seçmen 227 sandalyeli Ulusal Meclise temsilci göndermek için oy kullanacak.

Venezuela‘da en son 2015’te yapılan parlamento seçimlerinin ardından muhaliflerin çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturduÄŸu Ulusal Meclis (AN) için halk, 2021-2026 yıllarında görev yapacak milletvekillerini seçmek üzere bügün sandık başına gidiyor.

Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) aldığı kararla AN’de yer alacak milletvekili sayısının 167’den 277’ye çıkarıldığı ülkede, 20,7 milyon seçmen 227 sandalyeli meclise temsilci göndermek için oy kullanacak.

CNE BaÅŸkanı Alfonzo, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında seçimlerin aksamadan yapılması için bütün önlemlerin alındığını belirterek ülke genelinde 14 bin 200 sandık merkezinin oy kullanılması için hazır olduÄŸunu dile getirdi.

AN seçimlerini takip etmek üzere 17 ülkeden heyet ve gözlemcilerin ülkeye geldiÄŸini vurgulayan Alfonzo, parlamento seçimleri için her ÅŸeyin hazır olduÄŸunu kaydetti.

Türkiye’den aralarında Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (LAMER) Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, milletvekilleri ve yüksek hakimlerin de bulunduÄŸu geniÅŸ bir gözlemci heyeti seçimleri takip edecek.

AN’de muhaliflerin etkili olması nedeniyle ülkede yaÅŸanan siyasi kriz ve beraberinde baÅŸta ABD olmak üzere bazı Latin Amerika ülkeleri ve Avrupa BirliÄŸi ülkeleri bunu gerekçe göstererek Maduro’nun meÅŸruiyetini tartışmaya açmıştı.

Maduro, parlamento seçimlerini yapıp iktidarın mecliste çoÄŸunluk elde etmesini saÄŸlayarak ABD ve AB’nin, AN BaÅŸkanı’nı ülkenin meÅŸru devlet baÅŸkanı olarak kabul etmesini sonlandırmak istiyor.

Muhalefet partileri seçimleri boykot ediyor

Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, muhalefetin parlamento seçimlerini kazanması halinde devlet baÅŸkanlığı görevini bırakacağını ilan edip muhalif partileri seçimlere katılmaya davet etmesine raÄŸmen muhalefet, Maduro’nun talebine olumsuz yanıt verdi.

Ülkede 23 Ocak 2019’da kendini “geçici devlet baÅŸkanı” ilan eden, baÅŸta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteÄŸini alan muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, seçimleri “hileli ve antidemokratik” ilan ederek boykot edeceklerini duyurdu.

Destekçileriyle bir araya gelen muhalif Guaido, seçim sonuçlarının uluslararası toplum tarafından tanınmayacağının öne sürerek “Hiçbir güvenirliÄŸi olmayan bu seçim saçmalıktan öte bir ÅŸey deÄŸildir. Bu süreç kabul edilmeyecek, bu nedenle sadece Venezuelalıların mücadelesi ulusal parlamentoda tanınacak.” ifadelerini kullandı.

Guaido, 7-12 Aralık arasında meydanlarda geniÅŸ katılımlı toplantılar düzenleyeceklerini belirterek adil, özgür ve uluslararası baskı mekanizmalarının da desteÄŸini alarak seçim çaÄŸrısında bulunacaklarını söyledi.

Bunun yanı sıra seçimin hileli olacağını iddia eden siyasi partilerden Demokratik Hareket (Accion Democratica) ve Önce Adalet (Primero Justica) partileri dahil 30 siyasi hareket, kendi aralarında bir anlaÅŸma imzalayarak seçimleri boykot edeceklerini açıkladılar.

Venezuela’da Maduro’yu devirmeyi amaçlayan ve ülkedeki muhaliflere büyük destek veren Lima Grubu ve Amerika Devletleri Örgütü (OAS), açıklamasında, “Lima Grubu üyeleri olarak, Venezuela Anayasası’nı açıkça ihlal eden ve ülkede demokrasinin geri dönüÅŸünü zorlaÅŸtıran Ulusal Seçim Konseyinin kararlarını kabul etmiyoruz ve tanımıyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AB’ye Venezuela’daki seçimleri tanıma çaÄŸrısı

Maduro hükümetine destek olmak için 30 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluÅŸundan 3 bin 500 kiÅŸi, imzaladıkları dilekçeyi Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) teslim ederek seçim sonuçlarına saygı duyulması talebinde bulunuldu.

Dilekçe metnine imza atanlar arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Peres Esquivel, eski Ekvador Devlet BaÅŸkanı Rafael Correa, Ä°ngiliz müzisyen Roger Waters ve teolog Frei Betto’nun da olduÄŸu belirtildi.

Venezuela’da, Maduro yönetimi parlamento seçimleri öncesi aralarında 26 milletvekilinin de bulunduÄŸu 110 muhalefet liderinin affedildiÄŸini bildirmiÅŸti.

Ülkede 2015 yılında yapılan parlamento seçimlerine yüzde 74,25 katılım saÄŸlanmış ve muhalefet, oyların %65’inden fazlasını alarak 167 sandalyeli Ulusal Mecliste 112 sandalyenin sahibi olmuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Otomotivde kasım ayı ihracat rakamları nasıl?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.