20 Aralık 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Nevşehir’de üretilen sıcak hava balonunun test uçuşu başarıyla tamamlandı.
Kılıçlar Vadisi’nde, Kapadokya’da faaliyet gösteren sıcak hava balonu firmalarından Paşha Balloons tarafından üretilen yerli sıcak hava balonunun tanıtımı ve test uçuşu dolayısıyla tören düzenlendi.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, burada yaptığı konuşmada, Türk sivil havacılık tarihi için önemli bir gelişme yaşandığını belirterek şöyle devam etti:
“Hakikaten bu bizim için bir tarih. Türk sivil havacılığı önemli atılımlar yaptı. Özellikle ulaştırmada önemli atılımlar yaptı. Belki 30 yıldır burada uçuşlar oluyor ama Türkiye tarihinde ilk defa yerli tasarımlı bir hava aracının, bir balonun hem lansmanını, hem testini hem de uçuşunu yapacağız. Bu aynı zamanda Türkiye’nin havacılıkta geldiği noktayı gösteren bir gelişme.”
Kesici, Paşha Balloons firmasının, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile bir yıldır yaptığı çalışmalar sonucu kendi tasarımları olan bir balonun bugün uçuşa hazır olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Bu konulara Bakanlığımız ve Bakanımız çok büyük destek veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli üretim hamlesi var. Yaklaşık 3-4 yıldır ülkemizde hissedilen güçlü bir çalışma bu. Başta savunma sanayi olmak üzere havacılık da bu işin bir parçası. Daha önce biz Hürkuş uçağının sertifikasyonunu yaptık. Şu anda Gökbey uçağının sertifikasyonu devam ediyor. Bu balon da bu seriye katılmış üçüncü yerli ürün olmuş oluyor. İnşallah bundan sonrası için bu balonun daha büyükleri yapılacak. Bu eğitimde kullanılacak bir balon. Bundan sonrakiler yolcu taşımacılığında kullanılacak balonlar olacak. Biz de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Bakanlık olarak destek vereceğiz.”
Firma sahibi Mehmet Halis Aydoğan ise Kapadokya’da 1991 yılında ticari sıcak hava balonu uçuşlarına başladığını anımsatarak sektörün 1998 yılından sonra hızla büyüdüğünü, şu an dünyada en fazla ticari sıcak hava balonu uçuşu yapılan bölge olduklarını aktardı. Aydoğan, şöyle konuştu:
“Bölgemizde 30 bini üzerinde uçuş yapılmakta ve 500 binin üzerinde misafirimiz balonlarımızla uçmakta fakat bu balonlarımızı Türkiye’de üretmiyoruz. Yurt dışından ithal ediyoruz. Paşha Balloons olarak biz de buna dur diyerek ilk defa balonumuzu Türkiye’de üreterek ilerde daha da başarılı olmaya çalışacağız. Kapadokya’nın ticari balon uçuşlarında dünyada bir lider olduğu gibi inşallah üretimde de Türkiye’yi ve Kapadokya’yı dünyada bir marka haline getirmeye çalışacağız.”
Konuşmaların ardından Kılıçlar Vadisi’nden havalanan yerli üretim sıcak hava balonu, Kapadokya semalarında yaklaşık 30 dakika kalarak test uçuşunu başarıyla tamamladı.
AA
Çin’den Avrupa’ya gidecek ilk yük treni 5 Kasım’da Türkiye’de
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
392620 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
293849 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109458 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
52558 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
52307 kez okundu
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı değişiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 şirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye Başkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
Green Card programı süresiz olarak durduruldu
İlaç fiyatları artırıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün adı değişiyor
ATM’den para çekmede yeni dönem
26 şirkete “mali müşavir” operasyonu
Yeni harçlar belli oldu
Tokat Belediye Başkanı’nın makam odasında dinleme cihazı bulundu
Akaryakıtta indirim yağmuru
Bursalılar “zemheri” geldi
Altından daha değerli; Kod adı: ALTIN S1
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan