12 Haziran 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın ikinci kez göreve gelmesinin ardından baÅŸta yüksek tarifeler olmak üzere attığı korumacı adımlar küresel ekonomi üzerinde temel belirsizlik unsuru olmayı sürdürürken, ülkede tarifelere iliÅŸkin devam eden yasal süreçler, söz konusu belirsizliklerin derinleÅŸebileceÄŸine iÅŸaret ediyor.
Analistler, tarifelerde sık değişkenlik gösteren politikaların yanı sıra ABD ile diğer ülkeler arasında henüz tatmin edici düzeyde resmi anlaşmaların sağlanamamış olması ile dünya genelinde devam eden ekonomik ve jeopolitik risklerin etkisiyle süregelen belirsizliklerin yatırımcıların karar alma süreçlerini karmaşıklaştırdığını belirtti.
Trump hükümetinin ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesinin tarifeleri engelleme kararını temyize götürmesinin ardından federal temyiz mahkemesi, hükümetin temyiz süreci boyunca kararın yürürlükte kalmaması yönündeki talebini değerlendirdi. Temyiz mahkemesi, hükümetin bu talebini kabul ederek, söz konusu kararın geçici olarak durdurulmasına hükmetti.
Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda konuyu deÄŸerlendiren Trump, ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesinin gümrük vergileri konusunda “inanılmaz bir ÅŸekilde” ABD’nin aleyhine karar verdiÄŸini ancak temyiz mahkemesinin bu kararı durdurduÄŸunu ifade etti.
Trump, ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesinde tarifeleri engelleyen kararı veren yargıçlara yönelik “ABD’ye böylesi bir zarar verme potansiyeline sahip olmaları nasıl mümkün olabilir? Tamamen ‘Trump nefreti’ mi? BaÅŸka ne gibi bir sebep olabilir?” ifadelerini kullandı. Trump, getirdiÄŸi tarifeler sayesinde diÄŸer ülkelerden ABD’ye trilyonlarca dolar aktığını öne sürerek, “ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesinin kararı çok yanlış ve siyasi. Umarım Yüksek Mahkeme, ülkeyi tehdit eden bu korkunç kararı hızla ve kararlı bir ÅŸekilde iptal eder.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin biraz tıkandığını ve iki ülke liderlerinin doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
– Trump ile Fed BaÅŸkanı Powell arasında kritik görüşme
Bu geliÅŸmelerin yanı sıra dün ABD BaÅŸkanı Trump ve ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Jerome Powell, büyüme, istihdam ve enflasyon gibi ekonomik geliÅŸmeleri görüşmek üzere bir araya geldi. Fed’den yapılan açıklamada, söz konusu görüşmenin ABD BaÅŸkanı Trump’ın Powell’ın daveti üzerine gerçekleÅŸtirildiÄŸi ifade edildi. Açıklamada, “BaÅŸkan Powell, politikanın seyrinin tamamen gelen ekonomik verilere ve bunların görünüm için ne anlama geldiÄŸine baÄŸlı olacağını vurgulamak dışında para politikasına iliÅŸkin beklentilerinden söz etmedi.” ifadesi kullanıldı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt de görüşmenin içeriÄŸine dair, “Trump, Fed BaÅŸkanının faiz oranlarını düşürmeyerek hata yaptığına inandığını ve bunun da bizi Çin ve diÄŸer ülkelere karşı ekonomik olarak dezavantajlı duruma soktuÄŸunu söyledi.” dedi.
Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, eğer bir anlaşmayla ya da başka bir şekilde gümrük tarifelerinden kaçınılırsa, faizlerin düşebileceği bir duruma geri dönebileceklerine işaret etti. Goolsbee, stagflasyonun merkez bankaları için en zor senaryo olduğunu ancak şu anda karşı karşıya oldukları şeyin bu olmadığını kaydetti.
San Francisco Fed BaÅŸkanı Mary Daly de, Fed’in mart ayında öngördüğü gibi bu yıl faiz oranlarını iki kez indirebileceÄŸini, ancak ÅŸu an için faizlerin sabit tutulması gerektiÄŸini, çünkü enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefi doÄŸrultusunda olup olmadığının netleÅŸmesi gerektiÄŸini belirtti.
Makroekonomik verilerde ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verisine dair ikinci tahmine göre yüzde 0,2 daraldı. Geçen ay yayımlanan öncü veride ekonominin yüzde 0,3 küçüleceği öngörülmüştü.
Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 24 Mayıs ile biten haftada 14 bin artışla 240 bine yükseldi ve piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak kabul ettiÄŸi, bugün açıklanacak kiÅŸisel tüketim harcamaları verisinin ABD ekonomisi hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.
Bu geliÅŸmelerle tahvil piyasalarında dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 4,43 seviyesinde tamamladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ÅŸu sıralarda yüzde 4,42 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,9 artışla 3 bin 318 dolardan günü tamamlarken, ÅŸu sıralarda yüzde 0,7 azalışla 3 bin 294 dolardan iÅŸlem görüyor.
Dolar endeksi de yeni güne yüzde 0,2 yükselişle 99,4 seviyesinden başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 artışla 62,9 dolarda bulunuyor.
Bu geliÅŸmelerle dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,4, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,39 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,28 deÄŸer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise negatif baÅŸladı.
– Avrupa’da gözler Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerinde
Avrupa borsaları dün küresel belirsizliklerin etkisiyle satış ağırlıklı seyrederken, gözler bugün Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.
Öte yandan İngiltere Merkez Bankası (BoE) BaÅŸkanı Andrew Bailey, gelecekteki faiz indirimlerine yönelik kademeli ve dikkatli yaklaşımın, küresel ticaret tablosu ve bunun yurt içi enflasyon üzerindeki etkisine iliÅŸkin devam eden belirsizlik nedeniyle haklı olduÄŸunu söyledi. Bailey, “Åžu anda verileri okumak çok zor. Bu nedenle, bildiÄŸiniz gibi, yaklaşımımızda kademeli ve dikkatli terimlerini kullanmaya devam ediyoruz” dedi.
Bölgede jeopolitik geliÅŸmeler de takip ediliyor. ABD’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilci Vekili John Kelley, Rusya-Ukrayna savaşının “askeri bir çözümü” olmadığını belirterek, savaÅŸa devam etmek istemesi halinde Rusya’ya karşı ek yaptırımların masada olduÄŸu uyarısında bulundu.
Dün Almanya’da DAX 40 yüzde 0,44, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,36 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi ile Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 deÄŸer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar da yeni güne karışık baÅŸladı.
– Asya borsalarında negatif seyir
Asya tarafında ABD ekonomisinin yavaÅŸlaması, Trump’ın uyguladığı tarifelerle ilgili yasal belirsizlikler ve makroekonomik verilerden alınan sinyallerle negatif bir seyir izleniyor.
Bölgede bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da ülke çapındaki fiyat eÄŸilimlerinin öncü bir göstergesi olarak görülen Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,4 arttı. Tokyo’da çekirdek TÜFE de yüzde 3,6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ayrıca ülkede sanayi üretimi de nisan ayında önceki aya göre yüzde 0,9 azalarak tahminlerden daha az düşüş kaydetti.
Analistler, yavaÅŸlayan sanayi üretiminin küresel talepteki azalma ve ABD’nin tarifelerinden kaynaklanan problemlere iÅŸaret ettiÄŸini belirtti.
Öte yandan Japonya’nın baÅŸ tarife müzakerecisi Ryosei Akazawa’nın bugün ABD Hazine Bakanı Bessent ile bir görüşme gerçekleÅŸtirmesi bekleniyor.
Bu geliÅŸmelerle, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 geriledi.
– Yurt içinde büyüme verileri açıklanacak
Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,08 deÄŸer kaybederek 9.170,56 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise dün akÅŸam seansında normal seans kapanışının hemen altından 10.376,00 puanda iÅŸlem gördü.
Yurt içi piyasalarda gözler büyüme verilerine çevrilmiÅŸ durumda. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yılın 1. çeyreÄŸinde yıllık bazda yüzde 2,17 arttığını tahmin ediyor. Ekonomistlerin 2025 yılının tamamına iliÅŸkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 2,91 oldu. Öte yandan, ekonomistlerin 2026 sonuna iliÅŸkin büyüme tahminlerinin ortalaması ise yüzde 3,97 oldu.
Dolar/TL, dün yatay seyirle 39,1050’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 39,2280’den iÅŸlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde finansal istikrar raporu, büyüme, yurt dışında ise ABD’de kiÅŸisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Almanya’da enflasyon, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi baÅŸta olmak üzere yoÄŸun veri gündeminin takip edileceÄŸini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek, 9.300 ve 9.400 puanın direnç konumunda olduÄŸunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
09.00 Almanya, nisan ayı perakende satışlar
10.00 Türkiye, 1.çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH)
10.00 Türkiye, nisan ayı işsizlik oranı
10.30 Türkiye, TCMB Finansal İstikrar Raporu
15.00 Almanya, mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
15.30 ABD, nisan ayı çekirdek PCE fiyat endeksi
15.30 ABD, nisan ayı toptan eşya stokları
17.00 ABD, mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi
Emlak ilanlarında fahiş artışa karşı yeni düzenleme
242 kiÅŸilik yolcu uçağı düştü! 100’den fazla kiÅŸi öldü
İstinaftan Sinan Ateş davası kararı
Türk aktivistler serbest bırakıldı
600 bin kamu işçisi için kritik gün: “Yarın sunulacak”
242 kişilik yolcu uçağı yerleşim bölgesine düştü
Sanayi üretimi gerileme devrinde
Bakan Şimşek: KKM yakında sona erecek
ABD’den vatandaşlarına Irak uyarısı: Seyahat etmeyin
İmamoÄŸlu’nun “bilirkiÅŸi” davası 26 Eylül’e ertelendi
ABD ve İran arasında nükleer gerilim
242 kiÅŸilik yolcu uçağı düştü! 100’den fazla kiÅŸi öldü
İstinaftan Sinan Ateş davası kararı
Türk aktivistler serbest bırakıldı
600 bin kamu işçisi için kritik gün: “Yarın sunulacak”
242 kişilik yolcu uçağı yerleşim bölgesine düştü
Sanayi üretimi gerileme devrinde
Bakan Şimşek: KKM yakında sona erecek
ABD’den vatandaşlarına Irak uyarısı: Seyahat etmeyin
İmamoÄŸlu’nun “bilirkiÅŸi” davası 26 Eylül’e ertelendi
ABD ve İran arasında nükleer gerilim
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.