19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Yerli Rokfor’ sofralardaki yerini almaya baÅŸladı

Karaman'ın Ayrancı ilçesinde üretilen, özelliğini bırakıldığı mağaradan alan ve "Türk rokforu" olarak nitelendirilen "Divle Obruk Peyniri" mağaradan çıkarılmaya başlandı.

Karaman‘ın Ayrancı ilçesinde üretilen, özelliÄŸini bekletildiÄŸi maÄŸaradan alan ve “Türk rokforu” olarak nitelendirilen “Divle Obruk Peyniri” sofralardaki yerini almaya baÅŸladı.

Bölgenin eski yerleÅŸim yerlerinden biri olan Üçharman köyü, geçimini hayvancılıktan saÄŸlıyor. Eski adı “Divle” olan köyde, 36 metre derinliÄŸinde ve 250 metre uzunluÄŸunda, yerel halkın “obruk” ismini verdiÄŸi bir maÄŸara bulunuyor. Birçok yerde bu tür maÄŸaralar turizm amaçlı kullanılırken, Üçharman’da bu obruk yüz yıllardır “soÄŸuk hava deposu” olarak hizmet veriyor.

Mayıs ayından itibaren Üçharman ile civarındaki köylerde koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oÄŸlak derilerine basılıyor. ObruÄŸa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra maÄŸaradaki bir bakteri sayesinde kıpkırmızı bir renk alıyor.

Bu yıl 45 ton peynirin bekletildiÄŸi obrukta olgunlaÅŸan peynirler çıkarılmaya baÅŸladı. Kilosu 100 liradan satılmaya baÅŸlanan peynirin, bir ay gibi bir sürede tamamen bitmesi bekleniyor.

Köyde peynir üretenlerden Ümmügülsüm Kanat, peynir yapmayı annesinden öÄŸrendiÄŸini belirterek, “Yıllardır hayvancılık yapıyoruz. Geçim kaynağımız bu. Koyunlardan saÄŸdığımız sütün belli bir kısmını peynir yapar, obrukta saklarız. Bu zamanlarda peynir olgunlaÅŸtıktan sonra obruktan çıkarırız. Kendi ihtiyacımızı ayırır, gerisini satarız. Biz baÅŸka peynir tüketmeyiz. Eskiye nazaran bu yıllarda fiyat iyi. Daha da yüksek olsa bizim için iyi olur.” dedi.

“EmeÄŸimizin karşılığını bulması bizi memnun ediyor”

Köyde koyun saÄŸma ve peynir yapımını kadınların üstlendiÄŸini vurgulayan Åžefika BaÅŸlamışlı ise bu peynirin yapım aÅŸamasının zorluÄŸundan bahsetti.  

BaÅŸlamışlı, “Çobanlar koyunu güder, kadınlar olarak biz sütünü saÄŸarız. Büyük bir titizlikle sütü piÅŸirir, peynirimizi çalar, derilere basar, obrukta saklarız. Atalarımdan öÄŸrendim, ÅŸimdi kendi kızıma öÄŸretiyorum. Bu böyle devam ediyor. Son yıllarda yapılan tanıtımlarla Divle Obruk Peyniri duyulmaya baÅŸladı. Fiyatlarda yükselmeye baÅŸladı. Bu yıl 100 liradan satılıyor. Åžimdi bir çok yerden arayıp peynir soruyorlar. EmeÄŸimizin karşılığını bulması bizleri memnun ediyor. Ä°nÅŸallah daha çok tanınır, duyulur. Alanlar güvenle tüketebilirler.” ifadelerini kullandı. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Sokaktan topladığımız atıkların ekonomiye milyarlarca lira katkısı var’

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.