19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

14 katlı, ‘topraksız dikey tarım’

Danimarka'nın Taastrup şehrinde kurulan ülkenin en büyük topraksız dikey tarım girişiminin basın tanıtımı yapıldı.

Danimarka’da baÅŸkent bölgesinde yer alan Taastrup ÅŸehrinde meyve ve sebze hali Copenhagen Markets yerleÅŸkesi içerisinde kurulan Danimarka’nın en büyük topraksız dikey tarım giriÅŸimi Nordic Harvest verdiÄŸi hasatların tanıtımını yaptı.

Anders Riemann tarafından kurulan ve yaklaşık 7 yıllık bir çalışmanın ardından marketlerde mahsullerini sergilemeye hazırlanan Nordic Harvest, 7 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu 14 katlı ‘dikey tarlalar’da ürünlerini pestisit ve haÅŸere ilacı kullanmadan ve normal tarıma göre yaklaşık yüzde 95 su tasarrufuyla yetiÅŸtiriyor.

Çevreci ve sürdürülebilir enerji ile ürünlerini yetiÅŸtiren firma, yılda yaklaşık bin ton marul ve yeÅŸillik üretimi kapasitesiyle, Danimarka’nın bu alanda üçte ikisini ithal ettiÄŸi yıllık 20 bin tonluk ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için çabalıyor.

Ä°lk hasatları büyük gıda ve hazır yemek firmaları tarafından daha ÅŸimdiden sipariÅŸ edilen firmanın ürünlerinin 2021 yılının ilk çeyreÄŸinde süpermarketlerde de yerini alacağı açıklandı. Bu arada, ülkede yapılan kamuoyu araÅŸtırmalarına göre Danimarkalıların yüzde 14’ü dikey tarım ürünlerini tehlikeli olarak görürken, yüzde 24’ü ise dikey tarım ürünlerini tüketmeye hazır olduÄŸunu bildirdi.

7 yıl önce finans sektöründeki iÅŸini bırakarak topraksız tarıma yöneldi

Ülkenin büyük finans kuruluÅŸlarında Ä°ÅŸ Analisti olarak çalışırken, hayalinin peÅŸine takılarak Nordic Harvest ÅŸirketini kuran giriÅŸimci Anders Riemann, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 7 yıl önce LED ışıklarla topraksız tarım üzerinde araÅŸtırmalar yapmaya baÅŸladığını, ABD’den de bu alanda uzman kiÅŸilerden destek alarak fikrini olgunlaÅŸtırdığını söyledi.

Riemann, fikrini hayata geçirebilmek ve üretime baÅŸlayabilmek için 4 yıl boyunca maaÅŸ almadan çalıştığını, evinin üzerine kredi çektiÄŸini, aile bireyleri ve yakın dostlarından borç alarak yaÅŸadığını anlattı.

GiriÅŸimine yatırım yapmak isteyen her yatırımcıya “evet” demediÄŸini aktaran Riemann, “Yatırımcılar fikrimin iyi olduÄŸunu ancak daha fazla yatırımcı bulabilirsem giriÅŸimime yatırım yapabileceklerini söylediler. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi tartışmalarının da gündemde olması yatırımcıların ikna olmasını kolaylaÅŸtırdı. Sadece para için bu iÅŸe girmek isteyen yatırımcılarla çalışmak istemiyordum, bu nedenle vizyonum olan, insanların ileride çevreyle daha iyi bir dengede yaÅŸayabilmesi için gerekli farklılıkları/deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmak isteyen yatırımcıları tercih ettim. Bazı yatırımcıları da bu yüzden geri çevirdim.” dedi.

Kurdukları tarla hakkında bilgi veren Riemann, iki adet 42’ÅŸer metre uzunluÄŸunda 6’ÅŸar sıralı ve 14’er katlı dikey tarla üzerinde topraksız tarım yaptıklarını kaydetti.

Riemann, tohumların ekildikten sonra 22 ile 28 gün arasında deÄŸiÅŸen süre içerinde ürünlerin yetiÅŸtiÄŸini ve hasadının yapıldığını aktararak, “Ä°klim ÅŸartlarını ayarlayabildiÄŸimiz bir ortamda tarımcılık yaptığımız için, normal bir çiftçi tarlasından yılda iki defa hasat alırken, biz yılda 15 defa hasat alabiliyoruz. Normal bir çiftçinin tarlasıyla karşılaÅŸtırdığımızda, biz aynı alanda, normal bir çiftçinin 250 katı daha fazla üretim yapabiliyoruz.” diye konuÅŸtu.

Hedefi 20 farklı ürünle dikey tarımcılık yapmak

Üretimin yapıldığı alana girmeden önce çalışanların özel bir alandan geçtiÄŸini böylece bitkilerin böcek ve haÅŸeratlardan korunduÄŸunu belirten Riemann, ÅŸimdilik ıspanak, roka, kıvırcık marul, fesleÄŸen, nane ve kiÅŸniÅŸ olmak üzere 6 farklı ürünle dikey tarımcılık yaptıklarını, ilerde çilek ve yaban mersini de dahil olmak üzere 14 farklı ürünü daha ekleyerek toplamda 20 ürünle dikey tarımcılık yapmak istediklerini vurguladı.

Dikey tarım konusunda, halen olgunlaÅŸma sürecinde bulunması, klasik tarıma oranla maliyetli ve yetiÅŸtirilebilecek meyve ve sebzeler açısından sınırlı olduÄŸu yönünde ciddi eleÅŸtiriler bulunuyor.

“Patates bile yetiÅŸtirebiliriz. Åžimdilik bizi frenleyen sadece giderler. Marketlerdeki fiyatlarla rekabet edebilmek önemli.” ifadelerini kullanan Riemann, eleÅŸtirileri kısmen doÄŸruladı.

Riemann, Avrupa’nın dikey tarımda çok geri kaldığını, dikey tarımın ABD’nin yanı sıra Asya ülkelerinde özellikle Singapur, Japonya ve Tayvan’da yaygın olduÄŸunu belirtti.

Åžu an hayalinin bir parçasını gerçekleÅŸtirdiÄŸini, hayalinin tarlaları yeniden ormanlık alanlara çevirebilmek olduÄŸunu ifade Riemann, ÅŸehir merkezlerinde de topraksız dikey tarım yapılmasını için çalıştığını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sanayide çalışan kişi başına üretim arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.