24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi açıklandı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç:
"Yürütülen çalışmalar neticesinde 2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton, zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir"
"Sayın Bakanımız kilogram başına 15 kuruş destek verileceğinin sözünü vermişti. Bu sözün gereği olarak kararname Cumhurbaşkanlığına sevk edildi."

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yaÄŸlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve  zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir.” dedi. 

Zeytincilik AraÅŸtırma Enstitüsü MüdürlüÄŸünde düzenlenen 2019-2020 Zeytin Rekolte Tahmini Toplantısı‘nda konuÅŸan Tunç, dane zeytindeki desteklerle ilgili bilgiler paylaÅŸtı.

Üreticileri desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Tunç, “Sayın Bakanımız kilogram başına 15 kuruÅŸ destek verileceÄŸinin sözünü vermiÅŸti. Bu sözün gereÄŸi olarak kararname CumhurbaÅŸkanlığına sevk edildi. Kilogram başına 15 kuruÅŸluk destek hayırlı uÄŸurlu olsun.” diye konuÅŸtu. 

Türkiye’nin zeytinin gen merkezi olduÄŸunu ifade eden Tunç, zeytinin dünyaya Anadolu’dan yayıldığını vurguladı. 

Zeytin ve zeytinyağının sadece beslenmede deÄŸil bir çok alanda kullanıldığını aktaran Tunç, Türkiye’nin zeytincilikte Ä°spanya ve Mısır’ın ardından dünyada üçüncü olduÄŸunu dile getirdi. 

Zeytinyağı üretiminde ise dünyada 5. sırada olduklarını hatırlatan Tunç, “2001’de 600 bin hektar olan zeytin alanı 2018’de yaklaşık 864 bin hektara, 99 milyon olan zeytin aÄŸacı 177 milyona ulaÅŸtı. Zeytin üretimi ise 2018’de 427 bin ton oldu. YaÄŸlık zeytin üretimimiz ise 1 milyon 74 bin tona çıktı.” bilgisini verdi. 

Zeytin üretiminde artışın gerçekleÅŸmesinde bakanlığın yanında sektörün de ciddi katkısı olduÄŸunun altını çizen Tunç, tüketici bilincinin geliÅŸmesinin Türkiye’deki zeytinyağı tüketimini artırdığını belirtti. 

Son yıllarda zeytinyağı üretiminde ciddi geliÅŸmeler katedildiÄŸini ve ürünlerin uluslararası yarışmalarda dereceler kazandığını dile getiren Tunç, bunların dış pazarda rekabet gücünü artırdığını vurguladı. 

Zeytinyağı rekoltesi 225 bin ton

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin 2009’dan itibaren sektörün tüm bileÅŸenlerini tek çatı altında toplayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinatörlüÄŸünde oluÅŸturulan “Zeytin Rekolte Tahmin Komisyonu” tarafından belirlendiÄŸine dikkati çeken Tunç, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“ArkadaÅŸlarımız 2 hafta süreyle sahada görev yaptılar. 2019 yılı sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yaÄŸlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülmektedir. Zeytinyağı bu sene kaliteli olacak. Zeytinde hastalık ve zararlılar nedeniyle sorun yaÅŸamadık ama son dönemdeki iklimsel faktörlerdeki düzensizlikler, aşırı yaÄŸmur ve dolu yağışları yer yer ürün kaybına sebep oldu. Bu sene ürünümüz kaliteli, asit oranı 0,2 ve 0,3 ile istenilen seviyede. Bu durum bizim için sevindirici, dış pazar için avantaj oluÅŸturacak.” 

“Taklit ve taÄŸÅŸiÅŸe yönelme çok fazla”

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ümmühan Tibet de Türkiye’de yaklaşık 180 milyon zeytin aÄŸacı olduÄŸunu ifade etti.

Artvin’den Şırnak’ kadar 50’ye yakın ilde zeytin yetiÅŸtirildiÄŸini vurgulayan Tibet, “Zeytinyağı üretiminde son yıllarda ciddi bir dalgalanma oldu. AB, üretim ve tüketimle yüzde 70 ile birinci. Biz ise Tunus’la yarışıyoruz. Ancak Fas’ta inanılmaz bir ilerleme var. Fas rekabette bizi zorlayacak gibi gözüküyor. Özellikle Ä°talya ve Yunanistan geçtiÄŸimiz yıl bizim kadar üretti. Ä°spanya tartışmasız lider. Türkiye’de yıllık kiÅŸi başına yaklaşık 2,5 kilogram zeytinyağı tüketiliyor. Daha çok tanıtım yapmamız lazım. Bilgi kirliliÄŸi çok fazla. Taklit ve taÄŸÅŸiÅŸe yönelme çok fazla. Bunlar sektörümüzün en büyük sıkıntıları.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

KonuÅŸmaların ardından zeytin ve zeytinyağı tadımı ile zeytin hasadı gerçekleÅŸtirildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Yavuz yeni sondajına baÅŸlayacak”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.