26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yangına müdahale yeniden başladı

Çanakkale'de, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda devam eden orman yangınına havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası’nda çıkan orman yangınına iliÅŸkin, “Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soÄŸutma faaliyetlerine geçmek” dedi.

Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yangını söndürmek için en iyi neticeyi alacak ÅŸekilde çalışma sürdürüldüÄŸünü söyledi.

Geceleri hava araçlarının kullanılamamasının dezavantaj olduÄŸunu belirten Bakan Pakdemirli, “Geceleri genelde meteorolojik ÅŸartlar daha iyiye gittiÄŸi için bu bizim avantajımıza oluyor ama ÅŸu an itibarıyla burada baktığımız zaman önemli derece rüzgar olduÄŸunu hep beraber müÅŸahede ediyoruz. Yani bu, beklediÄŸimizden biraz daha uzun sürebilir.” diye konuÅŸtu.

Pakdemirli, sabaha kadar mücadelenin devam edeceÄŸini aktararak, ÅŸöyle devam etti:

“Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soÄŸutma faaliyetlerine geçmek. Ama meteorolojik ÅŸartlar, rüzgarın yönünü deÄŸiÅŸtirmesi bunların hepsi aleyhimize iÅŸleyebilir. ArkadaÅŸlarımız canla baÅŸla çalışıyor. Yalova ve Kumköy köylerini ziyaret ettik. Köylülerimizle hasbihal ettik. Åžu an itibarıyla yerleÅŸim yerlerinde bir risk olmamasından dolayı özellikle tarımsal arazilerindeki kayıplarını düÅŸünmeye baÅŸlamış durumdalar. ÖnceliÄŸimiz yangını söndürmek. Ondan sonrasında devlet yaraları sarmak için ne gerekiyorsa yapar.”

“En önemli silahımız orman teÅŸkilatımızın deÄŸerli mensupları”

Bekir Pakdemirli, bir gazetecinin, “Karşı ateÅŸ müdahalesi söz konusu oldu mu?” sorusu üzerine ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Bunların hepsi yapılır ve yapılıyor da. Özellikle yerleÅŸim yerlerine yangın yaklaÅŸtığı zaman karşı ateÅŸ verilerek yerleÅŸim yerlerine herhangi bir alevin, ateÅŸin sıçramaması saÄŸlanır. Yani yerleÅŸim yerinin yakınını yakarsınız, ondan sonra oraya yangın gelir, orası kül olduÄŸu için yangın artık ilerlemez. Bu tarz taktiklerin hepsi kullanılır. Orman teÅŸkilatı 180 yılı aÅŸkın bir teÅŸkilat. Bu konularda oldukça deneyimliler. Ä°nsan kaynağımız hakikaten çok iyi. Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Yani tabiri caizse uzay aracı hariç, uzay mekiÄŸi hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz. Ä°HA’lar var, buradan birazdan dronelar havalanacak ama en önemli silahımız insan, orman teÅŸkilatımızın deÄŸerli mensupları.”

“Yangıların 10’da 9’u insan hatasından çıkıyor”

Pakdemirli, yangınla ilgili tecrübeli tüm personelin sahada olduÄŸunu vurgulayarak, “Yüzlerce araçla, onlarca dozerle müdahale ediyoruz. 500’ün üzerinde personelimiz ÅŸu anda sahada savaÅŸ veriyor. Ä°nÅŸallah bu savaşı kazanacağız. Sebebi bilinmeyen bir yangınla karşı karşıyayız ama yangınların istatistiksel olarak baktığımız zaman da 10’da 9’u insan hatasından çıkıyor. Burda ÅŸu an, ÅŸu dakikada her ÅŸeyi söndürmüÅŸ olsak, binlerce aÄŸacımız ne yazık ki kül oldu. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. O yüzden çok daha dikkatli olmamız lazım.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Brent petrolün varili 42,54 dolar

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.