28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yerli domatesler zorlu testlerden geçirilerek geliştiriliyor

Şanlıurfa'da, ürün verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla faaliyet yürüten GAPTAEM yeni yerli domates çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.

Åžanlıurfa’daki GAP Tarımsal AraÅŸtırmalar Enstitüsü’nde (GAPTAEM), yerli domatesler sıcaÄŸa ve hastalıklara karşı zorlu testlerden geçirilerek ıslah ediliyor. 

Bölgede yetiÅŸtirilen birçok bitki çeÅŸidi üzerinde çalışmalar yürüten GAPTAEM mühendisleri, Milli Tarım Projesi kapsamında yerli ve milli çeÅŸitleri geliÅŸtirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Bölgede yetiÅŸtirilen 20 domatesin genotipini toplayan mühendisler, bu çeÅŸitleri tarla ve laboratuvar ortamında sıcaklık, tuzluluk ve hastalık testlerinden geçiriyor.

Bu zorlu testler sonrasında ıslah edilerek verimi, kalitesi ve dayanıklılığı arttırılacak yeni domates çeÅŸitleri üreticilerin kullanımına sunulacak. 

“Laboratuvar ortamında bitkilere hastalık vererek test ediyoruz”

GAPTAEM Müdürü Ä°brahim Hail Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin hava koÅŸullarının ve hastalıkların sebze bitkilerinin üzerinde etkili olduÄŸunu söyledi.

Üreticilere kaliteli ve verimli domates çeÅŸitleri sunmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çetiner, Kilis, Adana, Mardin ve Åžanlıurfa’da üreticilerin tercih ettiÄŸi yerli domates çeÅŸitlerinden 20 tanesini toplayarak bazı testlere tabi tuttuklarını ifade etti.

Çetiner, bitkilerin önce tarlada sıcaklık ve tuzluluÄŸa karşı dayanıklılığını ölçtüklerini belirterek, ÅŸöyle dedi:

“Kurak ve tuzluluk testinden geçen, dayanıklı çıkan yerel çeÅŸitlerimizden hangilerinin hastalığa da dayanıklı olduÄŸunu belirlemek için bunları da laboratuvar ortamında bitkilere hastalık vererek test ediyoruz. Burada yine yerli tohumların yanında ticari amaçlı kullanılan iki domates çeÅŸidini de yerli çeÅŸitlerimizle birlikte hastalığa karşı yarıştırıyoruz. Amacımız hastalıklara, zararlılara, sıcaklığa ve tuzluluÄŸa karşı dayanıklı yerli domates çeÅŸitlerinden yeni çeÅŸitler elde edip, tescil ederek çiftçilerimizin hizmetine, tarıma ve ülke ekonomisine katkı sunmak.” 

“Hastalıklara dayanıksız olanlar kuruyor”

Bitki SaÄŸlığı Bölümü Fitopatoloji Birimi Sorumlusu Sebze Hastalıkları Uzmanı Dr. AyÅŸin Bilgili de domates çeÅŸitlerinde en fazla mantar hastalıklarından kaynaklı kök ve kök boÄŸazı çürüklüÄŸünün oluÅŸtuÄŸunu belirtti.

Tarladaki bitkilere bulaÅŸan hastalıkları laboratuvar ortamında izole ettiklerini ve bu hastalıkları domates çeÅŸitleri üzerinde teste tabi tuttuklarını aktaran Bilgili, bu testler sayesinde bitkinin dayanıklılığını belirlediklerini söyledi. 

Bilgili, yapılan testler sonunda hastalıklara dayanıksız olan bitkinin kuruduÄŸunu belirterek, “Bütün bu hastalıklara, sıcaklığa ve tuzluluÄŸa direnç gösteren verimi yüksek olan yerli çeÅŸitleri ıslah çalışmasının ardından tescile gönderiyoruz.” dedi. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye ile Belarus arasındaki hizmet ticaretinde yeni dönem

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.