25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

2019 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı

TİM Başkanı Gülle:
"Ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda, birinci sırada yüzde 44,3 payla Avrupa Birliği en büyük pazarımız olarak yer alıyor. İhracatımızda Orta Doğu ülkelerinin payı 6 puan artışla yüzde 21,5'e yükselirken, diğer Avrupa ülkelerinin payı da 4,5 puan artışla yüzde 7,6'ya yükseldi"
"2,5 milyar dolarla otomotiv sektörümüzün aralık ayını da birincilikle kapattığını görüyoruz."

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, “Ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda, birinci sırada yüzde 44,3 payla Avrupa BirliÄŸi en büyük pazarımız olarak yer alıyor. Ä°hracatımızda Orta DoÄŸu ülkelerinin payı 6 puan artışla yüzde 21,5’e yükselirken, diÄŸer Avrupa ülkelerinin payı da 4,5 puan artışla yüzde 7,6’ya yükseldi.” dedi. 

2019 Yılı Dış Ticaret DeÄŸerlendirme Toplantısı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Ticaret Bakanlığında yapıldı.

Gülle, buradaki konuÅŸmasında, küresel ticaretteki zorluklara ve yavaÅŸlamaya raÄŸmen Türkiye’nin her ay kırdığı ihracat rekorlarını 2019’da yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruyla taçlandırdığını söyledi. 

Aralık ayında ihracatın yüzde 4,87 artışla 15 milyar 385 milyon dolar olduÄŸunu belirten Gülle, “Aralık 2019, Aralık 2017’deki 14,7 milyar dolarlık ihracat rakamını geride bırakarak, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat yapılan aralık ayı oldu. 2019’un tamamına baktığımızda, küresel konjonktürdeki zorluklara ve küresel ticaretteki yavaÅŸlamaya raÄŸmen 12 ayın 8’inde yine Cumhuriyet tarihi rekorları kırdık. Yıllık bazda ihracatımızı da 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleÅŸtirerek Cumhuriyet tarihi rekorumuzu yeniledik.” diye konuÅŸtu. 

Türkiye’nin Otomobili’ne talip oldu  

Gülle, Türkiye’nin Otomobili’nin tanıtılması gibi ülkede gerçekleÅŸen önemli olayları anımsatarak ÅŸöyle devam etti:

“Her anlamıyla hayran kaldığımız yerli otomobilimizi, 2022 yılında yollarda görmek istiyor, TÄ°M ve ihracatçı birliklerimize baÄŸlı görev araçlarının tamamını, yerli ve milli otomobile dönüÅŸtürmek adına ÅŸimdiden 300 araca talip olduÄŸumuzun sözünü veriyoruz. Daha da önemlisi ilk yerli ve milli otomobilimizin ihracatını bir an önce gerçekleÅŸtirmek adına tüm ihracat ailesi olarak büyük bir heyecan içindeyiz. Enerjide ithalata olan bağımlığımızı azaltarak, senede 10 milyar dolarlık bir tasarruf saÄŸlayacağımızı öngörüyoruz. Yerli ve milli otomobil ihracatımızın ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefine katkılarını heyecanla bekliyoruz.”

Otomotiv sektörü birinci 

Aralık ayı ihracat rakamlarının detaylarını aktaran Gülle, “2,5 milyar dolarla otomotiv sektörümüzün aralık ayını da birincilikle kapattığını görüyoruz. Otomotivi, 1,8 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,3 milyar dolarla hazır giyim, 1,1 milyar dolarla çelik ve 978 milyon dolarla elektrik elektronik sektörümüz takip etti.” dedi. 

Gülle, “Ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda, birinci sırada yüzde 44,3 payla Avrupa BirliÄŸi (AB) en büyük pazarımız olarak yer alıyor. Ä°hracatımızda Orta DoÄŸu ülkelerinin payı 6 puan artışla yüzde 21,5’e yükselirken, diÄŸer Avrupa ülkelerinin payı da 4,5 puan artışla yüzde 7,6’ya yükseldi.” diye konuÅŸtu. 

Türkiye’nin AB’ye ihracatının aralıkta 6,8 milyar dolar olduÄŸunun bilgisini veren Gülle, “AB üyesi olmayan diÄŸer Avrupa ülkeleriyle birlikte 8 milyar dolar ihracat yaptığımızı görüyoruz.” dedi. 

Gülle, AB’yi yüzde 16,2’lik artışla 3,3 milyar dolarlık ihracatın gerçekleÅŸtiÄŸi Orta DoÄŸu ülkelerinin takip ettiÄŸini, üçüncü sırada ise yüzde 7,8 artışla 1,6 milyar dolar ihracatın yapıldığı Afrika ülkelerinin yer aldığını dile getirdi. 

En çok ihracat Almanya’ya yapıldı 

Aralık 2019’da en fazla ihracat yapılan 5 ülkenin Almanya (1,29 milyar dolar), Irak (969 milyon dolar), BirleÅŸik Krallık (885 milyon dolar), ABD (765 milyon dolar) ve Ä°talya (749 milyon dolar) olduÄŸunu söyleyen Gülle, Türkiye’nin ihracatını en çok artırdığı ilk 5 ülkenin ise yüzde 177 ile Yemen, yüzde 171 ile Umman, yüzde 157 ile Norveç, yüzde 72 ile Slovenya ve yüzde 67 ile Türkmenistan olduÄŸunu ifade etti. 

Gülle, Türkiye’nin Ä°srail, Mısır, Fas, Gürcistan ve Güney Kore gibi Serbest Ticaret AnlaÅŸması yapılan ülkelere yönelik ihracatına deÄŸinirken de kazan-kazan prensibiyle atılan tüm adımların faydasını gördüklerini belirtti. 

Ä°hracatını en çok artıran Yalova oldu 

Ä°l bazında ihracata iliÅŸkin bilgi veren Gülle, “En çok ihracat gerçekleÅŸtiren ilk 5 ilimiz, Ä°stanbul, Kocaeli, Bursa, Ä°zmir ve Ankara oldu. En dikkat çekici artışı gerçekleÅŸtiren 5 ilimiz ise ihracatını 5 kat artıran Yalova, yüzde 79 artıran Rize, yüzde 68 artıran Ordu, yüzde 55 artıran Şırnak ve yüzde 53 artıran Çankırı oldu.” dedi. 

Gülle, aralıkta deÄŸer bazında güçlü bir artış yakalandığına dikkati çekerek ÅŸunları kaydetti: 

“Aralık ayında ihracatımız miktar bazında yüzde 3,8 artarken,12,2 milyon ton olarak gerçekleÅŸti. DeÄŸer bazında kaydettiÄŸimiz yüzde 4,87’lik artış ise aralık ayında katma deÄŸer açısından önemli bir performans yakaladığımızı da göstermekte. Bir baÅŸka önemli baÅŸlık olarak da Türk lirası olan ihracatımız aralıkta 4,6 milyar liraya ulaÅŸtı, ülke sayısı da 179 oldu. Avro-dolar paritesi sebebiyle yaÅŸamış oluÄŸumuz kayıp ise aralıkta 172,5 milyon dolar olurken, 2019’da 4,6 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti.”

40 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat

Gülle, 40 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirterek, 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısının ise 18 olduÄŸunu dile getirdi. 

Trabzon’un geçen yıl 1 milyar dolar barajını aÅŸmayı baÅŸaran iller arasına katıldığına iÅŸaret eden Gülle, “2020’de bu illerimize yoÄŸunlaÅŸarak, ihracatçı birliklerimizle ihracatın farkındalığını artıracak ve çok amaçlı hizmet verecek yeni nesil ofislerimizi ve iki eksiÄŸimiz kalan Eximbank ÅŸubelerini de açarak burada milyar doları geçen illerimize özel destek vermek istiyoruz.” diye konuÅŸtu. 

Gülle, geçen yıl 23 sektörde 1 milyar dolarlık ihracatın aşıldığını, 2018’den farklı olarak gemi ve yat sektörünün de ihracatını yüzde 5,2 artırarak 1 milyar dolar sınırını geçtiÄŸini bildirdi. 

17 bin 544 firma ihracata “merhaba” dedi 

Geçen yıl ihracatçı firma sayısının yüzde 9,3 artış gösterdiÄŸini söyleyen Gülle, “Ä°hracat ailemiz her ay ortalama 1500’e yakın yeni firma katılımıyla büyüdü. Kayıtlarımıza göre tam 17 bin 544 firmamız bu yıl ilk defa ihracata ‘merhaba’ dedi ve en önemli gösterge bu firmalarımızın yapmış olduÄŸu ihracat rakamı 4 milyar 345 milyon dolar oldu.” dedi. 

Gülle, geçen yıl pazar çeÅŸitliliÄŸin artırılmasına da büyük önem verdiklerine iÅŸaret ederek, “En büyük pazarımız olan AB’nin payı, Brexit sürecine raÄŸmen yüzde 48,8 olurken, Orta DoÄŸu ülkelerinin ihracatımızdaki payı 4,5 puan artışla yüzde 19,3’e yükseldi. Afrika ülkelerinin payı ise 0,4 puan artışla yüzde 9,2 oldu. Bilhassa Çin pazarı özelinde, gerek Pekin 2019’da gerekse Çin ithalat fuarında, büyük ölçekli bir katılımla Türk ihraç ürünlerini sergiledik, yeni iÅŸ birliklerini hayata geçirdik.” diye konuÅŸtu. 

2020 hedefleri 

Ä°smail Gülle, 2020’de e-ihracattan lojistiÄŸe, hedef ülkelere ve sektörlere uygulanacak stratejilerden, Türkiye’nin marka algısının geliÅŸtirilmesine kadar pek çok çalışma yürüteceklerini, etkinlikler yapacaklarını söyledi.

Türk Standardları Enstitüsü ile iÅŸ birliÄŸi içinde, ihracatçıların tüm hedef pazarlarla ilgili standardizasyon ve sertifikasyon bilgilerine kolayca ulaÅŸabilecekleri bir dijital platformu da 2020’de hayata geçireceklerini belirten Gülle, ayrıca ihracatçıların maliyetlerini azaltarak, firmaları ihracata baÅŸlamaya, ihracatlarını artırmaya özendirecek adımları sürdüreceklerini ifade etti.

Gülle, “2020 yılı, tüm yıl boyunca dünyanın her köÅŸesine bayrağımızı taşıyacağımız, her anını, dış ticaret fazlası veren Türkiye için deÄŸerlendireceÄŸimiz bir yıl olacak. 2020’de çok daha büyük projelerle ihracatımızı çok daha iyi yerlere taşıyacağız.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TESK’ten e-ArÅŸiv fatura uygulaması için erteleme talebi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.